Turecki rosół dodaje energii i rozgrzewa. Przepis idealny na chłodne dni
Szukasz pomysłu na rosół inaczej? Ten z pewnością przypadnie ci do gustu. Ta pyszna turecka zupa idealnie wpisze się w jesienno-zimowe menu, w którym nie może zabraknąć rozgrzewających i wzmacniających potraw. Koniecznie sprawdź ten przepis.
05.12.2023 | aktual.: 05.12.2023 13:52
Şehriyeli tavuk çorbası, czyli turecki rosół to pożywna i aromatyczna potrawa. Idealnie sprawdza się w zimowe dni, ponieważ rozgrzewa i dodaje energii. Zupa jest również polecana osobom chorym lub osłabionym, ponieważ ma właściwości odżywcze i wzmacniające. Şehriyeli tavuk çorbası łączy w sobie prostotę, smak i tradycję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Turecki rosół - rozgrzewa i dodaje energii
Zupa sehriyeli tavuk çorbası to jedna z najstarszych zup w kuchni tureckiej. Nie wiadomo dokładnie, kiedy i gdzie powstała, ale prawdopodobnie ma swoje korzenie w Azji Środkowej, skąd pochodzą Turcy. Zupa była często spożywana przez nomadów, którzy podróżowali z owcami i kurami. Była łatwa do przygotowania na ognisku, a także sycąca i rozgrzewająca. Z czasem turecki rosół zyskał popularność w całej Anatolii, a następnie w Imperium Osmańskim. Potrawa ta była również częstym daniem w szpitalach, ponieważ uważano, że ma właściwości lecznicze i wzmacnia odporność.
Głównymi składnikami rosołu tureckiego są kurczak, makaron i bulion. Kurczak może być gotowany w całości lub w kawałkach, a następnie rozdzielany na drobne kawałki. W zupie najczęściej ląduje makaron nitki, tzw. tel şehriye. Wcześniej podsmaża się go na maśle lub oleju. Bulion powstaje na bazie gotowanego kurczaka, niektórzy dodają do niego terbiye, czyli sos z jajek, mąki i cytryny, który nadaje zupie kremowej konsystencji i kwaśnego smaku.
Turecki kurczak. Przepis
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 400 ml wody,
- 100 gramów makaronu,
- 2 cebule,
- 1 zielona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kurczaka włóż do garnka, dodaj obraną i pokrojoną w grube plastry jedną marchewkę oraz pokrojoną w ćwiartki jedną cebulę. Do garnka wlej tyle wody, by zakryła wszystkie składniki. Zagotuj całość, po czym zmniejsz ogień i gotuj bulion pod przykryciem przez 30 minut.
- W dużym garnku rozgrzej olej z masłem i podsmaż startą na tarce marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Duś całość ok. 10 minut na małym ogniu.
- Z bulionu wyjmij kurczaka, oddziel mięso od kości. Warzywa z bulionu przełóż do miski.
- Do duszonych warzyw wlej 200 ml wody, wsyp mąkę i szybko wymieszać całość, by nie było grudek.
- Do warzyw wlej bulion i pozostałą (200 ml) wodę. Zamieszaj, dodaj mięso i makaron. Gotuj przez ok. 15 minut.
- Na końcu dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.