PrzepisProste przepisyWyrzucasz obierki po warzywach? To błąd. Tracisz okazję na pyszny bulion

Wyrzucasz obierki po warzywach? To błąd. Tracisz okazję na pyszny bulion

W obierkach warzyw korzeniowych znajduje się wiele cennych substancji odżywczych. To wszystko najczęściej ląduje w koszu. Tymczasem możesz zamrozić resztki. Gdy uzbiera się odpowiednia ilość, spróbuj ugotować z nich bulion warzywny na zupę, sos lub risotto. Aby wywar był smaczny, warto trzymać się kilku prostych zasad.

Obierki po warzywach nadal mają w sobie dużo smaku i aromatu
Obierki po warzywach nadal mają w sobie dużo smaku i aromatu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bulion z resztek może mieć równie głęboki, a nawet ciekawszy smak dzięki dodatkom innych warzyw, które zazwyczaj nie występują w paczkach z włoszczyzną. W garnku może znaleźć się wszystko to, co z bólem serca odkrajasz podczas przygotowywania potraw, na przykład końcówki szparagów, twarde części brokuła lub kalafiora czy zielone części pora. Do bulionu możesz dodać także łupiny czosnku i cebuli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przechowywać obierki po warzywach?

Jeśli myślisz o tym, żeby ugotować bulion z resztek, sukcesywnie odkładaj obierki po warzywach. Zadbaj o to, aby były czyste. Jeśli nie myjesz warzyw przed obraniem, umyj je później, a następnie rozłóż na papierowym ręczniku do wyschnięcia. Przełóż do woreczka strunowego i włóż do zamrażalnika. W taki sposób resztki warzyw mogą być przechowywane nawet przez 9-12 miesięcy. Dotyczy to pozostałości po marchewkach, pietruszce, selerze, fasolce szparagowej, brukselce, brokułach, kalafiorze, kapuście i kalarepie.

Przepis na bulion z resztek

Wywar gotowany na obierkach z warzyw może być świetną bazą do zup wegetariańskich lub sosów. Jeśli nie wiesz, co zrobić z nadmiarem, możesz przygotować z niego mrożone kostki smakowe. Wystarczy dodać świeże zioła i wstawić w małych pojemnikach do zamrażarki.

Składniki:

  • 1 kg mrożonych resztek warzyw,
  • 2 litr wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Mrożone resztki warzyw przełóż do garnka, zalej wodą i wstaw do zagotowania. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  3. Kiedy bulion nabierze aromatu, przecedź go przez drobne sitko, aby oddzielić resztki. Teraz już możesz wyrzucić je do kosza.
  4. Na koniec dodaj 2 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Pomysły na dania na bazie bulionu z resztek

Aromatyczny wywar warzywny możesz wykorzystać jako bazę do zup kremów. Doskonale sprawdzi się do podlania ryżu na risotto lub kaszy na kaszotto. Możesz dodać odrobinę bulionu do naleśników, placków lub sosów. Sprawi, że nawet proste dania nabiorą głębi i wyrazistości.

mrożenie warzywobierkiwarzywa korzeniowe

Wybrane dla Ciebie