W PRL najlepsze gospodynie serwowały rosół z tym dodatkiem. Dziś większość się krzywi

Pamiętasz smak niedzielnego rosołu z dodatkiem charakterystycznych, wątrobianych kluseczek? To smak głębokiego PRL-u. Wyjaśniamy, jak przygotować ten przysmak z dzieciństwa. Potrzebujesz tylko 5 składników.

rosół
rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Unspecified

14.09.2023 18:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wspominasz czasu PRL-u z sentymentem? Nie tylko ty. W porównaniu do dzisiejszych czasów, w których to półki sklepowe uginają się pod towarami, ciężko sobie wyobrazić, ze jeszcze czterdzieści lat temu kupienie makaronu graniczyło z cudem.

Nasze mamy i babcie robiły wszystko, żebyśmy nie odczuli niedostatku produktów spożywczych. Trzeba przyznać, że potrafiły być przy tym niezwykle kreatywne. Jednym ze sztandarowych dań tamtych czasów był rosół z wątrobianymi kluseczkami. To bardzo smaczne i pożywne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wątrobiane kluseczki — przepis rodem z PRL-u

Jak sama nazwa wskazuje, kluseczki wymagają użycia wątróbki. W tym przypadku — wątróbki drobiowej. To jeden z tych kontrowersyjnych produktów, który albo się kocha, albo przeciwnie, wręcz nienawidzi. Jeśli nie przepadasz za wątróbką, spróbuj się do niej przekonać.

To bardzo tani i niezwykle zdrowy produkt, który dostarczy ci żelaza, witamin z grupy B, a także dużej ilości łatwo przyswajalnego białka. To jeden z tych produktów spożywczych, po który powinny sięgać osoby borykające się z niedokrwistością, bowiem wątróbka jest znakomitym źródłem żelaza hemowego, które przyswaja się znacznie łatwiej i szybciej niż żelazo pochodzące z produktów roślinnych.

Rosół z kluseczkami wątrobianymi — przepis

Składniki:

  • trzy litry rosołu,
  • 400 g wątróbki drobiowej wysokiej jakości,
  • 500 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • pełną szklankę wody,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 2 jajka.

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie, zmiel ją w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli nie masz maszynki, wykorzystaj malakser. Masa powinna być bardzo drobna, wręcz kleista.
  2. Do niewielkiej miski wrzuć mąkę, wodę i jajka. Na końcu, dodaj zmieloną wątróbkę. Na końcu, dodaj bułkę tartą. Konsystencja powinna przypominać ciasto na pierogi.
  3. Zagotuj rosół. Kiedy zacznie wrzeć, sięgnij po łyżkę i nabierz na nią przygotowany wcześniej "makaron". Wykładaj po jednej łyżce. Po chwili kluski wypłyną na powierzchnię. Nie wyjmuj ich jeszcze — zupę gotuj jeszcze przez 15 minut.
  4. Podawaj z ugotowaną marchewką i posiekaną natką pietruszki.