Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste

Pulpeciki są popularne nie tylko w Szwecji – w kuchni polskiej znane były na długo przed pojawieniem się Ikei. Najczęściej przygotowujemy je z mięsa wieprzowego, ale jeśli chcesz, aby były delikatniejsze, sięgnij po filet z indyka.

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowymPulpeciki z indyka w sosie koperkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mięso z indyka jest bogate w białko, a jednocześnie zawiera o wiele mniej tłuszczu niż wieprzowina czy nawet kurczak, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Indyk dostarcza także magnezu, cynku, żelaza i potasu, wspierając układ nerwowy i pracę serca. Jego delikatna struktura sprawia, że bardzo dobrze chłonie smak przypraw. Dlatego o sukcesie pulpecików świadczą również wybrane dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak zrobić prosty sos koperkowy do pulpecików?

Usmażone pulpeciki ułóż z powrotem na patelni i zalej je szklanką bulionu warzywnego – możesz użyć garnka z grubym dnem, jeśli twoja patelnia jest za mała. Dodaj 50 ml śmietanki kremówki i świeżo posiekany koperek. Wymieszaj do połączenia składników i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

Przepis na pulpeciki z indyka

Poniżej znajdziesz przepis na smażone pulpeciki, ale możesz je również ugotować w garnku z wrzącą wodą. W jednym i drugim przypadku nie trzeba ich obtaczać w mące.

Składniki:

  • 1 kajzerka,
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, koperek,
  • 1 cebula,
  • masło klarowane lub olej do smażenia,
  • opcjonalnie: mąka do obtoczenia,

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę namocz w mleku.
  2. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz, słodką paprykę i łyżeczkę drobno posiekanego koperku.
  3. Na patelni z łyżką masła podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  4. Do mięsa dodaj namoczoną kajzerkę (po odciśnięciu z mleka) i podsmażoną cebulę. Masę wyrób ręcznie do uzyskania spójnej i lekko klejącej się struktury.
  5. W zwilżonych dłoniach uformuj małe pulpety. Jeśli chcesz, aby zarumieniły się na patelni, dodatkowo obtocz je w mące. Usmaż na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu.
  6. Pulpety podawaj z ryżem, makaronem lub ziemniakami oraz z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub koperkowym.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟