Rolada z karkówki
Nasza rolada z karkówki skrywa w sobie liście włoskiej kapusty i plastry czerwonej papryki. Takiej kombinacji smakowej nie jesteśmy w stanie się oprzeć. Z Tobą będzie tak samo 🥰
04.10.2021 | aktual.: 11.02.2022 13:39
Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy zaznaczyć jedną rzecz. Dla nas przygotowanie posiłku to coś więcej, niż połączenie składników i obróbka cieplna. To swego rodzaju przygoda, która za każdym razem pozwala nam odkrywać nowe smaki i poznawać tajniki różnych kuchni świata. Stąd też wśród naszych przepisów wiele kombinacji, które wykraczają poza standardowe gotowanie.
Dziś postanowiliśmy przygotować ciekawy i niebanalny obiad z karkówką w roli głównej. I mamy nadzieję, że nasz pomysł na podanie z kolorowymi i pysznymi warzywami przypadnie Ci do gustu! Całe danie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips. Dzięki temu nie musieliśmy czekać na nagrzanie urządzenia. Ponadto, Ovi pracuje 1,5 raza szybciej od piekarnika.
Zobacz także
Składniki
- 4 plastry karkówki
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 4 liście kapusty włoskiej
- 1 czerwona papryka
Przygotowanie mięsa
Cały proces rozpocznij od przygotowania karkówki.
Jeśli kupiłaś karkówkę w jednym kawałku, podziel ją na 4 plastry. Jeśli zaś udało Ci się zakupić karkówkę w plastrach, ułóż je na desce do krojenia i rozbij przy pomocy tłuczka. Pamiętaj, działaj powoli i ostrożnie, aby nie uszkodzić mięsa.
Kiedy już skończysz pracować z mięsem, odłóż je na bok. Czas przejść do kolejnego etapu, a mianowicie przygotowania folii spożywczej. Ułóż ją na blacie kuchennym, po czym rozprowadź na całej powierzchni olej roślinny, suszoną cebulę i czosnek, słodką paprykę, suszony majeranek, sól oraz pieprz.
Przygotowanie rolady
Przechodzimy do głównego zadania, a mianowicie zrobienia rolady z karkówki.
Bezpośrednio na folii spożywczej z przyprawami ułóż plastry karkówki. Mięso ma leżeć blisko siebie, tworząc jeden element. Jako kolejne składniki dodaj na wierzchu zblanszowane liście kapusty oraz plastry czerwonej papryki.
Kiedy już umieścisz na środku wszystkie składniki, zwiń całość w roladę. Dzięki folii spożywczej będzie to bajecznie proste zadanie. Co więcej, Twoja rolada nabierze dodatkowych kombinacji smakowych, dzięki przyprawom rozsypanym wcześniej na produkcie kuchennym.
Złożoną roladę (zabezpieczoną przy pomocy folii spożywczej) wstaw do lodówki na 3-4 godziny do zamarynowania.
Pieczenie i podanie
Po kilku godzinach usuń folię spożywczą, po czym owiń roladę papierem do pieczenia.
Tak przygotowane danie wstaw do Ovi Smart na półtorej godziny. Roladę piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza. I to wszystko!
Po wyjęciu rolady z urządzenia, podziel ją na cienkie plastry. Możesz podawać ją solo, z lekką sałatką, pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą. Dodatki dobierz według własnego upodobania. W końcu to Twój obiad, więc najlepiej wiesz, jaka kombinacja najbardziej będzie Ci smakować.
Jeśli nasz dzisiejszy przepis Ci się spodobał, przejrzyj pozostałe. Z pewnością w bogatej bazie znajdziesz wiele ciekawych inspiracji, które pozwolą Ci przygotować genialne dania na każdą okazję. Ślinka cieknie od samego patrzenia!