Grzybowa pieczeń z kaszą w wegetariańskiej odsłonie. Zdrowy przepis na obiad
Kuchnia wegetariańska może być naprawdę ciekawa i pełna smaków. Dowodem na to jest ta pyszna pieczeń z pieczarkami i kaszą gryczaną w chrupiącym cieście francuskim. Nie tylko świetnie się prezentuje, ale również błyskawicznie znika z talerzy.
10.10.2023 | aktual.: 16.10.2023 12:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uwielbiam eksperymentować w mojej kuchni i odkrywać nowe smaki. Świetne pole do popisu dają dania kuchni wegetariańskiej. Potrafią zaskoczyć, są często przy tym jeszcze naprawdę zdrowe. Moim ostatnim odkryciem jest pieczeń z ciasta francuskiego, której wnętrze skrywa farsz z kaszą gryczaną z przyprawami oraz pieczarkami. Przypomina nieco kultowe danie Gordona Ramsaya - polędwicę Wellingtona, jednak w wegetariańskiej odsłonie jest prostsza do przygotowania. Kiedy ją podałam, błyskawicznie zniknęła z talerzyków mojej rodziny i solidarnie wszyscy poprosili o to, aby przygotowywać ją jeszcze częściej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wegetariańska pieczeń z kaszą i grzybami
Składniki:
Farsz:
- 500 g brązowych pieczarek,
- 200 g kaszy gryczanej,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 2 łyżki musztardy,
- ⅓ szklanki tartego parmezanu,
- 1.5 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1.5 łyżeczki soli,
- ¾ łyżeczki pieprzu.
Dodatkowo:
- 285 g ciasta francuskiego,
- jajo.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim drobno pokrojoną cebulkę i podsmażam, aż się zeszkli. Z pieczarek odkładam cztery sztuki na później, resztę kroję i dorzucam do cebulki. Gdy zbrązowieją, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sól, pieprz i liście świeżego szpinaku. Smażę, aż szpinak straci objętość.
Krok 2: Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji na opakowaniu i łączę z podsmażonymi pieczarkami, tartym parmezanem i musztardą.
Krok 3: Na blacie rozkładam papier do pieczenia i przekładam farsz z kaszy. Do środka wtykam odłożone wcześniej pieczarki w całości i przykrywam farszem.
Krok 4: Formuję z masy kształt pieczeni i zawijam papier do pieczenia, tworząc cukierek. Wstawiam całość do zamrażarki na około godzinę.
Krok 5: Zmrożony farsz układam na arkuszu ciasta francuskiego i zawijam. Nożem robię nacięcia, smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 25 minut.
Krok 6: Gotową pieczeń przekładam na talerz. Serwuję, krojąc ją na mniejsze kawałki. Smacznego!