Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać

Ziemniaki świetnie sprawdzają nie tylko na kremowe purée, ale także jako dodatek do pożywnej sałatki, na czele z tradycyjną jarzynówką. Aby po ugotowaniu nie rozpadały się na mało estetyczną w tym przypadku miazgę, warto dodać do nich jeden prosty składnik.

Jak ugotować ziemniaki, aby się nie rozpadały?Jak ugotować ziemniaki, aby się nie rozpadały?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dlaczego w niektórych sałatkach ziemniaki trzymają się w zgrabnych kosteczkach, a w innych stają się częścią mazistego sosu? W dużym stopniu jest to zależne od samych warzyw – te z większą ilością skrobi są bardziej kremowe, a po ugotowaniu stają się miękkie i łatwo się rozpadają. W sklepach są one oznaczone jako typ B lub C. Ziemniaki typu A są mniej mączyste, zawierają więcej wody i lepiej sprawdzają się w sałatkach. Ale jeśli nie wiesz, jaki typ ziemniaków masz w swojej kuchni, wtedy ta wskazówka jest na wagę złota.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Jak ugotować ziemniaki na sałatkę?

Jeśli chcesz, aby ziemniaki na sałatkę niemiecką lub jarzynową nie rozpadały się po ugotowaniu, od razu po tym, jak zobaczysz, że woda zaczęła już wrzeć i nieco skręcisz palnik, aby wyrównać temperaturę pod garnkiem, dodaj 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Ten dodatek zmieni pH wody na bardziej kwaśne, co sprawi, że warzywa będą gotować się bardziej równomiernie i zachowają swój kształt po ugotowaniu. Wtedy z łatwością pokroisz je w ładną kostkę.

Sok z cytryny spowalnia proces rozpadu pektyn

Podczas gotowania ziemniaków, a także innych warzyw czy owoców, zawarte w nich pektyny ulegają rozpadowi, w efekcie czego po ugotowaniu stają się miękkie. Sok z cytryny spowalnia ten proces, a jeśli będziesz trzymać się odpowiedniej ilości, dodatek nie wpłynie negatywnie na smak warzyw.

Do gotujących się ziemniaków dodaj tylko 2 łyżki soki, a w przypadku mniejszej ilości (pół kilo ziemniaków) wystarczy nawet jedna łyżka. Zbyt duża ilości soku z cytryny może sprawić, że ziemniaki nie będą chciały zmięknąć.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione