WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Nie gotuj kaszy w garnku. Modny sposób sprawi, że będzie smaczniejsza

Kasza podana z mięsnym sosem? To klasyczny sposób na kaszę. Można jednak przygotować ją tak, że będzie lżejsza, smaczniejsza, bardziej aromatyczna. Chodzi oczywiście o danie, które nazywa się kaszotto i jest odpowiedzią na włoskie risotto. Teraz można przygotować je z grzybami.

Kaszotto to dobry pomysł na obiad lub kolację.Kaszotto to dobry pomysł na obiad lub kolację.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Choć kasze kiedyś miały mocną pozycję w kuchni polskiej, z czasem zaczęły ją tracić. Zostały wyparte przez ziemniaki, które stały się znacznie bardziej popularne. Teraz sięgamy po kasze tylko od czasu do czasu. W dodatku kojarzą się z tym, że trzeba je długo gotować i nie zawsze mają idealną konsystencję. Przypisuje się im dużo kalorii, a to zasługa przede wszystkim sosów, z którymi są najczęściej podawane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Włoski sposób na kaszę

Nowoczesny sposób na kaszę to kaszotto, pod tą nazwą kryje się pyszne i lekkie danie. Można do niego wykorzystywać różne rodzaje kasz, które przygotowuje się na wzór włoskiego risotto. Kaszotto nadaje się na główne danie, jak i na przystawkę czy kolację. Przepis jest prosty, a dodatkowo możesz go dowolnie modyfikować tak, aby wykorzystać to, co akurat masz w swojej lodówce. To doskonały sposób na resztki, do kaszotta pasują warzywa, mięso z kurczaka czy indyka, szynka, boczek, a teraz warto postawić na grzyby.

Najlepsze sezonowe dodatki

Kaszotto z grzybami można przygotować na bazie kaszy pęczak, gryczanej czy też drobnej jęczmiennej, czyli mazurskiej. Mają one sporo wartości odżywczych, zawierają węglowodany oraz błonnik, są także źródłem białka, witamin i związków mineralnych. Do wybranej kaszy najlepiej dobrać mieszankę leśnych grzybów. Jeśli ich nie masz, sięgnij po pieczarki. Kaszotto to prosta potrawa i można ją gotować praktycznie bez przepisu. Tu sprawdzi się wiele rozwiązań.

Kaszotto z grzybami

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych,
  • 120 g cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 20 g oliwy,
  • 250 g kaszy pęczak lub innej,
  • 600 g bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3-4 łyżki startego sera żółtego,
  • 50 g śmietanki 30 proc.,
  • czarny pieprz i sól do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, a potem pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na maśle z oliwą zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmaż. Dodaj grzyby, smaż 3-4 minuty, aż zmiękną. Po tym czasie wsyp kaszę, duś na małym ogniu.
  3. Wlej pierwszą porcję bulionu około 200 ml. Gdy kasza go wchłonie, dodaj drugą porcję bulionu. Gotuj, aż kasza wchłonie nadmiar bulionu.
  4. Wlej ostatnią porcję bulionu i gotuj, aż kaszotto zacznie gęstnieć.
  5. Dodaj starty ser i śmietankę. Kaszotto dopraw solą i pieprzem.
  6. Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki, posyp je też serem.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę