Gotujesz rosół pod przykryciem, czy nie? Wiele osób popełnia błąd

Rosół to danie, które wiele osób kojarzy z domem i rodzinnymi obiadami. Jednak, aby osiągnąć doskonały smak tej zupy, warto poznać kilka kulinarnych trików. Jednym z kluczowych elementów jest odpowiednia technika gotowania.

Rosół to najpopularniejsza zupa w PolsceRosół to najpopularniejsza zupa w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Podstawowym elementem udanego rosołu jest cierpliwość. Gotowanie zupy na bazie drobiu lub wołowiny powinno trwać minimum 3-4 godziny. Ważne jest także utrzymanie niewielkiego ognia pod garnkiem, aby uniknąć niepożądanych zmętnień w wywarze.

W trakcie gotowania rosołu na powierzchni zupy mogą pojawić się fragmenty białka, nazywane "szumowinami". Aby zachować klarowność wywaru, należy regularnie je usuwać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Gotowanie rosołu: z przykrywką czy bez?

Użycie pokrywki podczas gotowania rosołu może przyspieszyć proces gotowania na początku. Dzięki temu zimna woda zacznie wrzeć szybciej, co pozwoli zaoszczędzić czas i energię. Jednak w dalszych etapach gotowania warto pozbyć się pokrywki. Jej ciągłe używanie może doprowadzić do nadmiernego wykipienia zupy i powstania zmętnień. Dodatkowo smak dania nie nabierze głębi.

Kluczowym momentem w przygotowaniu rosołu jest chwila, kiedy wkładamy mięso do garnka i dodajemy sól. Nigdy nie powinniśmy dodawać mięsa do wrzątku ani solić zupy na samym początku gotowania. Takie działania mogą spowodować zamknięcie się porów mięsa i uwięzienie smaku w jego wnętrzu. Ostateczny efekt będzie odwrotny od zamierzonego.

Gotowanie rosołu to sztuka, która wymaga cierpliwości i uwagi. Poznając te tajemnice, będziemy w stanie przyrządzić zupę, która zachwyci naszych gości smakiem i klarownością.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser