Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Ziemniaki świetnie sprawdzają nie tylko na kremowe purée, ale także jako dodatek do pożywnej sałatki, na czele z tradycyjną jarzynówką. Aby po ugotowaniu nie rozpadały się na mało estetyczną w tym przypadku miazgę, warto dodać do nich jeden prosty składnik.
Dlaczego w niektórych sałatkach ziemniaki trzymają się w zgrabnych kosteczkach, a w innych stają się częścią mazistego sosu? W dużym stopniu jest to zależne od samych warzyw – te z większą ilością skrobi są bardziej kremowe, a po ugotowaniu stają się miękkie i łatwo się rozpadają. W sklepach są one oznaczone jako typ B lub C. Ziemniaki typu A są mniej mączyste, zawierają więcej wody i lepiej sprawdzają się w sałatkach. Ale jeśli nie wiesz, jaki typ ziemniaków masz w swojej kuchni, wtedy ta wskazówka jest na wagę złota.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę
Jak ugotować ziemniaki na sałatkę?
Jeśli chcesz, aby ziemniaki na sałatkę niemiecką lub jarzynową nie rozpadały się po ugotowaniu, od razu po tym, jak zobaczysz, że woda zaczęła już wrzeć i nieco skręcisz palnik, aby wyrównać temperaturę pod garnkiem, dodaj 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Ten dodatek zmieni pH wody na bardziej kwaśne, co sprawi, że warzywa będą gotować się bardziej równomiernie i zachowają swój kształt po ugotowaniu. Wtedy z łatwością pokroisz je w ładną kostkę.
Sok z cytryny spowalnia proces rozpadu pektyn
Podczas gotowania ziemniaków, a także innych warzyw czy owoców, zawarte w nich pektyny ulegają rozpadowi, w efekcie czego po ugotowaniu stają się miękkie. Sok z cytryny spowalnia ten proces, a jeśli będziesz trzymać się odpowiedniej ilości, dodatek nie wpłynie negatywnie na smak warzyw.
Do gotujących się ziemniaków dodaj tylko 2 łyżki soki, a w przypadku mniejszej ilości (pół kilo ziemniaków) wystarczy nawet jedna łyżka. Zbyt duża ilości soku z cytryny może sprawić, że ziemniaki nie będą chciały zmięknąć.