Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać

Ziemniaki świetnie sprawdzają nie tylko na kremowe purée, ale także jako dodatek do pożywnej sałatki, na czele z tradycyjną jarzynówką. Aby po ugotowaniu nie rozpadały się na mało estetyczną w tym przypadku miazgę, warto dodać do nich jeden prosty składnik.

Jak ugotować ziemniaki, aby się nie rozpadały?Jak ugotować ziemniaki, aby się nie rozpadały?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dlaczego w niektórych sałatkach ziemniaki trzymają się w zgrabnych kosteczkach, a w innych stają się częścią mazistego sosu? W dużym stopniu jest to zależne od samych warzyw – te z większą ilością skrobi są bardziej kremowe, a po ugotowaniu stają się miękkie i łatwo się rozpadają. W sklepach są one oznaczone jako typ B lub C. Ziemniaki typu A są mniej mączyste, zawierają więcej wody i lepiej sprawdzają się w sałatkach. Ale jeśli nie wiesz, jaki typ ziemniaków masz w swojej kuchni, wtedy ta wskazówka jest na wagę złota.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Jak ugotować ziemniaki na sałatkę?

Jeśli chcesz, aby ziemniaki na sałatkę niemiecką lub jarzynową nie rozpadały się po ugotowaniu, od razu po tym, jak zobaczysz, że woda zaczęła już wrzeć i nieco skręcisz palnik, aby wyrównać temperaturę pod garnkiem, dodaj 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Ten dodatek zmieni pH wody na bardziej kwaśne, co sprawi, że warzywa będą gotować się bardziej równomiernie i zachowają swój kształt po ugotowaniu. Wtedy z łatwością pokroisz je w ładną kostkę.

Sok z cytryny spowalnia proces rozpadu pektyn

Podczas gotowania ziemniaków, a także innych warzyw czy owoców, zawarte w nich pektyny ulegają rozpadowi, w efekcie czego po ugotowaniu stają się miękkie. Sok z cytryny spowalnia ten proces, a jeśli będziesz trzymać się odpowiedniej ilości, dodatek nie wpłynie negatywnie na smak warzyw.

Do gotujących się ziemniaków dodaj tylko 2 łyżki soki, a w przypadku mniejszej ilości (pół kilo ziemniaków) wystarczy nawet jedna łyżka. Zbyt duża ilości soku z cytryny może sprawić, że ziemniaki nie będą chciały zmięknąć.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥