Prosty obiad bez kombinowania. Mięso jest idealnie soczyste, a sos kremowy i pyszny

Nie masz czasu na przygotowywanie wykwintnych obiadów? Nie chce ci się lepić pierogów lub piec pizzy. Mam dla ciebie świetne rozwiązanie. Co powiesz na sos koperkowy i zanurzone w nim kotleciki? Z tym przepisem możesz być pewien, że mięso będzie idealnie soczyste.

Sos koperkowySos koperkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Znudziły ci się klasyczne kotlety i masz dość suchego mięsa? Jeśli masz dość tego, że dania nie wychodzą idealnie, dobrze trafiłeś. Bowiem kotleciki w sosie koperkowym to majstersztyk. Są niesamowite w swojej prostocie, a do tego bardzo łatwo je przygotować. Oprócz tego zrobimy je z tanich i łatwo dostępnych składników. To zaczynamy zabawę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Kluczowe jest wybranie odpowiedniego mięsa. Musi mieć bardzo dobrą jakość. Możesz wybrać na przykład kurczaka lub indyka, ale sprawdzi się również łopatka wieprzowa. Jego smak wzbogaci podsmażona cebulka w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw.

Sos koperkowy z kotletami - jak zrobić?

Składniki do sosu:

  • dwa pęczki kopru,
  • dwie szklanki bulionu lub rosołu,
  • pół szklanki śmietany 30 procent,
  • dwie łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na kotleciki:

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • cebula,
  • jajko,
  • kilka ząbków czosnku,
  • czerstwa bułka,
  • sól i pieprz,
  • posiekana zielenina,
  • natka pietruszki,
  • pół szklanki mleka,
  • mąka.
Kotlety w sosie koperkowym
Kotlety w sosie koperkowym © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Wymocz bułkę w mleku i zmiel mięso.
  2. Odciśniętą bułkę, mięso mielone, podsmażoną cebulkę, jajko, przyprawy, zioła oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku połącz w jednolitą masę. Wyrabiaj dość długo, składniki mają się połączyć i przegryźć ze sobą.
  3. Zwilż dłonie i zacznij formować kotleciki. Obtocz je w mące, a następnie usmaż na rumiano.
  4. Możesz już zacząć przygotowywać sos. Zacznij od posiekania koperku i wstawienia bulionu na palnik.
  5. Połącz mąkę ze śmietaną - nie może być żadnych grudek. Miksturę przelej do wywaru i mieszaj dość energicznie. Zagotuj dip i dodaj koperek. Na samym końcu dopraw solą i pieprzem. Sos koperkowy jest już gotowy.
  6. Wrzuć do niego kotleciki i duś przez 10-15 minut.
  7. Danie podawaj z ryżem, kaszą lub purée.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier