Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra
Szukasz ciekawego pomysłu na obiad, który wprowadzi do twojej kuchni powiew świeżości? Ta receptura to prawdziwy strzał w 10! Kiedy tylko pojawia się na stole, inne dania przestają istnieć.
22.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 09:22
Sprawdzonych, ciekawych i przede wszystkim smacznych pomysłów na obiad nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli mają odwiedzić cię goście i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym.
Na liście z takimi perełkami kulinarnymi nie może zabraknąć receptury na genialną pieczeń w kolorowym wydaniu. Znajdziesz tu same najlepsze składniki, którym nie odmówi nawet największy niejadek. Co więcej, wystarczy, że połączysz wszystkie składniki w jednej formie, a piekarnik załatwi całą sprawę za ciebie. Czego chcieć więcej?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z takim obiadem masz pewność, że nikt nie stanie od stołu głodny. Wszyscy będą zachwyceni!
Składniki:
Pieczeń:
- ok. 700 g piersi z indyka,
- ⅓ szkl. oliwy z oliwek,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- 300 g boczku w plastrach,
- ½ cukinii,
- 3 pomidory,
- 9 plastrów żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania piersi z indyka. Dzielę ją na mniejsze kawałki, po czym każdy element rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa.
Krok 2. Rozbite mięso przekładam do dużej miski, po czym łączę je z oliwą z oliwek oraz przyprawami: słodką papryką, suszonym czosnkiem, kminem rzymskim, suszonym oregano, solą oraz pieprzem.
Krok 3. Zamarynowane mięso odstawiam do lodówki, po czym przechodzę do przygotowania pozostałych składników. W tym celu na cienkie plastry dzielę cukinię oraz pomidory.
Krok 4. Kiedy wszystkie składniki do przepisu są już gotowe, na blacie kuchennym układam podłużną formę do pieczenia. Na jej spodzie rozprowadzam plastry boczku w taki sposób, aby ich końcówki wystawały poza formę.
Krok 5. Jako drugi składnik do formy trafia żółty ser w plastrach. Bezpośrednio na serze układam następnie zamarynowane kawałki mięsa oraz wcześniej przygotowane warzywa — najpierw cukinie, a następnie pomidory. Na koniec całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 6. Cały proces powtarzam jeszcze raz, po czym tworzę dodatkową warstwę z żółtego sera i zawijam do środka wystające elementy boczku. Całość przykrywam folią spożywczą.
Tak przygotowaną formę wstawiam następnie do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia polecam zdjąć folię aluminiową, aby pieczeń z góry ładnie się przyrumieniła.
Krok 7. Gotową pieczeń dekoruję świeżą natką pietruszki. Dodatkowo podaję ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Pasuje do niej dosłownie wszystko, więc możesz zaszaleć z ciekawym i innym dodatkiem za każdym razem. Smacznego!