Rolada z karkówki

Nasza rolada z karkówki skrywa w sobie liście włoskiej kapusty i plastry czerwonej papryki. Takiej kombinacji smakowej nie jesteśmy w stanie się oprzeć. Z Tobą będzie tak samo 🥰

Obrazek
Pyszności

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy zaznaczyć jedną rzecz. Dla nas przygotowanie posiłku to coś więcej, niż połączenie składników i obróbka cieplna. To swego rodzaju przygoda, która za każdym razem pozwala nam odkrywać nowe smaki i poznawać tajniki różnych kuchni świata. Stąd też wśród naszych przepisów wiele kombinacji, które wykraczają poza standardowe gotowanie.

Dziś postanowiliśmy przygotować ciekawy i niebanalny obiad z karkówką w roli głównej. I mamy nadzieję, że nasz pomysł na podanie z kolorowymi i pysznymi warzywami przypadnie Ci do gustu! Całe danie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips. Dzięki temu nie musieliśmy czekać na nagrzanie urządzenia. Ponadto, Ovi pracuje 1,5 raza szybciej od piekarnika.

Składniki

  1. 4 plastry karkówki
  2. 4 łyżki oleju roślinnego
  3. 1 łyżka suszonej cebuli
  4. 1 łyżka suszonego czosnku
  5. 1 łyżka słodkiej papryki
  6. 1 łyżka suszonego majeranku
  7. 1 łyżka soli
  8. 1,5 łyżeczki pieprzu
  9. 4 liście kapusty włoskiej
  10. 1 czerwona papryka

Przygotowanie mięsa

Cały proces rozpocznij od przygotowania karkówki.

Jeśli kupiłaś karkówkę w jednym kawałku, podziel ją na 4 plastry. Jeśli zaś udało Ci się zakupić karkówkę w plastrach, ułóż je na desce do krojenia i rozbij przy pomocy tłuczka. Pamiętaj, działaj powoli i ostrożnie, aby nie uszkodzić mięsa.

rolada z karkówki

Kiedy już skończysz pracować z mięsem, odłóż je na bok. Czas przejść do kolejnego etapu, a mianowicie przygotowania folii spożywczej. Ułóż ją na blacie kuchennym, po czym rozprowadź na całej powierzchni olej roślinny, suszoną cebulę i czosnek, słodką paprykę, suszony majeranek, sól oraz pieprz.

rolada z karkówki

Przygotowanie rolady

Przechodzimy do głównego zadania, a mianowicie zrobienia rolady z karkówki.

Bezpośrednio na folii spożywczej z przyprawami ułóż plastry karkówki. Mięso ma leżeć blisko siebie, tworząc jeden element. Jako kolejne składniki dodaj na wierzchu zblanszowane liście kapusty oraz plastry czerwonej papryki.

rolada z karkówki

Kiedy już umieścisz na środku wszystkie składniki, zwiń całość w roladę. Dzięki folii spożywczej będzie to bajecznie proste zadanie. Co więcej, Twoja rolada nabierze dodatkowych kombinacji smakowych, dzięki przyprawom rozsypanym wcześniej na produkcie kuchennym.

Złożoną roladę (zabezpieczoną przy pomocy folii spożywczej) wstaw do lodówki na 3-4 godziny do zamarynowania.

Pieczenie i podanie

Po kilku godzinach usuń folię spożywczą, po czym owiń roladę papierem do pieczenia.

Tak przygotowane danie wstaw do Ovi Smart na półtorej godziny. Roladę piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza. I to wszystko!

rolada z karkówki

Po wyjęciu rolady z urządzenia, podziel ją na cienkie plastry. Możesz podawać ją solo, z lekką sałatką, pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą. Dodatki dobierz według własnego upodobania. W końcu to Twój obiad, więc najlepiej wiesz, jaka kombinacja najbardziej będzie Ci smakować.

Jeśli nasz dzisiejszy przepis Ci się spodobał, przejrzyj pozostałe. Z pewnością w bogatej bazie znajdziesz wiele ciekawych inspiracji, które pozwolą Ci przygotować genialne dania na każdą okazję. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione