Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste

Pulpeciki są popularne nie tylko w Szwecji – w kuchni polskiej znane były na długo przed pojawieniem się Ikei. Najczęściej przygotowujemy je z mięsa wieprzowego, ale jeśli chcesz, aby były delikatniejsze, sięgnij po filet z indyka.

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowymPulpeciki z indyka w sosie koperkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mięso z indyka jest bogate w białko, a jednocześnie zawiera o wiele mniej tłuszczu niż wieprzowina czy nawet kurczak, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Indyk dostarcza także magnezu, cynku, żelaza i potasu, wspierając układ nerwowy i pracę serca. Jego delikatna struktura sprawia, że bardzo dobrze chłonie smak przypraw. Dlatego o sukcesie pulpecików świadczą również wybrane dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak zrobić prosty sos koperkowy do pulpecików?

Usmażone pulpeciki ułóż z powrotem na patelni i zalej je szklanką bulionu warzywnego – możesz użyć garnka z grubym dnem, jeśli twoja patelnia jest za mała. Dodaj 50 ml śmietanki kremówki i świeżo posiekany koperek. Wymieszaj do połączenia składników i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

Przepis na pulpeciki z indyka

Poniżej znajdziesz przepis na smażone pulpeciki, ale możesz je również ugotować w garnku z wrzącą wodą. W jednym i drugim przypadku nie trzeba ich obtaczać w mące.

Składniki:

  • 1 kajzerka,
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, koperek,
  • 1 cebula,
  • masło klarowane lub olej do smażenia,
  • opcjonalnie: mąka do obtoczenia,

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę namocz w mleku.
  2. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz, słodką paprykę i łyżeczkę drobno posiekanego koperku.
  3. Na patelni z łyżką masła podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  4. Do mięsa dodaj namoczoną kajzerkę (po odciśnięciu z mleka) i podsmażoną cebulę. Masę wyrób ręcznie do uzyskania spójnej i lekko klejącej się struktury.
  5. W zwilżonych dłoniach uformuj małe pulpety. Jeśli chcesz, aby zarumieniły się na patelni, dodatkowo obtocz je w mące. Usmaż na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu.
  6. Pulpety podawaj z ryżem, makaronem lub ziemniakami oraz z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub koperkowym.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki