Gofrowa kremówka to słodki strzał w 10. Jest prosta, smaczna i szybka
Kremówka w nietypowym, gofrowym wydaniu szybko skradła serce moich bliskich. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka, a z talerzy znika jeszcze szybciej. Koniecznie zapisz ten przepis, bo warto mieć go pod ręką.
21.10.2023 | aktual.: 21.10.2023 10:20
Kremówki cieszą się ogromną popularnością w Polsce, głównie za sprawą jednej z pielgrzymek Jana Pawła II do naszego kraju. Chociaż kojarzone są one przede wszystkim z południem Polski, to pod oryginalną nazwą "napoleonka" można je znaleźć niemal w każdym mieście. W moim przepisie zmodyfikowałam jednak kultowy przepis. Krem budyniowy zamieniłam na masę z serka mascarpone, a zamiast ciasta upiekłam gofry. Jest szybko, smacznie i bardzo prosto, a sam deser jest lżejszy niż klasyczna wersja. Polecam przetestować, bo zdecydowanie długo zostaje w pamięci.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremówka na gofrach - przepis
Składniki
Gofry:
- 300 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru z wanilią,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 300 ml mleka.
Krem:
- 330 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 g serka mascarpone,
- 5-6 łyżek cukru pudru,
- 3/4 szklanki mleka w proszku,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 1/4 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jajka wbijam do miski, dodaję mleko, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier z wanilią oraz olej. Całość miksuję, aż masa będzie gładka i pozbawiona grudek.
Krok 2. Gofrownicę dobrze rozgrzewam, a następnie wylewam porcję przygotowanego ciasta. Piekę do momentu, aż się zarumienią.
Krok 3. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam, żeby wystygła.
Krok 4. Prostokątną foremkę (wybieram taką, która ma szerokość zbliżoną do wymiarów gofrów) wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam połowę upieczonych gofrów.
Krok 5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodaję mascarpone, mleko w proszku oraz przestudzoną żelatynę. Powstałą masę rozprowadzam na spodzie z gofrów i przykrywam kolejnymi goframi. Ciasto wstawiam do lodówki i chłodzę przez minimum 3 godziny. Najczęściej jednak przygotowuję je dzień przed planowanym podaniem.
Krok 6. Schłodzone ciasto oprószam cukrem pudrem i kroję na kawałki. Smacznego!