Najlepsi szefowie kuchni stosują ten trik. Nieoczywisty składnik odmieni smak rosołu

Wystarczy łyżka tego taniego produktu spożywczego, by rosół wyszedł lepszy niż kiedykolwiek wcześniej. To prosta, chociaż nieoczywista chemia, a znają ją jedynie najlepsi kucharze. Dowiedz się, o czym tu mowa i przetestuj ten sposób na własnym rosole, a gwarantujemy, że nie pożałujesz!

Rosół będzie lepszy niż kiedykolwiek. Zastosuj ten trik, a nie pożałujeszRosół będzie lepszy niż kiedykolwiek. Zastosuj ten trik, a nie pożałujesz
Źródło zdjęć: © Canva | Mariha-kitchen

Wiemy, co sobie myślisz. Podobnie jak inni kulinarni zapaleńcy masz za sobą już dziesiątki, setki albo i tysiące ugotowanych zup. Coś nam mówi, że ich znaczną część stanowił właśnie rosół. Królowa zup to podstawa każdej kuchni; nie tylko rozgrzewająca zupa z makaronem dla dziatwy, ale również budulec niezliczonych sosów, kremów, pasztetu i mnóstwa innych dań. Wręcz wypadałoby robić ją perfekcyjnie, czyż nie? Do tego posłuży ci pewien ciekawy trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od kiedy robię drożdżówki w wytrawnym wydaniu, moi bliscy nie chcą jeść nic innego

Jak ugotować idealny rosół?

Po takiej ilości ugotowanych zup pewnie też zakładasz, że nie ma już patentu na udany rosół, którego byś nie znał. Te arkana w końcu znamy wszyscy i wyrecytowalibyśmy je bez zająknięcia, nawet będąc obudzonymi w środku nocy. Te najważniejsze zasady to:

  • Czas. Dobry rosół potrzebuje wielu godzin, by uwolnić wszystkie aromaty, przegryźć się i stać się apetycznie klarowny.
  • Mięso do zimnej wody. To zasada, o której wiele osób zapomina. Wrzucony do wrzątku drób szybko się zetnie, przez co po pierwsze jego smak nie rozejdzie się po zupie, a po drugie powstanie wiele trudnych do usunięcia szumowin.
  • Solimy na koniec gotowania! Nigdy na początku. Obecność tej przyprawy hamuje bowiem przedostawanie się składników zupy do wywaru.
  • Gotujemy bez przykrycia. Użycie pokrywki jest dozwolone jedynie na samym początku procesu przygotowania rosołu. Użycie jej na dalszym etapie sprawi, że zupa nie będzie miała głębi, a przy okazji powstaną nieapetycznie zmętnienia.

Co jeszcze możemy zrobić, żeby rosół wyszedł idealny? Tu właśnie pojawia się trik, o którym wspominaliśmy. Pierwsze skrzypce gra w nim... ocet.

Rosół z dodatkiem octu? To strzał w dziesiątkę!
Rosół z dodatkiem octu? To strzał w dziesiątkę! © Canva | Paweł Rękas

Ocet do rosołu

Dobrzy kucharze wiedzą, że wystarczy jedna łyżka octu — i tej ilości nie powinno się jednocześnie przekraczać — żeby rosół osiągnął zupełnie inny wymiar smakowy. O co w tym chodzi? O prostą chemię, która jest związana z właściwościami tego kwaśnego płynu.

Przyjrzyjmy się raz jeszcze wymienionej wcześniej pierwszej zasadzie gotowania rosołu. Czas. Potrzeba go dużo, między innymi dlatego, że mięso potrzebuje kilku godzin, żeby pod wpływem temperatury uwolnić szpik, kolagen i żelatynę. To właśnie tym związkom zawdzięczamy charakterystyczny, głęboki smak i gęstość rosołu. Tymczasem ocet, ze względu na swoją kwasowość, skutecznie rozpuszcza mięso, dzięki czemu wymienione wyżej substancje szybciej i efektywniej rozpłyną się po zupie. Da to niezwykły efekt, który musisz poznać na własnym podniebieniu!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości