Biorę ciasto francuskie i w pół godziny robię bajeczną karpatkę. Jest ekstremalnie kremowa i pyszna

Chociaż karpatka nie kojarzy się z prostym i szybkim ciastem, to ten przepis sprawi, że szybko zmienisz zdanie. Pyszny deser na cieście francuskim przygotujesz w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej zniknie on z talerzy.

Karpatka - PysznościKarpatka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | vimart
Ewa Malinowska

Karpatka to ciasto, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba, bo znane jest od Bałtyku aż po Tatry. Największą popularnością cieszy się w Wadowicach, chociaż tam występuje głównie w formie kremówki. Temu deserowi zdecydowanie ciężko jest się oprzeć. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi, który przypomina polskie góry Karpaty. Dwie warstwy delikatnego ciasta są połączone delikatnym, waniliowym kremem, który zachwyca swoim smakiem. Nie sposób się powstrzymać od zjedzenia takiego deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na świąteczne ciasteczka? Wykorzystaj nasz przepis na laski św. Mikołaja

Karpatka na cieście francuskim

W tradycyjnej karpatce krem budyniowy ukryty jest między dwoma płatami ciasta parzonego. W moim przepisie wykorzystuję jednak ciasto francuskie. Dzięki temu przygotowanie takie deseru to po prostu bułka z masłem - wystarczy zrobić krem i gotowe. Zajmuje to naprawdę mało czasu, a smakuje jak z najlepszej cukierni.

Karpatka - Pyszności
Karpatka - Pyszności © Canva | RobsonPL

Składniki:

  • 3 arkusze ciasta francuskiego,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 litr pełnotłustego mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru (+do dekoracji).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję proszek budyniowy, mąkę pszenną oraz cukier.
  2. Do garnka wlewam mleko, odkładając szklankę. Zagotowuję.
  3. Do suchych składników wlewam odłożoną szklankę mleka i mieszam, aby nie było grudek.
  4. Kiedy mleko będzie gorące, stopniowo wlewam do niego rozmieszany budyń, cały czas mieszając. Budyń musi się zagotować, aby dobrze zgęstniał. Odstawiam do wystudzenia.
  5. W mikserze rozcieram masło z cukrem pudrem. Stopniowo, po trochu, dodaję ostudzony budyń.
  6. Teraz czas na ciasto francuskie. Wycinam z niego trzy kawałki o wymiarach pasujących do naczynia, w którym będzie karpatka.
  7. Ciasto wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 10 minut.
  8. Układam jeden z kawałków ciasta na dnie naczynia. Wylewam na niego połowę kremu budyniowego, przykrywam drugim arkusem, wlewam pozostały budyń i nakrywam trzecim ciastem francuskim.
  9. Dekoruję cukrem pudrem i wstawiam do lodówki.


Tak przygotowaną karpatkę możesz też podać od razu po przełożeniu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione