Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad, który wprowadzi do twojej kuchni powiew świeżości? Ta receptura to prawdziwy strzał w 10! Kiedy tylko pojawia się na stole, inne dania przestają istnieć.

Pyszna pieczeń skrada serca od pierwszego kęsaPyszna pieczeń skrada serca od pierwszego kęsa
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Sprawdzonych, ciekawych i przede wszystkim smacznych pomysłów na obiad nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli mają odwiedzić cię goście i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym.

Na liście z takimi perełkami kulinarnymi nie może zabraknąć receptury na genialną pieczeń w kolorowym wydaniu. Znajdziesz tu same najlepsze składniki, którym nie odmówi nawet największy niejadek. Co więcej, wystarczy, że połączysz wszystkie składniki w jednej formie, a piekarnik załatwi całą sprawę za ciebie. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra

Z takim obiadem masz pewność, że nikt nie stanie od stołu głodny. Wszyscy będą zachwyceni!

Składniki:

Pieczeń:

  • ok. 700 g piersi z indyka,
  • ⅓ szkl. oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • 300 g boczku w plastrach,
  • ½ cukinii,
  • 3 pomidory,
  • 9 plastrów żółtego sera. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania piersi z indyka. Dzielę ją na mniejsze kawałki, po czym każdy element rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa. 

Najpierw zajmuję się indykiem
Najpierw zajmuję się indykiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Rozbite mięso przekładam do dużej miski, po czym łączę je z oliwą z oliwek oraz przyprawami: słodką papryką, suszonym czosnkiem, kminem rzymskim, suszonym oregano, solą oraz pieprzem. 

Czas na przyprawy
Czas na przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Zamarynowane mięso odstawiam do lodówki, po czym przechodzę do przygotowania pozostałych składników. W tym celu na cienkie plastry dzielę cukinię oraz pomidory

Do przepisu używam cukinii i pomidorów
Do przepisu używam cukinii i pomidorów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy wszystkie składniki do przepisu są już gotowe, na blacie kuchennym układam podłużną formę do pieczenia. Na jej spodzie rozprowadzam plastry boczku w taki sposób, aby ich końcówki wystawały poza formę. 

W formie do pieczenia jako pierwszy pojawia się boczek
W formie do pieczenia jako pierwszy pojawia się boczek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Jako drugi składnik do formy trafia żółty ser w plastrach. Bezpośrednio na serze układam następnie zamarynowane kawałki mięsa oraz wcześniej przygotowane warzywa — najpierw cukinie, a następnie pomidory. Na koniec całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem
W przepisie nie może zabraknąć też przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Cały proces powtarzam jeszcze raz, po czym tworzę dodatkową warstwę z żółtego sera i zawijam do środka wystające elementy boczku. Całość przykrywam folią spożywczą

I do piekarnika
I do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną formę wstawiam następnie do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia polecam zdjąć folię aluminiową, aby pieczeń z góry ładnie się przyrumieniła.

Krok 7. Gotową pieczeń dekoruję świeżą natką pietruszki. Dodatkowo podaję ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Pasuje do niej dosłownie wszystko, więc możesz zaszaleć z ciekawym i innym dodatkiem za każdym razem. Smacznego!

Pycha przez duże P!
Pycha przez duże P! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇