Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad, który wprowadzi do twojej kuchni powiew świeżości? Ta receptura to prawdziwy strzał w 10! Kiedy tylko pojawia się na stole, inne dania przestają istnieć.

Pyszna pieczeń skrada serca od pierwszego kęsaPyszna pieczeń skrada serca od pierwszego kęsa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Sprawdzonych, ciekawych i przede wszystkim smacznych pomysłów na obiad nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli mają odwiedzić cię goście i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym.

Na liście z takimi perełkami kulinarnymi nie może zabraknąć receptury na genialną pieczeń w kolorowym wydaniu. Znajdziesz tu same najlepsze składniki, którym nie odmówi nawet największy niejadek. Co więcej, wystarczy, że połączysz wszystkie składniki w jednej formie, a piekarnik załatwi całą sprawę za ciebie. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra

Z takim obiadem masz pewność, że nikt nie stanie od stołu głodny. Wszyscy będą zachwyceni!

Składniki:

Pieczeń:

  • ok. 700 g piersi z indyka,
  • ⅓ szkl. oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • 300 g boczku w plastrach,
  • ½ cukinii,
  • 3 pomidory,
  • 9 plastrów żółtego sera. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania piersi z indyka. Dzielę ją na mniejsze kawałki, po czym każdy element rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa. 

Najpierw zajmuję się indykiem
Najpierw zajmuję się indykiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Rozbite mięso przekładam do dużej miski, po czym łączę je z oliwą z oliwek oraz przyprawami: słodką papryką, suszonym czosnkiem, kminem rzymskim, suszonym oregano, solą oraz pieprzem. 

Czas na przyprawy
Czas na przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Zamarynowane mięso odstawiam do lodówki, po czym przechodzę do przygotowania pozostałych składników. W tym celu na cienkie plastry dzielę cukinię oraz pomidory

Do przepisu używam cukinii i pomidorów
Do przepisu używam cukinii i pomidorów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy wszystkie składniki do przepisu są już gotowe, na blacie kuchennym układam podłużną formę do pieczenia. Na jej spodzie rozprowadzam plastry boczku w taki sposób, aby ich końcówki wystawały poza formę. 

W formie do pieczenia jako pierwszy pojawia się boczek
W formie do pieczenia jako pierwszy pojawia się boczek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Jako drugi składnik do formy trafia żółty ser w plastrach. Bezpośrednio na serze układam następnie zamarynowane kawałki mięsa oraz wcześniej przygotowane warzywa — najpierw cukinie, a następnie pomidory. Na koniec całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem
W przepisie nie może zabraknąć też przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Cały proces powtarzam jeszcze raz, po czym tworzę dodatkową warstwę z żółtego sera i zawijam do środka wystające elementy boczku. Całość przykrywam folią spożywczą

I do piekarnika
I do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną formę wstawiam następnie do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia polecam zdjąć folię aluminiową, aby pieczeń z góry ładnie się przyrumieniła.

Krok 7. Gotową pieczeń dekoruję świeżą natką pietruszki. Dodatkowo podaję ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Pasuje do niej dosłownie wszystko, więc możesz zaszaleć z ciekawym i innym dodatkiem za każdym razem. Smacznego!

Pycha przez duże P!
Pycha przez duże P! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu