Zwykłe mielone nie mogą się z nimi równać. Podaj na obiad i zaskocz rodzinę

Kotlety mielone z buraczkami to obiad, który doskonale znają wszyscy Polacy. Wystarczy dorzucić jeden dodatek, aby odmienić ich smak i sprawić, że będą jeszcze smaczniejsze.

Kotlety po lwowsku  - PysznościKotlety po lwowsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov
Ewa Malinowska

Robi się je szybko, są bardzo smaczne i przypadną do gustu wszystkim domownikom, również tym najmłodszym. Kotlety lwowskie to podkręcone mielone, które zostały wzbogacone o ser. Pod wpływem smażenia rozpuszcza się on i nadaje wyjątkowy smak mięsnym kulkom. Są niesamowicie soczyste i kompletnie nie są suche. Przygotować je można zarówno z mięsa wieprzowego, jak i drobiowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę zapiekankę, wszyscy proszą o dokładkę. Taka jest dobra!

Kotlety lwowskie

Klasyczne kotlety mielone to proste i pyszne danie, które każdy potrafi zrobić. Wystarczy mięso, jajko, bułka i przyprawy. Ale dodatek sera zupełnie odmieni to danie i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsze. Kotlety po lwowsku dla wielu osób brzmią dość tajemniczo, ale zdecydowanie warto je wypróbować. Są pyszne i łatwe do zrobienia.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 mała kajzerka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g startego sera żółtego (np. gouda, edamski),
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.
Kotlety po lwowsku  - Pyszności
Kotlety po lwowsku - Pyszności © Licencjodawca | Ryzhkov

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku i odstaw na kilka minut.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż je na oleju przez kilka minut, aż się zarumienią i zmiękną.
  3. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, odciśniętą bułką i podsmażonymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wyrobioną masę odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5. Dodaj starty żółty ser i ponownie wymieszaj masę.
  6. Formuj z niej niewielkie kotlety i obtaczaj je z obu stron w bułce tartej.
  7. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.

Tak przygotowane kotlety możesz serwować z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj tradycyjne połączenie ziemniaków i buraczków, ale możesz sięgnąć także po ryż, kaszę i inne ulubione surówki. Takie kotlety możesz serwować też w bułce, jak takie domowe, polskie burgery.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀