Turecki rosół dodaje energii i rozgrzewa. Przepis idealny na chłodne dni

Szukasz pomysłu na rosół inaczej? Ten z pewnością przypadnie ci do gustu. Ta pyszna turecka zupa idealnie wpisze się w jesienno-zimowe menu, w którym nie może zabraknąć rozgrzewających i wzmacniających potraw. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Turecki rosółTurecki rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Şehriyeli tavuk çorbası, czyli turecki rosół to pożywna i aromatyczna potrawa. Idealnie sprawdza się w zimowe dni, ponieważ rozgrzewa i dodaje energii. Zupa jest również polecana osobom chorym lub osłabionym, ponieważ ma właściwości odżywcze i wzmacniające. Şehriyeli tavuk çorbası łączy w sobie prostotę, smak i tradycję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Turecki rosół - rozgrzewa i dodaje energii

Zupa sehriyeli tavuk çorbası to jedna z najstarszych zup w kuchni tureckiej. Nie wiadomo dokładnie, kiedy i gdzie powstała, ale prawdopodobnie ma swoje korzenie w Azji Środkowej, skąd pochodzą Turcy. Zupa była często spożywana przez nomadów, którzy podróżowali z owcami i kurami. Była łatwa do przygotowania na ognisku, a także sycąca i rozgrzewająca. Z czasem turecki rosół zyskał popularność w całej Anatolii, a następnie w Imperium Osmańskim. Potrawa ta była również częstym daniem w szpitalach, ponieważ uważano, że ma właściwości lecznicze i wzmacnia odporność.

Głównymi składnikami rosołu tureckiego kurczak, makaron i bulion. Kurczak może być gotowany w całości lub w kawałkach, a następnie rozdzielany na drobne kawałki. W zupie najczęściej ląduje makaron nitki, tzw. tel şehriye. Wcześniej podsmaża się go na maśle lub oleju. Bulion powstaje na bazie gotowanego kurczaka, niektórzy dodają do niego terbiye, czyli sos z jajek, mąki i cytryny, który nadaje zupie kremowej konsystencji i kwaśnego smaku.

Tradycyjny turecki rosół
Tradycyjny turecki rosół © Adobe Stock

Turecki kurczak. Przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 400 ml wody,
  • 100 gramów makaronu,
  • 2 cebule,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka włóż do garnka, dodaj obraną i pokrojoną w grube plastry jedną marchewkę oraz pokrojoną w ćwiartki jedną cebulę. Do garnka wlej tyle wody, by zakryła wszystkie składniki. Zagotuj całość, po czym zmniejsz ogień i gotuj bulion pod przykryciem przez 30 minut.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej z masłem i podsmaż startą na tarce marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Duś całość ok. 10 minut na małym ogniu.
  4. Z bulionu wyjmij kurczaka, oddziel mięso od kości. Warzywa z bulionu przełóż do miski.
  5. Do duszonych warzyw wlej 200 ml wody, wsyp mąkę i szybko wymieszać całość, by nie było grudek.
  6. Do warzyw wlej bulion i pozostałą (200 ml) wodę. Zamieszaj, dodaj mięso i makaron. Gotuj przez ok. 15 minut.
  7. Na końcu dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej