Grzybowa pieczeń z kaszą w wegetariańskiej odsłonie. Zdrowy przepis na obiad

Kuchnia wegetariańska może być naprawdę ciekawa i pełna smaków. Dowodem na to jest ta pyszna pieczeń z pieczarkami i kaszą gryczaną w chrupiącym cieście francuskim. Nie tylko świetnie się prezentuje, ale również błyskawicznie znika z talerzy.

Wegetariańska pieczeń- PysznościWegetariańska pieczeń- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam eksperymentować w mojej kuchni i odkrywać nowe smaki. Świetne pole do popisu dają dania kuchni wegetariańskiej. Potrafią zaskoczyć, są często przy tym jeszcze naprawdę zdrowe. Moim ostatnim odkryciem jest pieczeń z ciasta francuskiego, której wnętrze skrywa farsz z kaszą gryczaną z przyprawami oraz pieczarkami. Przypomina nieco kultowe danie Gordona Ramsaya - polędwicę Wellingtona, jednak w wegetariańskiej odsłonie jest prostsza do przygotowania. Kiedy ją podałam, błyskawicznie zniknęła z talerzyków mojej rodziny i solidarnie wszyscy poprosili o to, aby przygotowywać ją jeszcze częściej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzybowa pieczeń z kaszą w wegetariańskiej odsłonie. Zdrowy przepis na obiad

Wegetariańska pieczeń z kaszą i grzybami

Składniki:

Farsz:

  • 500 g brązowych pieczarek,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • ⅓ szklanki tartego parmezanu,
  • 1.5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu.

Dodatkowo:

  • 285 g ciasta francuskiego,
  • jajo.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim drobno pokrojoną cebulkę i podsmażam, aż się zeszkli. Z pieczarek odkładam cztery sztuki na później, resztę kroję i dorzucam do cebulki. Gdy zbrązowieją, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sól, pieprz i liście świeżego szpinaku. Smażę, aż szpinak straci objętość.

Warzywny farsz- Pyszności
Warzywny farsz- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji na opakowaniu i łączę z podsmażonymi pieczarkami, tartym parmezanem i musztardą.

Krok 3: Na blacie rozkładam papier do pieczenia i przekładam farsz z kaszy. Do środka wtykam odłożone wcześniej pieczarki w całości i przykrywam farszem.

Wegetariańska pieczeń- Pyszności
Wegetariańska pieczeń- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Formuję z masy kształt pieczeni i zawijam papier do pieczenia, tworząc cukierek. Wstawiam całość do zamrażarki na około godzinę.

Pamiętaj, aby dobrze skręcić boki- Pyszności
Pamiętaj, aby dobrze skręcić boki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Zmrożony farsz układam na arkuszu ciasta francuskiego i zawijam. Nożem robię nacięcia, smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 25 minut.

Ciasto nacinamy ostrym nożem- Pyszności
Ciasto nacinamy ostrym nożem- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Gotową pieczeń przekładam na talerz. Serwuję, krojąc ją na mniejsze kawałki. Smacznego!

Wegetariańska pieczeń z kaszą i grzybami
Wegetariańska pieczeń z kaszą i grzybami © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend