Zwykłe mielone nie mogą się z nimi równać. Podaj na obiad i zaskocz rodzinę

Kotlety mielone z buraczkami to obiad, który doskonale znają wszyscy Polacy. Wystarczy dorzucić jeden dodatek, aby odmienić ich smak i sprawić, że będą jeszcze smaczniejsze.

Kotlety po lwowsku  - PysznościKotlety po lwowsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov
Ewa Malinowska

Robi się je szybko, są bardzo smaczne i przypadną do gustu wszystkim domownikom, również tym najmłodszym. Kotlety lwowskie to podkręcone mielone, które zostały wzbogacone o ser. Pod wpływem smażenia rozpuszcza się on i nadaje wyjątkowy smak mięsnym kulkom. Są niesamowicie soczyste i kompletnie nie są suche. Przygotować je można zarówno z mięsa wieprzowego, jak i drobiowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę zapiekankę, wszyscy proszą o dokładkę. Taka jest dobra!

Kotlety lwowskie

Klasyczne kotlety mielone to proste i pyszne danie, które każdy potrafi zrobić. Wystarczy mięso, jajko, bułka i przyprawy. Ale dodatek sera zupełnie odmieni to danie i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsze. Kotlety po lwowsku dla wielu osób brzmią dość tajemniczo, ale zdecydowanie warto je wypróbować. Są pyszne i łatwe do zrobienia.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 mała kajzerka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g startego sera żółtego (np. gouda, edamski),
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.
Kotlety po lwowsku  - Pyszności
Kotlety po lwowsku - Pyszności © Licencjodawca | Ryzhkov

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku i odstaw na kilka minut.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż je na oleju przez kilka minut, aż się zarumienią i zmiękną.
  3. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, odciśniętą bułką i podsmażonymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wyrobioną masę odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5. Dodaj starty żółty ser i ponownie wymieszaj masę.
  6. Formuj z niej niewielkie kotlety i obtaczaj je z obu stron w bułce tartej.
  7. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.

Tak przygotowane kotlety możesz serwować z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj tradycyjne połączenie ziemniaków i buraczków, ale możesz sięgnąć także po ryż, kaszę i inne ulubione surówki. Takie kotlety możesz serwować też w bułce, jak takie domowe, polskie burgery.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości