PrzepisZupyTurecki rosół dodaje energii i rozgrzewa. Przepis idealny na chłodne dni

Turecki rosół dodaje energii i rozgrzewa. Przepis idealny na chłodne dni

Turecki rosół
Turecki rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.12.2023 13:41, aktualizacja: 05.12.2023 13:52

Szukasz pomysłu na rosół inaczej? Ten z pewnością przypadnie ci do gustu. Ta pyszna turecka zupa idealnie wpisze się w jesienno-zimowe menu, w którym nie może zabraknąć rozgrzewających i wzmacniających potraw. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Şehriyeli tavuk çorbası, czyli turecki rosół to pożywna i aromatyczna potrawa. Idealnie sprawdza się w zimowe dni, ponieważ rozgrzewa i dodaje energii. Zupa jest również polecana osobom chorym lub osłabionym, ponieważ ma właściwości odżywcze i wzmacniające. Şehriyeli tavuk çorbası łączy w sobie prostotę, smak i tradycję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Turecki rosół - rozgrzewa i dodaje energii

Zupa sehriyeli tavuk çorbası to jedna z najstarszych zup w kuchni tureckiej. Nie wiadomo dokładnie, kiedy i gdzie powstała, ale prawdopodobnie ma swoje korzenie w Azji Środkowej, skąd pochodzą Turcy. Zupa była często spożywana przez nomadów, którzy podróżowali z owcami i kurami. Była łatwa do przygotowania na ognisku, a także sycąca i rozgrzewająca. Z czasem turecki rosół zyskał popularność w całej Anatolii, a następnie w Imperium Osmańskim. Potrawa ta była również częstym daniem w szpitalach, ponieważ uważano, że ma właściwości lecznicze i wzmacnia odporność.

Głównymi składnikami rosołu tureckiego kurczak, makaron i bulion. Kurczak może być gotowany w całości lub w kawałkach, a następnie rozdzielany na drobne kawałki. W zupie najczęściej ląduje makaron nitki, tzw. tel şehriye. Wcześniej podsmaża się go na maśle lub oleju. Bulion powstaje na bazie gotowanego kurczaka, niektórzy dodają do niego terbiye, czyli sos z jajek, mąki i cytryny, który nadaje zupie kremowej konsystencji i kwaśnego smaku.

Tradycyjny turecki rosół
Tradycyjny turecki rosół © Adobe Stock

Turecki kurczak. Przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 400 ml wody,
  • 100 gramów makaronu,
  • 2 cebule,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka włóż do garnka, dodaj obraną i pokrojoną w grube plastry jedną marchewkę oraz pokrojoną w ćwiartki jedną cebulę. Do garnka wlej tyle wody, by zakryła wszystkie składniki. Zagotuj całość, po czym zmniejsz ogień i gotuj bulion pod przykryciem przez 30 minut.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej z masłem i podsmaż startą na tarce marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Duś całość ok. 10 minut na małym ogniu.
  4. Z bulionu wyjmij kurczaka, oddziel mięso od kości. Warzywa z bulionu przełóż do miski.
  5. Do duszonych warzyw wlej 200 ml wody, wsyp mąkę i szybko wymieszać całość, by nie było grudek.
  6. Do warzyw wlej bulion i pozostałą (200 ml) wodę. Zamieszaj, dodaj mięso i makaron. Gotuj przez ok. 15 minut.
  7. Na końcu dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także