PoradyLepiej nie podawaj dzieciom. Może wywołać alergię

Lepiej nie podawaj dzieciom. Może wywołać alergię

Czy dzieci mogą jeść mak? A może muszą obejść się smakiem i trzymać z daleka od kutii i ukochanego makowca? Wyjaśniamy, czym może grozić spożywanie przez najmłodszych tego typowego, świątecznego produktu.

Mak może wywołać reakcje alergiczną
Mak może wywołać reakcje alergiczną
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

06.12.2023 09:00

Mak to roślina, po którą sięgamy nie tylko od święta. Chociaż to właśnie wigilijne potrawy kojarzą się nam z nim najbardziej, maku nie brakuje przecież również w postaci posypki na bułkach, całorocznych ciastach i słonych paluszkach. W święta Bożego Narodzenia korzystamy często z wytwarzanej z maku słodkiej masy. O tym, dlaczego warto ją zrobić samemu, zamiast korzystać z gotowców, pisaliśmy niedawno tutaj.

Dzisiaj chcemy pomówić o tym, czy dzieci mogą jeść mak bez obaw. Istnieje kilka argumentów za i kilka przeciw takiemu postępowaniu. Za moment wyjaśnimy wszystko krok po kroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mak oczami historii

Odnalezione przez naukowców starożytne tabliczki z Azji Mniejszej udowodniły nam, że mak był znany ludzkości już kilka tysięcy lat temu. Ówczesna, raczkująca medycyna szybko dostrzegła niezwykłe właściwości ciekawie wyglądającej rośliny. Korzystano z nich zarówno w północnej Mezopotamii, jak i Grecji oraz Rzymie.

Oczywiście najbardziej pożądaną właściwością maku była w tamtych czasach jej funkcja nasenna, przeciwbólowa i narkotyczna. Przyrządzane z maku sok mleczny, a następnie opium, były narzędziem w dłoniach takich gwiazd historycznej medycyny jak Hipokrates czy Paracelsus. W tym miejscu możemy cię jednak uspokoić. Psychoaktywne cechy rośliny dotyczą przede wszystkim maku lekarskiego, tymczasem do celów spożywczych używa się maku niebieskiego.

Do celów spożywczych wykorzystywany jest mak niebieski
Do celów spożywczych wykorzystywany jest mak niebieski© Canva | harashchenkoalexandra

Mak dla dzieci. Tak czy nie?

Wspomniany wcześniej mak niebieski wykazuje się licznymi wartościami odżywczymi. To głównie zasługa tak bardzo pożądanych przez ludzki organizm nienasyconych kwasów tłuszczowych. To liczne występowanie ma jednak dwie strony medalu. Mak jest rośliną wysokokaloryczną. W 100 gramach produktu znajduje się aż 480 kcal.

Według ogólnie przyjętych zasad dzieci mogą zacząć spożywać mak po skończeniu 2 roku życia. Zalecamy w tym jednak pewną ostrożność, ponieważ te smaczne ziarenka potrafią wywołać u najmłodszych reakcje alergiczne. Swędzenie skóry, ból głowy, wysypka czy biegunka to te, które można uznać za mniej drastyczne. W najgorszych przypadku reakcja organizmu może polegać na wstrząsie anafilaktycznym. Podając więc dziecku makowiec, należy mieć się na baczności i w razie czego szybko reagować.

Wybrane dla Ciebie