Nie gotuj kaszy w garnku. Modny sposób sprawi, że będzie smaczniejsza

Kasza podana z mięsnym sosem? To klasyczny sposób na kaszę. Można jednak przygotować ją tak, że będzie lżejsza, smaczniejsza, bardziej aromatyczna. Chodzi oczywiście o danie, które nazywa się kaszotto i jest odpowiedzią na włoskie risotto. Teraz można przygotować je z grzybami.

Kaszotto to dobry pomysł na obiad lub kolację.
Kaszotto to dobry pomysł na obiad lub kolację.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.09.2024 19:28

Choć kasze kiedyś miały mocną pozycję w kuchni polskiej, z czasem zaczęły ją tracić. Zostały wyparte przez ziemniaki, które stały się znacznie bardziej popularne. Teraz sięgamy po kasze tylko od czasu do czasu. W dodatku kojarzą się z tym, że trzeba je długo gotować i nie zawsze mają idealną konsystencję. Przypisuje się im dużo kalorii, a to zasługa przede wszystkim sosów, z którymi są najczęściej podawane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski sposób na kaszę

Nowoczesny sposób na kaszę to kaszotto, pod tą nazwą kryje się pyszne i lekkie danie. Można do niego wykorzystywać różne rodzaje kasz, które przygotowuje się na wzór włoskiego risotto. Kaszotto nadaje się na główne danie, jak i na przystawkę czy kolację. Przepis jest prosty, a dodatkowo możesz go dowolnie modyfikować tak, aby wykorzystać to, co akurat masz w swojej lodówce. To doskonały sposób na resztki, do kaszotta pasują warzywa, mięso z kurczaka czy indyka, szynka, boczek, a teraz warto postawić na grzyby.

Najlepsze sezonowe dodatki

Kaszotto z grzybami można przygotować na bazie kaszy pęczak, gryczanej czy też drobnej jęczmiennej, czyli mazurskiej. Mają one sporo wartości odżywczych, zawierają węglowodany oraz błonnik, są także źródłem białka, witamin i związków mineralnych. Do wybranej kaszy najlepiej dobrać mieszankę leśnych grzybów. Jeśli ich nie masz, sięgnij po pieczarki. Kaszotto to prosta potrawa i można ją gotować praktycznie bez przepisu. Tu sprawdzi się wiele rozwiązań.

Kaszotto z grzybami

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych,
  • 120 g cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 20 g oliwy,
  • 250 g kaszy pęczak lub innej,
  • 600 g bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3-4 łyżki startego sera żółtego,
  • 50 g śmietanki 30 proc.,
  • czarny pieprz i sól do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, a potem pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na maśle z oliwą zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmaż. Dodaj grzyby, smaż 3-4 minuty, aż zmiękną. Po tym czasie wsyp kaszę, duś na małym ogniu.
  3. Wlej pierwszą porcję bulionu około 200 ml. Gdy kasza go wchłonie, dodaj drugą porcję bulionu. Gotuj, aż kasza wchłonie nadmiar bulionu.
  4. Wlej ostatnią porcję bulionu i gotuj, aż kaszotto zacznie gęstnieć.
  5. Dodaj starty ser i śmietankę. Kaszotto dopraw solą i pieprzem.
  6. Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki, posyp je też serem.
Wybrane dla Ciebie