WAŻNE
TERAZ

Polityczne trzęsienie ziemi w Ukrainie. Andrij Jermak odchodzi

Grzybowa pieczeń z kaszą w wegetariańskiej odsłonie. Zdrowy przepis na obiad

Kuchnia wegetariańska może być naprawdę ciekawa i pełna smaków. Dowodem na to jest ta pyszna pieczeń z pieczarkami i kaszą gryczaną w chrupiącym cieście francuskim. Nie tylko świetnie się prezentuje, ale również błyskawicznie znika z talerzy.

Wegetariańska pieczeń- PysznościWegetariańska pieczeń- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam eksperymentować w mojej kuchni i odkrywać nowe smaki. Świetne pole do popisu dają dania kuchni wegetariańskiej. Potrafią zaskoczyć, są często przy tym jeszcze naprawdę zdrowe. Moim ostatnim odkryciem jest pieczeń z ciasta francuskiego, której wnętrze skrywa farsz z kaszą gryczaną z przyprawami oraz pieczarkami. Przypomina nieco kultowe danie Gordona Ramsaya - polędwicę Wellingtona, jednak w wegetariańskiej odsłonie jest prostsza do przygotowania. Kiedy ją podałam, błyskawicznie zniknęła z talerzyków mojej rodziny i solidarnie wszyscy poprosili o to, aby przygotowywać ją jeszcze częściej.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzybowa pieczeń z kaszą w wegetariańskiej odsłonie. Zdrowy przepis na obiad

Wegetariańska pieczeń z kaszą i grzybami

Składniki:

Farsz:

  • 500 g brązowych pieczarek,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • ⅓ szklanki tartego parmezanu,
  • 1.5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu.

Dodatkowo:

  • 285 g ciasta francuskiego,
  • jajo.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim drobno pokrojoną cebulkę i podsmażam, aż się zeszkli. Z pieczarek odkładam cztery sztuki na później, resztę kroję i dorzucam do cebulki. Gdy zbrązowieją, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sól, pieprz i liście świeżego szpinaku. Smażę, aż szpinak straci objętość.

Warzywny farsz- Pyszności
Warzywny farsz- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji na opakowaniu i łączę z podsmażonymi pieczarkami, tartym parmezanem i musztardą.

Krok 3: Na blacie rozkładam papier do pieczenia i przekładam farsz z kaszy. Do środka wtykam odłożone wcześniej pieczarki w całości i przykrywam farszem.

Wegetariańska pieczeń- Pyszności
Wegetariańska pieczeń- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Formuję z masy kształt pieczeni i zawijam papier do pieczenia, tworząc cukierek. Wstawiam całość do zamrażarki na około godzinę.

Pamiętaj, aby dobrze skręcić boki- Pyszności
Pamiętaj, aby dobrze skręcić boki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Zmrożony farsz układam na arkuszu ciasta francuskiego i zawijam. Nożem robię nacięcia, smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 25 minut.

Ciasto nacinamy ostrym nożem- Pyszności
Ciasto nacinamy ostrym nożem- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Gotową pieczeń przekładam na talerz. Serwuję, krojąc ją na mniejsze kawałki. Smacznego!

Wegetariańska pieczeń z kaszą i grzybami
Wegetariańska pieczeń z kaszą i grzybami © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀