W PRL najlepsze gospodynie serwowały rosół z tym dodatkiem. Dziś większość się krzywi

Pamiętasz smak niedzielnego rosołu z dodatkiem charakterystycznych, wątrobianych kluseczek? To smak głębokiego PRL-u. Wyjaśniamy, jak przygotować ten przysmak z dzieciństwa. Potrzebujesz tylko 5 składników.

rosółrosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Unspecified

Wspominasz czasu PRL-u z sentymentem? Nie tylko ty. W porównaniu do dzisiejszych czasów, w których to półki sklepowe uginają się pod towarami, ciężko sobie wyobrazić, ze jeszcze czterdzieści lat temu kupienie makaronu graniczyło z cudem.

Nasze mamy i babcie robiły wszystko, żebyśmy nie odczuli niedostatku produktów spożywczych. Trzeba przyznać, że potrafiły być przy tym niezwykle kreatywne. Jednym ze sztandarowych dań tamtych czasów był rosół z wątrobianymi kluseczkami. To bardzo smaczne i pożywne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Wątrobiane kluseczki — przepis rodem z PRL-u

Jak sama nazwa wskazuje, kluseczki wymagają użycia wątróbki. W tym przypadku — wątróbki drobiowej. To jeden z tych kontrowersyjnych produktów, który albo się kocha, albo przeciwnie, wręcz nienawidzi. Jeśli nie przepadasz za wątróbką, spróbuj się do niej przekonać.

To bardzo tani i niezwykle zdrowy produkt, który dostarczy ci żelaza, witamin z grupy B, a także dużej ilości łatwo przyswajalnego białka. To jeden z tych produktów spożywczych, po który powinny sięgać osoby borykające się z niedokrwistością, bowiem wątróbka jest znakomitym źródłem żelaza hemowego, które przyswaja się znacznie łatwiej i szybciej niż żelazo pochodzące z produktów roślinnych.

Rosół z kluseczkami wątrobianymi — przepis

Składniki:

  • trzy litry rosołu,
  • 400 g wątróbki drobiowej wysokiej jakości,
  • 500 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • pełną szklankę wody,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 2 jajka.

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie, zmiel ją w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli nie masz maszynki, wykorzystaj malakser. Masa powinna być bardzo drobna, wręcz kleista.
  2. Do niewielkiej miski wrzuć mąkę, wodę i jajka. Na końcu, dodaj zmieloną wątróbkę. Na końcu, dodaj bułkę tartą. Konsystencja powinna przypominać ciasto na pierogi.
  3. Zagotuj rosół. Kiedy zacznie wrzeć, sięgnij po łyżkę i nabierz na nią przygotowany wcześniej "makaron". Wykładaj po jednej łyżce. Po chwili kluski wypłyną na powierzchnię. Nie wyjmuj ich jeszcze — zupę gotuj jeszcze przez 15 minut.
  4. Podawaj z ugotowaną marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę