Nie gotuj kaszy w garnku. Modny sposób sprawi, że będzie smaczniejsza
Kasza podana z mięsnym sosem? To klasyczny sposób na kaszę. Można jednak przygotować ją tak, że będzie lżejsza, smaczniejsza, bardziej aromatyczna. Chodzi oczywiście o danie, które nazywa się kaszotto i jest odpowiedzią na włoskie risotto. Teraz można przygotować je z grzybami.
28.09.2024 19:28
Choć kasze kiedyś miały mocną pozycję w kuchni polskiej, z czasem zaczęły ją tracić. Zostały wyparte przez ziemniaki, które stały się znacznie bardziej popularne. Teraz sięgamy po kasze tylko od czasu do czasu. W dodatku kojarzą się z tym, że trzeba je długo gotować i nie zawsze mają idealną konsystencję. Przypisuje się im dużo kalorii, a to zasługa przede wszystkim sosów, z którymi są najczęściej podawane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włoski sposób na kaszę
Nowoczesny sposób na kaszę to kaszotto, pod tą nazwą kryje się pyszne i lekkie danie. Można do niego wykorzystywać różne rodzaje kasz, które przygotowuje się na wzór włoskiego risotto. Kaszotto nadaje się na główne danie, jak i na przystawkę czy kolację. Przepis jest prosty, a dodatkowo możesz go dowolnie modyfikować tak, aby wykorzystać to, co akurat masz w swojej lodówce. To doskonały sposób na resztki, do kaszotta pasują warzywa, mięso z kurczaka czy indyka, szynka, boczek, a teraz warto postawić na grzyby.
Najlepsze sezonowe dodatki
Kaszotto z grzybami można przygotować na bazie kaszy pęczak, gryczanej czy też drobnej jęczmiennej, czyli mazurskiej. Mają one sporo wartości odżywczych, zawierają węglowodany oraz błonnik, są także źródłem białka, witamin i związków mineralnych. Do wybranej kaszy najlepiej dobrać mieszankę leśnych grzybów. Jeśli ich nie masz, sięgnij po pieczarki. Kaszotto to prosta potrawa i można ją gotować praktycznie bez przepisu. Tu sprawdzi się wiele rozwiązań.
Kaszotto z grzybami
Składniki:
- 300 g grzybów leśnych,
- 120 g cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 20 g oliwy,
- 250 g kaszy pęczak lub innej,
- 600 g bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 3-4 łyżki startego sera żółtego,
- 50 g śmietanki 30 proc.,
- czarny pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, a potem pokrój na mniejsze kawałki.
- Na maśle z oliwą zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmaż. Dodaj grzyby, smaż 3-4 minuty, aż zmiękną. Po tym czasie wsyp kaszę, duś na małym ogniu.
- Wlej pierwszą porcję bulionu około 200 ml. Gdy kasza go wchłonie, dodaj drugą porcję bulionu. Gotuj, aż kasza wchłonie nadmiar bulionu.
- Wlej ostatnią porcję bulionu i gotuj, aż kaszotto zacznie gęstnieć.
- Dodaj starty ser i śmietankę. Kaszotto dopraw solą i pieprzem.
- Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki, posyp je też serem.