Wyrzucasz obierki po warzywach? To błąd. Tracisz okazję na pyszny bulion

W obierkach warzyw korzeniowych znajduje się wiele cennych substancji odżywczych. To wszystko najczęściej ląduje w koszu. Tymczasem możesz zamrozić resztki. Gdy uzbiera się odpowiednia ilość, spróbuj ugotować z nich bulion warzywny na zupę, sos lub risotto. Aby wywar był smaczny, warto trzymać się kilku prostych zasad.

Obierki po warzywach nadal mają w sobie dużo smaku i aromatuObierki po warzywach nadal mają w sobie dużo smaku i aromatu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bulion z resztek może mieć równie głęboki, a nawet ciekawszy smak dzięki dodatkom innych warzyw, które zazwyczaj nie występują w paczkach z włoszczyzną. W garnku może znaleźć się wszystko to, co z bólem serca odkrajasz podczas przygotowywania potraw, na przykład końcówki szparagów, twarde części brokuła lub kalafiora czy zielone części pora. Do bulionu możesz dodać także łupiny czosnku i cebuli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Jak przechowywać obierki po warzywach?

Jeśli myślisz o tym, żeby ugotować bulion z resztek, sukcesywnie odkładaj obierki po warzywach. Zadbaj o to, aby były czyste. Jeśli nie myjesz warzyw przed obraniem, umyj je później, a następnie rozłóż na papierowym ręczniku do wyschnięcia. Przełóż do woreczka strunowego i włóż do zamrażalnika. W taki sposób resztki warzyw mogą być przechowywane nawet przez 9-12 miesięcy. Dotyczy to pozostałości po marchewkach, pietruszce, selerze, fasolce szparagowej, brukselce, brokułach, kalafiorze, kapuście i kalarepie.

Przepis na bulion z resztek

Wywar gotowany na obierkach z warzyw może być świetną bazą do zup wegetariańskich lub sosów. Jeśli nie wiesz, co zrobić z nadmiarem, możesz przygotować z niego mrożone kostki smakowe. Wystarczy dodać świeże zioła i wstawić w małych pojemnikach do zamrażarki.

Składniki:

  • 1 kg mrożonych resztek warzyw,
  • 2 litr wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Mrożone resztki warzyw przełóż do garnka, zalej wodą i wstaw do zagotowania. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  3. Kiedy bulion nabierze aromatu, przecedź go przez drobne sitko, aby oddzielić resztki. Teraz już możesz wyrzucić je do kosza.
  4. Na koniec dodaj 2 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Pomysły na dania na bazie bulionu z resztek

Aromatyczny wywar warzywny możesz wykorzystać jako bazę do zup kremów. Doskonale sprawdzi się do podlania ryżu na risotto lub kaszy na kaszotto. Możesz dodać odrobinę bulionu do naleśników, placków lub sosów. Sprawi, że nawet proste dania nabiorą głębi i wyrazistości.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej