Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać

Ziemniaki świetnie sprawdzają nie tylko na kremowe purée, ale także jako dodatek do pożywnej sałatki, na czele z tradycyjną jarzynówką. Aby po ugotowaniu nie rozpadały się na mało estetyczną w tym przypadku miazgę, warto dodać do nich jeden prosty składnik.

Jak ugotować ziemniaki, aby się nie rozpadały?Jak ugotować ziemniaki, aby się nie rozpadały?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dlaczego w niektórych sałatkach ziemniaki trzymają się w zgrabnych kosteczkach, a w innych stają się częścią mazistego sosu? W dużym stopniu jest to zależne od samych warzyw – te z większą ilością skrobi są bardziej kremowe, a po ugotowaniu stają się miękkie i łatwo się rozpadają. W sklepach są one oznaczone jako typ B lub C. Ziemniaki typu A są mniej mączyste, zawierają więcej wody i lepiej sprawdzają się w sałatkach. Ale jeśli nie wiesz, jaki typ ziemniaków masz w swojej kuchni, wtedy ta wskazówka jest na wagę złota.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Jak ugotować ziemniaki na sałatkę?

Jeśli chcesz, aby ziemniaki na sałatkę niemiecką lub jarzynową nie rozpadały się po ugotowaniu, od razu po tym, jak zobaczysz, że woda zaczęła już wrzeć i nieco skręcisz palnik, aby wyrównać temperaturę pod garnkiem, dodaj 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Ten dodatek zmieni pH wody na bardziej kwaśne, co sprawi, że warzywa będą gotować się bardziej równomiernie i zachowają swój kształt po ugotowaniu. Wtedy z łatwością pokroisz je w ładną kostkę.

Sok z cytryny spowalnia proces rozpadu pektyn

Podczas gotowania ziemniaków, a także innych warzyw czy owoców, zawarte w nich pektyny ulegają rozpadowi, w efekcie czego po ugotowaniu stają się miękkie. Sok z cytryny spowalnia ten proces, a jeśli będziesz trzymać się odpowiedniej ilości, dodatek nie wpłynie negatywnie na smak warzyw.

Do gotujących się ziemniaków dodaj tylko 2 łyżki soki, a w przypadku mniejszej ilości (pół kilo ziemniaków) wystarczy nawet jedna łyżka. Zbyt duża ilości soku z cytryny może sprawić, że ziemniaki nie będą chciały zmięknąć.

Wybrane dla Ciebie

Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem