Gotujesz rosół pod przykryciem, czy nie? Wiele osób popełnia błąd

Rosół to danie, które wiele osób kojarzy z domem i rodzinnymi obiadami. Jednak, aby osiągnąć doskonały smak tej zupy, warto poznać kilka kulinarnych trików. Jednym z kluczowych elementów jest odpowiednia technika gotowania.

Rosół to najpopularniejsza zupa w PolsceRosół to najpopularniejsza zupa w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Podstawowym elementem udanego rosołu jest cierpliwość. Gotowanie zupy na bazie drobiu lub wołowiny powinno trwać minimum 3-4 godziny. Ważne jest także utrzymanie niewielkiego ognia pod garnkiem, aby uniknąć niepożądanych zmętnień w wywarze.

W trakcie gotowania rosołu na powierzchni zupy mogą pojawić się fragmenty białka, nazywane "szumowinami". Aby zachować klarowność wywaru, należy regularnie je usuwać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawiń mięso mielone w spód od pizzy i zapiecz. Jest tak dobre, że będziesz robił co tydzień

Gotowanie rosołu: z przykrywką czy bez?

Użycie pokrywki podczas gotowania rosołu może przyspieszyć proces gotowania na początku. Dzięki temu zimna woda zacznie wrzeć szybciej, co pozwoli zaoszczędzić czas i energię. Jednak w dalszych etapach gotowania warto pozbyć się pokrywki. Jej ciągłe używanie może doprowadzić do nadmiernego wykipienia zupy i powstania zmętnień. Dodatkowo smak dania nie nabierze głębi.

Kluczowym momentem w przygotowaniu rosołu jest chwila, kiedy wkładamy mięso do garnka i dodajemy sól. Nigdy nie powinniśmy dodawać mięsa do wrzątku ani solić zupy na samym początku gotowania. Takie działania mogą spowodować zamknięcie się porów mięsa i uwięzienie smaku w jego wnętrzu. Ostateczny efekt będzie odwrotny od zamierzonego.

Gotowanie rosołu to sztuka, która wymaga cierpliwości i uwagi. Poznając te tajemnice, będziemy w stanie przyrządzić zupę, która zachwyci naszych gości smakiem i klarownością.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇