Kupujesz mak w puszce? Lepiej dwa razy się zastanów

Gotowa masa makowa może nam znacząco ułatwić przygotowanie wigilijnych potraw, ale niekiedy niesie to ze sobą poważne konsekwencje. Dowiedz się, co zawiera taki produkt i raz jeszcze podejmij decyzję. Tym razem głęboko przemyślaną!

Co zawiera mak w puszce? Lepiej czytać etykietyCo zawiera mak w puszce? Lepiej czytać etykiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agnieszka Witczak
SKOMENTUJ

Wszyscy znamy ten motyw. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to nie czas dla kulinarnych lekkoduchów. Jeśli to ty zostałeś wyznaczony do szlachetnego zadania przygotowania wieczerzy dla całej rodziny, musisz szykować się na długie godziny "stania przy garach". I chociaż można to lubić, stres jest niejako nie do uniknięcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

W takich sytuacjach do głowy przychodzą różne scenariusze. Niektóre z nich są sprytne — dopiero co pisaliśmy tu na przykład o rewolucyjnym przepisie na krokiety bez konieczności smażenia naleśników. Inne mogą być mocno kontrowersyjne. To dotyczy na przykład kupowania gotowej masy makowej bez przeczytania jej składu. Chcesz wiedzieć, co czasem można w niej znaleźć? Czytaj dalej.

Mak w puszce. Sekrety i przekręty

Kupując mak w puszce, należy mieć się na baczności. To w końcu nie tylko domena tego produktu, ale każdego "gotowca". Bez przeczytania składu ani rusz. Trzymanie się tej zasady może nam wyjść na zdrowe, zwłaszcza biorąc pod uwagę składniki, które producenci często "przemycają" w produkcie, licząc na nieuwagę konsumentów.

Mak w puszce może i smakuje dobrze, ale nie wszystkie jego składowe nam się podobają
Mak w puszce może i smakuje dobrze, ale nie wszystkie jego składowe nam się podobają © Canva | harashchenkoalexandra

W większości gotowych mas makowych sam mak zajmuje zaledwie 18-22 proc. całego składu. Pewnie zastanawiasz się, co wypełnia pozostałą część receptury? Do pewnego stopnia są to bakalie czy ekstrakt migdałowy. Problemy pojawiają się dopiero dalej. Tam, gdzie odkrywamy, że właśnie kupiliśmy mak w puszce z dodatkiem aromatów, syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznego miodu, barwników i dbającego o odpowiednią kwasowość kwasu cytrynowego.

Większość z powyższych składników nie ma żadnych wartości odżywczych i potrafi jedynie szkodzić. Sztandarowym przykładem posiadania tego typu właściwości jest oczywiście syrop glukozowo-fruktozowy, często wiązany z rozwojem dolegliwości takich jak otyłość, cukrzyca typu II, miażdżyca i stłuszczenie wątroby. To racze nie brzmi jak coś, co chcemy podać bliskim na święta, prawda?

Wybrane dla Ciebie

Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje