PrzepisDla DzieciGofrowa kremówka to słodki strzał w 10. Jest prosta, smaczna i szybka

Gofrowa kremówka to słodki strzał w 10. Jest prosta, smaczna i szybka

Kremówka - Pyszności
Kremówka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
21.10.2023 09:58, aktualizacja: 21.10.2023 10:20

Kremówka w nietypowym, gofrowym wydaniu szybko skradła serce moich bliskich. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka, a z talerzy znika jeszcze szybciej. Koniecznie zapisz ten przepis, bo warto mieć go pod ręką.

Kremówki cieszą się ogromną popularnością w Polsce, głównie za sprawą jednej z pielgrzymek Jana Pawła II do naszego kraju. Chociaż kojarzone są one przede wszystkim z południem Polski, to pod oryginalną nazwą "napoleonka" można je znaleźć niemal w każdym mieście. W moim przepisie zmodyfikowałam jednak kultowy przepis. Krem budyniowy zamieniłam na masę z serka mascarpone, a zamiast ciasta upiekłam gofry. Jest szybko, smacznie i bardzo prosto, a sam deser jest lżejszy niż klasyczna wersja. Polecam przetestować, bo zdecydowanie długo zostaje w pamięci.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremówka na gofrach - przepis

Składniki

Gofry:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 300 ml mleka.

Krem:

  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 5-6 łyżek cukru pudru,
  • 3/4 szklanki mleka w proszku,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jajka wbijam do miski, dodaję mleko, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier z wanilią oraz olej. Całość miksuję, aż masa będzie gładka i pozbawiona grudek.

Ciasto na gofry - Pyszności
Ciasto na gofry - Pyszności© Licencjodawca

Krok 2. Gofrownicę dobrze rozgrzewam, a następnie wylewam porcję przygotowanego ciasta. Piekę do momentu, aż się zarumienią.

Krok 3. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam, żeby wystygła.

Krok 4. Prostokątną foremkę (wybieram taką, która ma szerokość zbliżoną do wymiarów gofrów) wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam połowę upieczonych gofrów.

Spód do kremówki - Pyszności
Spód do kremówki - Pyszności© Licencjodawca

Krok 5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodaję mascarpone, mleko w proszku oraz przestudzoną żelatynę. Powstałą masę rozprowadzam na spodzie z gofrów i przykrywam kolejnymi goframi. Ciasto wstawiam do lodówki i chłodzę przez minimum 3 godziny. Najczęściej jednak przygotowuję je dzień przed planowanym podaniem.

Kremówka na gofrach - Pyszności
Kremówka na gofrach - Pyszności© Licencjodawca

Krok 6. Schłodzone ciasto oprószam cukrem pudrem i kroję na kawałki. Smacznego!

Kremówka na gofrach - Pyszności
Kremówka na gofrach - Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także