Biorę ciasto francuskie i w pół godziny robię bajeczną karpatkę. Jest ekstremalnie kremowa i pyszna
Chociaż karpatka nie kojarzy się z prostym i szybkim ciastem, to ten przepis sprawi, że szybko zmienisz zdanie. Pyszny deser na cieście francuskim przygotujesz w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej zniknie on z talerzy.
13.12.2023 | aktual.: 13.12.2023 10:36
Karpatka to ciasto, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba, bo znane jest od Bałtyku aż po Tatry. Największą popularnością cieszy się w Wadowicach, chociaż tam występuje głównie w formie kremówki. Temu deserowi zdecydowanie ciężko jest się oprzeć. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi, który przypomina polskie góry Karpaty. Dwie warstwy delikatnego ciasta są połączone delikatnym, waniliowym kremem, który zachwyca swoim smakiem. Nie sposób się powstrzymać od zjedzenia takiego deseru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karpatka na cieście francuskim
W tradycyjnej karpatce krem budyniowy ukryty jest między dwoma płatami ciasta parzonego. W moim przepisie wykorzystuję jednak ciasto francuskie. Dzięki temu przygotowanie takie deseru to po prostu bułka z masłem - wystarczy zrobić krem i gotowe. Zajmuje to naprawdę mało czasu, a smakuje jak z najlepszej cukierni.
Składniki:
- 3 arkusze ciasta francuskiego,
- 3 opakowania budyniu waniliowego,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 1 litr pełnotłustego mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 200 g masła,
- 3 łyżki cukru pudru (+do dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję proszek budyniowy, mąkę pszenną oraz cukier.
- Do garnka wlewam mleko, odkładając szklankę. Zagotowuję.
- Do suchych składników wlewam odłożoną szklankę mleka i mieszam, aby nie było grudek.
- Kiedy mleko będzie gorące, stopniowo wlewam do niego rozmieszany budyń, cały czas mieszając. Budyń musi się zagotować, aby dobrze zgęstniał. Odstawiam do wystudzenia.
- W mikserze rozcieram masło z cukrem pudrem. Stopniowo, po trochu, dodaję ostudzony budyń.
- Teraz czas na ciasto francuskie. Wycinam z niego trzy kawałki o wymiarach pasujących do naczynia, w którym będzie karpatka.
- Ciasto wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 10 minut.
- Układam jeden z kawałków ciasta na dnie naczynia. Wylewam na niego połowę kremu budyniowego, przykrywam drugim arkusem, wlewam pozostały budyń i nakrywam trzecim ciastem francuskim.
- Dekoruję cukrem pudrem i wstawiam do lodówki.
Tak przygotowaną karpatkę możesz też podać od razu po przełożeniu. Smacznego!