Rogaliczki z dynią - jesienny deser w wersji mini

Rogaliczki z dynią to nasz najnowszy jesienny deser, który stał się prawdziwym hitem w mgnieniu oka. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić 😊🍂

Obrazek
Pyszności

Za oknem i w kalendarzu mamy prawdziwą jesień, dlatego nic dziwnego, że w naszej kuchni obecnie króluje dynia. I dziś pokażemy Ci, że na jej bazie przygotujesz nie tylko pyszną zupę, genialne pulpety lub fenomenalny sos. Sprawdzi się ona również doskonale w roli farszu do rogalików, które zrobisz w mgnieniu oka. Takie kombinacje lubimy najbardziej - nie dość, że przygotowanie tego przepisu to czysta frajda, to jeszcze efekt końcowy prezentuje się mega uroczo, a smak rogalików jest po prostu niepowtarzalny.

Nasze jesienne rogaliki upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

  1. 200 g puree z dyni
  2. 1/3 szklanki cukru waniliowego
  3. 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  4. 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  5. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. 275 g ciasta francuskiego
  7. 2 łyżki roztopionej gorzkiej czekolady

Dyniowy farsz

Aby przygotować farsz do naszych rogalików, potrzebujemy dyniowe puree, dlatego to od niego zaczynamy pracę nad przepisem.

Na początek podziel dynię na kilka mniejszych kawałków. Następnie usuń pestki z warzywa, po czym przełóż kawałki dynii do formy do pieczenia. Nie zapomnij wcześniej ułożyć w niej papieru do pieczenia. Kiedy już wszystkie elementy dyni znajdą się w formie, polej warzywo delikatnie oliwą z oliwek i wstaw do Ovi Smart na 60 minut (temp. 150 stopni Celsjusza). W trakcie pieczenia dynia powinna stać się miękka. Po wizycie w urządzeniu obierz dynie ze skórki. Teraz będzie to bajecznie proste. Następnie przełóż miąższ dyni do blendera i zmiksuj. I gotowe! Masz już domowe puree z dyni.

Przygotowane przed chwilę puree przełóż do miski, po czym dodaj do niej również: cukier waniliowy, mielony cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

rogaliczki z dynia

Składanie i pieczenie rogalików

Kiedy mamy już gotowy farsz, możemy zająć się przygotowaniem rogalików.

Tym razem użyjemy gotowego ciasta francuskiego, ale Ty oczywiście możesz przygotować je sama. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się również ciasto kruche. Zdecyduj więc sama, która opcja najbardziej Ci odpowiada.

Ułóż arkusz ciasta na kuchennym blacie. Następnie rozprowadź na nim dyniowy farsz. Przydatna na tym etapie okaże się łopatka cukiernicza, dzięki której bez problemu i równomiernie rozprowadzisz dyniową mieszankę. Następnie użyj radełka do pizzy, dzięki któremu w błyskawicznym tempie podzielisz ciasto francuskie na kilka trójkątów.

Teraz wystarczy, że zwiniesz każdy trójkąt w rulon i gotowe! Możemy przejść do kolejnego etapu przepisu.

rogaliczki z dynią

Gotowe rogaliki ułóż w formie do pieczenia. Jeśli chcesz, aby były mega rumiane, możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem. Nasze wypieki będziemy piec przez 15 minut w Ovi Smart marki Philips. Ustaw na urządzeniu temperaturę 160 stopni Celsjusza i zacznij piec. Warto w tym miejscu dodać, że z Ovi nie musisz czekać na nagrzanie piekarnika. Co więcej, proces pieczenia jest 1,5 raza krótszy.

Podanie

I to wszystko! Jesienny deser w wydaniu mini jest już gotowy. Prawda, że to bułka z masłem?

Oczywiście gotowe rogaliki możesz dodatkowo udekorować. I tu świetnie sprawdzi się polewa czekoladowa, lukier lub cukier puder. My tym razem postawiliśmy na pierwszą opcję!

rogaliczki z dynią

Jeśli szukasz więcej pomysłów na jesienne posiłki i desery, serdecznie zapraszamy do przejrzenia naszej bogatej bazy z przepisami. Znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji, które pozwolą wyczarować Ci niesamowite pyszności. Twoi bliscy z pewnością będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki