PrzepisDania mięsneZwykłe mielone nie mogą się z nimi równać. Podaj na obiad i zaskocz rodzinę

Zwykłe mielone nie mogą się z nimi równać. Podaj na obiad i zaskocz rodzinę

Kotlety po lwowsku  - Pyszności
Kotlety po lwowsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov
23.11.2023 13:25, aktualizacja: 19.03.2024 15:04

Kotlety mielone z buraczkami to obiad, który doskonale znają wszyscy Polacy. Wystarczy dorzucić jeden dodatek, aby odmienić ich smak i sprawić, że będą jeszcze smaczniejsze.

Robi się je szybko, są bardzo smaczne i przypadną do gustu wszystkim domownikom, również tym najmłodszym. Kotlety lwowskie to podkręcone mielone, które zostały wzbogacone o ser. Pod wpływem smażenia rozpuszcza się on i nadaje wyjątkowy smak mięsnym kulkom. Są niesamowicie soczyste i kompletnie nie są suche. Przygotować je można zarówno z mięsa wieprzowego, jak i drobiowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety lwowskie

Klasyczne kotlety mielone to proste i pyszne danie, które każdy potrafi zrobić. Wystarczy mięso, jajko, bułka i przyprawy. Ale dodatek sera zupełnie odmieni to danie i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsze. Kotlety po lwowsku dla wielu osób brzmią dość tajemniczo, ale zdecydowanie warto je wypróbować. Są pyszne i łatwe do zrobienia.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 mała kajzerka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g startego sera żółtego (np. gouda, edamski),
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.
Kotlety po lwowsku  - Pyszności
Kotlety po lwowsku - Pyszności© Licencjodawca | Ryzhkov

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku i odstaw na kilka minut.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż je na oleju przez kilka minut, aż się zarumienią i zmiękną.
  3. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, odciśniętą bułką i podsmażonymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wyrobioną masę odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5. Dodaj starty żółty ser i ponownie wymieszaj masę.
  6. Formuj z niej niewielkie kotlety i obtaczaj je z obu stron w bułce tartej.
  7. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.

Tak przygotowane kotlety możesz serwować z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj tradycyjne połączenie ziemniaków i buraczków, ale możesz sięgnąć także po ryż, kaszę i inne ulubione surówki. Takie kotlety możesz serwować też w bułce, jak takie domowe, polskie burgery.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także