Filet z kurczaka zalej tym sosem. Mięso będzie rozpływać się w ustach

Filet z kurczaka to zdrowe i smaczne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest panierowanie w bułce tartej lub mące, ale to nie jedyna opcja. Filet z kurczaka można też upiec w piekarniku w sosie musztardowym. To prosty i szybki przepis, który zachwyci twoich bliskich.

Filet z kurczaka zalej tym sosem. Mięso będzie rozpływać się w ustachFilet z kurczaka zalej tym sosem. Mięso będzie rozpływać się w ustach
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Zapomnij o tradycyjnych kotletach panierowanych - czas na prawdziwą ucztę smaków! Filet z kurczaka, odpowiednio zapiekany w aromatycznym sosie musztardowym, to nie tylko wyjątkowe danie, ale również prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Odkryj, jak ten przepis podbija smak mięsa, sprawiając, że każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłów na smaczne śniadanie? Przychodzimy z gotową recepturą w ciekawym wydaniu

Sos musztardowy nadaje mięsu wyrazistego smaku i aromatu. Musztarda to bogate źródło witamin i minerałów, takich jak witamina C, potas, magnez i żelazo. Jest też dobrym źródłem białka roślinnego

Przepis na filet z kurczaka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 1 podwójny filet piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 250 ml śmietany 30 proc.,
  • 30 g parmezanu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie kotletów z kurczaka zapiekanych w sosie musztardowym jest bardzo proste. Wystarczy wykonać kilka kroków:

  1. Oczyść mięso. Filet z kurczaka umyj i osusz, następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Mięso oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotuj sos. Zeszklij na maśle cebulę, następnie dodaj śmietanę, musztardę, curry, parmezan oraz pietruszkę. Dopraw sos do smaku.
  3. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem.
  4. Piecz kotlety w piekarniku przez około 30 minut.

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą ci przygotować to danie:

  • Aby filet z kurczaka był bardziej soczysty, możesz go wcześniej zamarynować w ulubionych przyprawach.
  • Jeśli chcesz, aby sos był bardziej wyrazisty, możesz dodać do niego odrobinę papryki, czosnku lub chili.
  • Podawaj kotlety z kurczaka z ulubionymi dodatkami, np. z warzywami, ziemniakami lub ryżem.

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy obiad, wypróbuj przepis na kotlety z kurczaka zapiekane w sosie musztardowo-śmietanowym. Mięso będzie rozpływało się w ustach, a ty będziesz mógł cieszyć się jego smakiem i wartościami odżywczymi.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni