Prosty obiad bez kombinowania. Mięso jest idealnie soczyste, a sos kremowy i pyszny

Nie masz czasu na przygotowywanie wykwintnych obiadów? Nie chce ci się lepić pierogów lub piec pizzy. Mam dla ciebie świetne rozwiązanie. Co powiesz na sos koperkowy i zanurzone w nim kotleciki? Z tym przepisem możesz być pewien, że mięso będzie idealnie soczyste.

Sos koperkowySos koperkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Znudziły ci się klasyczne kotlety i masz dość suchego mięsa? Jeśli masz dość tego, że dania nie wychodzą idealnie, dobrze trafiłeś. Bowiem kotleciki w sosie koperkowym to majstersztyk. Są niesamowite w swojej prostocie, a do tego bardzo łatwo je przygotować. Oprócz tego zrobimy je z tanich i łatwo dostępnych składników. To zaczynamy zabawę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Kluczowe jest wybranie odpowiedniego mięsa. Musi mieć bardzo dobrą jakość. Możesz wybrać na przykład kurczaka lub indyka, ale sprawdzi się również łopatka wieprzowa. Jego smak wzbogaci podsmażona cebulka w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw.

Sos koperkowy z kotletami - jak zrobić?

Składniki do sosu:

  • dwa pęczki kopru,
  • dwie szklanki bulionu lub rosołu,
  • pół szklanki śmietany 30 procent,
  • dwie łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na kotleciki:

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • cebula,
  • jajko,
  • kilka ząbków czosnku,
  • czerstwa bułka,
  • sól i pieprz,
  • posiekana zielenina,
  • natka pietruszki,
  • pół szklanki mleka,
  • mąka.
Kotlety w sosie koperkowym
Kotlety w sosie koperkowym © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Wymocz bułkę w mleku i zmiel mięso.
  2. Odciśniętą bułkę, mięso mielone, podsmażoną cebulkę, jajko, przyprawy, zioła oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku połącz w jednolitą masę. Wyrabiaj dość długo, składniki mają się połączyć i przegryźć ze sobą.
  3. Zwilż dłonie i zacznij formować kotleciki. Obtocz je w mące, a następnie usmaż na rumiano.
  4. Możesz już zacząć przygotowywać sos. Zacznij od posiekania koperku i wstawienia bulionu na palnik.
  5. Połącz mąkę ze śmietaną - nie może być żadnych grudek. Miksturę przelej do wywaru i mieszaj dość energicznie. Zagotuj dip i dodaj koperek. Na samym końcu dopraw solą i pieprzem. Sos koperkowy jest już gotowy.
  6. Wrzuć do niego kotleciki i duś przez 10-15 minut.
  7. Danie podawaj z ryżem, kaszą lub purée.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej