Pałki z kurczaka obtaczam w pysznej marynacie. Są tak smaczne, że mogłabym jeść codziennie
Szukasz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę na weekendowe spotkanie w gronie przyjaciół? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!
10.01.2024 | aktual.: 19.03.2024 12:09
Na pewno zgodzisz się ze mną, że przekąska na ciepło umili zarówno każde spotkanie z bliskimi, jak i spokojny wieczór filmowy. I tak się składa, że mam genialną perełkę kulinarną, która sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie.
Kluczem do sukcesu będą genialne pałki z kurczaka, które w połączeniu z pyszną marynatą i po krótkiej wizycie w piekarniku staną się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wszyscy będą pod wielkim wrażeniem i z pewnością poproszą cię o dokładną instrukcję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta przekąska zrobi furorę w każdym domu
Moja mama zawsze powtarza, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. I muszę przyznać, że jest coś w tym stwierdzeniu. Świetnie odnosi się ono również do kulinariów, o czym przekonasz się już za moment.
Okazuje się, że wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować ciekawą i smaczną zarazem przekąskę. Co więcej, zniknie ona z talerzy w mgnieniu oka. I nie jest to żaden przypadek. Tak dzieje się za każdym razem, kiedy serwuję genialne pałki z kurczaka z dodatkiem aromatycznej marynaty. Po wizycie w piekarniku nie dość, że fenomenalnie smakują, to jeszcze świetnie się prezentują. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.
Jak zrobić genialne pałki z kurczaka?
- 12 pałek z kurczaka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ⅓ szkl. miodu,
- ⅓ szkl. musztardy dijon,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, oregano.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania pałek z kurczaka. Najpierw je dokładnie oczyść i osusz.
- Następnie połącz w dużej misce oliwę z oliwek, musztardę, miód oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową.
- Kiedy mieszanka będzie już gotowa, włóż do miski wcześniej przygotowane kawałki kurczaka i pokryj je dobrze domową marynatą.
- Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Na koniec przełóż zamarynowane pałki z kurczaka na formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała, że taką przekąskę możesz serwować z całą masą dodatków. Praktycznie wszystko będzie do nich pasować, dlatego nie ograniczaj się i stosuj różne rozwiązania, aby pałki w marynacie szybko ci się nie przejadły.