Zwykłe mielone nie mogą się z nimi równać. Podaj na obiad i zaskocz rodzinę
Kotlety mielone z buraczkami to obiad, który doskonale znają wszyscy Polacy. Wystarczy dorzucić jeden dodatek, aby odmienić ich smak i sprawić, że będą jeszcze smaczniejsze.
23.11.2023 | aktual.: 19.03.2024 15:04
Robi się je szybko, są bardzo smaczne i przypadną do gustu wszystkim domownikom, również tym najmłodszym. Kotlety lwowskie to podkręcone mielone, które zostały wzbogacone o ser. Pod wpływem smażenia rozpuszcza się on i nadaje wyjątkowy smak mięsnym kulkom. Są niesamowicie soczyste i kompletnie nie są suche. Przygotować je można zarówno z mięsa wieprzowego, jak i drobiowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety lwowskie
Klasyczne kotlety mielone to proste i pyszne danie, które każdy potrafi zrobić. Wystarczy mięso, jajko, bułka i przyprawy. Ale dodatek sera zupełnie odmieni to danie i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsze. Kotlety po lwowsku dla wielu osób brzmią dość tajemniczo, ale zdecydowanie warto je wypróbować. Są pyszne i łatwe do zrobienia.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 mała kajzerka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 niewielka cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g startego sera żółtego (np. gouda, edamski),
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Bułkę namocz w mleku i odstaw na kilka minut.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż je na oleju przez kilka minut, aż się zarumienią i zmiękną.
- Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, odciśniętą bułką i podsmażonymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyrobioną masę odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Dodaj starty żółty ser i ponownie wymieszaj masę.
- Formuj z niej niewielkie kotlety i obtaczaj je z obu stron w bułce tartej.
- Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.
Tak przygotowane kotlety możesz serwować z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj tradycyjne połączenie ziemniaków i buraczków, ale możesz sięgnąć także po ryż, kaszę i inne ulubione surówki. Takie kotlety możesz serwować też w bułce, jak takie domowe, polskie burgery.