PrzepisPrzekąskiPałki z kurczaka obtaczam w pysznej marynacie. Są tak smaczne, że mogłabym jeść codziennie

Pałki z kurczaka obtaczam w pysznej marynacie. Są tak smaczne, że mogłabym jeść codziennie

Pałki z kurczaka w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Pałki z kurczaka w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nelea Reazanteva
10.01.2024 12:55, aktualizacja: 19.03.2024 12:09

Szukasz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę na weekendowe spotkanie w gronie przyjaciół? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Na pewno zgodzisz się ze mną, że przekąska na ciepło umili zarówno każde spotkanie z bliskimi, jak i spokojny wieczór filmowy. I tak się składa, że mam genialną perełkę kulinarną, która sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. 

Kluczem do sukcesu będą genialne pałki z kurczaka, które w połączeniu z pyszną marynatąpo krótkiej wizycie w piekarniku staną się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wszyscy będą pod wielkim wrażeniem i z pewnością poproszą cię o dokładną instrukcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska zrobi furorę w każdym domu

Moja mama zawsze powtarza, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. I muszę przyznać, że jest coś w tym stwierdzeniu. Świetnie odnosi się ono również do kulinariów, o czym przekonasz się już za moment. 

Okazuje się, że wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować ciekawąsmaczną zarazem przekąskę. Co więcej, zniknie ona z talerzy w mgnieniu oka. I nie jest to żaden przypadek. Tak dzieje się za każdym razem, kiedy serwuję genialne pałki z kurczaka z dodatkiem aromatycznej marynaty. Po wizycie w piekarniku nie dość, że fenomenalnie smakują, to jeszcze świetnie się prezentują. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.© Adobe Stock | weyo

Jak zrobić genialne pałki z kurczaka?

  • 12 pałek z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ⅓ szkl. miodu,
  • ⅓ szkl. musztardy dijon,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, oregano. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania pałek z kurczaka. Najpierw je dokładnie oczyść osusz
  2. Następnie połącz w dużej misce oliwę z oliwek, musztardę, miód oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową. 
  3. Kiedy mieszanka będzie już gotowa, włóż do miski wcześniej przygotowane kawałki kurczaka i pokryj je dobrze domową marynatą. 
  4. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin
  5. Na koniec przełóż zamarynowane pałki z kurczaka na formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała, że taką przekąskę możesz serwować z całą masą dodatków. Praktycznie wszystko będzie do nich pasować, dlatego nie ograniczaj się i stosuj różne rozwiązania, aby pałki w marynacie szybko ci się nie przejadły.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także