Mielę łupiny orzechów włoskich. Dzięki temu oszczędzam dużo pieniędzy
Termin zbioru orzechów włoskich przypada na okres od końca września do października. Warto pamiętać, że nie tylko wnętrze, ale też zielone łupiny i twarde skorupki orzechów to wszechstronne surowce. Sprawdzą się w kuchni, ogrodnictwie czy kosmetyce. Korzystając z ich dobra, zaoszczędzicie sporo pieniędzy.
21.09.2023 | aktual.: 09.01.2024 12:53
Same orzechy to wspaniały dodatek do dań czy deserów, a rozrobione skorupki zasłynęły jako doskonały nawóz (chronią kwiaty przed zachwaszczeniem i odżywią glebę). Jak jednak wykorzystać te zielone łupiny orzechów? Okazuje się, że ich właściwości są znane od dawna. Korzystając z ich dobrodziejstw, możesz sporo zaoszczędzić!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zielone łupiny orzecha włoskiego. Do czego można je wykorzystać?
Właściwości zielonych łupinek orzechów włoskich znane są od dawna. Niegdyś, w medycynie tradycyjnej, stosowano je wewnętrznie. Leczono nimi zakażenia pasożytnicze, bakteryjne i grzybicze, pomagały w biegunkach i innych dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego.
Obecnie zielone łupiny orzechów włoskich ceni się m.in. za obecność w nich ciemnego barwnika, który włosom nadać może żywej, brązowej barwy. Ponadto płukanki z łupin maskują siwiznę, wzmacniają włosy i hamują ich przetłuszczanie się, a także dodają im puszystości. Metodę naturalnego przyciemniania włosów za pomocą zielonych łupin orzechów włoskich uznaje się za jedną z najsilniejszych.
Dzięki tej metodzie oszczędzisz pieniądze. Metoda na naturalnie farbowanie włosów orzechem włoskim
Jak przygotować taką naturalną farbę do włosów? Zmiel taką ilość zielonych łupin orzechów włoskich, by wypełniły dwie szklanki. Następnie wymieszaj je z odrobiną wody tak, żeby powstała papka. Do niej dodaj odrobinę octu (który pozwoli zachować kolor) i oliwy (dla wygładzenia pasm). Powstałą pastę nałóż równomiernie na włosy i spłucz po około 30 minutach.
Płukankę do włosów zrobisz z 5-6 łupin. Rozdrobnione zielone łupiny orzecha włoskiego gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę w trzech szklankach wody. Po tym czasie przecedź wywar (powinien być ciemny) i pozostaw do ostudzenia. Kiedy ostygnie, opłucz nim świeżo wymyte włosy. Pamiętajcie, by korzystać z rękawiczek podczas farbowania i płukania włosów specyfikami z zielonych łupek orzechów włoskich - mocno barwią również skórę.