Mielę łupiny orzechów włoskich. Dzięki temu oszczędzam dużo pieniędzy

Termin zbioru orzechów włoskich przypada na okres od końca września do października. Warto pamiętać, że nie tylko wnętrze, ale też zielone łupiny i twarde skorupki orzechów to wszechstronne surowce. Sprawdzą się w kuchni, ogrodnictwie czy kosmetyce. Korzystając z ich dobra, zaoszczędzicie sporo pieniędzy.

Łupiny orzechów włoskich mają szerokie zastosowanieŁupiny orzechów włoskich mają szerokie zastosowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Same orzechy to wspaniały dodatek do dań czy deserów, a rozrobione skorupki zasłynęły jako doskonały nawóz (chronią kwiaty przed zachwaszczeniem i odżywią glebę). Jak jednak wykorzystać te zielone łupiny orzechów? Okazuje się, że ich właściwości są znane od dawna. Korzystając z ich dobrodziejstw, możesz sporo zaoszczędzić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brownie w 2 minuty

Zielone łupiny orzecha włoskiego. Do czego można je wykorzystać?

Właściwości zielonych łupinek orzechów włoskich znane są od dawna. Niegdyś, w medycynie tradycyjnej, stosowano je wewnętrznie. Leczono nimi zakażenia pasożytnicze, bakteryjne i grzybicze, pomagały w biegunkach i innych dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego.

Obecnie zielone łupiny orzechów włoskich ceni się m.in. za obecność w nich ciemnego barwnika, który włosom nadać może żywej, brązowej barwy. Ponadto płukanki z łupin maskują siwiznę, wzmacniają włosy i hamują ich przetłuszczanie się, a także dodają im puszystości. Metodę naturalnego przyciemniania włosów za pomocą zielonych łupin orzechów włoskich uznaje się za jedną z najsilniejszych.

Zielone łupiny orzechów włoskich nie powinny być traktowane jak odpad. Mają wiele właściwości
Zielone łupiny orzechów włoskich nie powinny być traktowane jak odpad. Mają wiele właściwości © Pixabay

Dzięki tej metodzie oszczędzisz pieniądze. Metoda na naturalnie farbowanie włosów orzechem włoskim

Jak przygotować taką naturalną farbę do włosów? Zmiel taką ilość zielonych łupin orzechów włoskich, by wypełniły dwie szklanki. Następnie wymieszaj je z odrobiną wody tak, żeby powstała papka. Do niej dodaj odrobinę octu (który pozwoli zachować kolor) i oliwy (dla wygładzenia pasm). Powstałą pastę nałóż równomiernie na włosy i spłucz po około 30 minutach.

Płukankę do włosów zrobisz z 5-6 łupin. Rozdrobnione zielone łupiny orzecha włoskiego gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę w trzech szklankach wody. Po tym czasie przecedź wywar (powinien być ciemny) i pozostaw do ostudzenia. Kiedy ostygnie, opłucz nim świeżo wymyte włosy. Pamiętajcie, by korzystać z rękawiczek podczas farbowania i płukania włosów specyfikami z zielonych łupek orzechów włoskich - mocno barwią również skórę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej