PrzepisDania bezmięsneŚcieram kalafiora na tarce i serwuję z patelni. Prawie nie ma kalorii, a smakuje jak z restauracji

Ścieram kalafiora na tarce i serwuję z patelni. Prawie nie ma kalorii, a smakuje jak z restauracji

Kalafior zamiast ryżu? Wypróbuj ten przepis.
Kalafior zamiast ryżu? Wypróbuj ten przepis.
Źródło zdjęć: © Pixabay | chacha7777
22.04.2024 16:08

Risotto z kalafiora? Na początku wcale nie byłam przekonana do takiego dania. Jestem fanką klasycznego włoskiego risotto, które bazuje na ryżu. Jak to zamienić kluczowy składnik... ale ten eksperyment okazał się wyjątkowo udany. Warto spróbować, bo przepis jest bardzo prosty.

Kiedy myślimy o risotto, od razu wiadomo, że będzie potrzebny ryż. I to najlepiej specjalny do tej potrawy, czyli arborio. A jakie mamy skojarzenia z kalafiorem? Najczęściej jemy go po prostu podsmażonego na patelni z bułką tartą. Jednak w kuchni dobrze wyjść z utartych schematów. I tak można przygotować risotto właśnie z kalafiora.

Z dobrej rodziny

Kalafior należy do tej samej rodziny, co brokuły, jarmuż i kapusta. Coraz więcej badań potwierdza, że jedzenie właśnie warzyw kapustnych ma wiele korzyści dla zdrowia. Są przede wszystkim doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, a także dobrym dostawcą niezbędnych witamin, karotenoidów, błonnika, minerałów i związków fenolowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko z bułką tartą

Dania z kalafiora znajdziemy właściwie w każdej kuchni od chińskiej, japońskiej przez włoską i francuską po indyjskie curry. Najczęściej potrawy przygotowywane są z białej główki kalafiora, ale twardsza łodyga i liście są również jadalne. Mogą jednak powodować u niektórych zaburzenia trawienia i są znacznie twardsze. Kalafior jest niezwykle wszechstronny i w kuchni można znaleźć na niego wiele pomysłów. Nadaje się nawet do jedzenia na surowo, np. w surówkach, ale można go też gotować, piec, smażyć, a nawet grillować. Kalafior okazał się także bohaterem włoskich dań w warzywnym wydaniu. Znana jest pizza na kalafiorowym spodzie i właśnie risotto.

Włoski styl

Risotto z kalafiora ma inny smak niż to klasyczne, co zrozumiałe. Ale wizualnie bardzo je przypomina. W przypadku obu tych potraw, ważny jest dodatek wina, które daje głębie smaku. Warzywne odsłona risotta jest bardzo kremowa. Bardzo pasują do niej grzyby i świeże zioła. Jak w każdej włoskiej potrawie, nie może zabraknąć w nim parmezanu!

Przepis na risotto z kalafiora

Składniki:

  • kalafior,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 120 ml białego, wytrawnego wina,
  • 40 g parmezanu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka koperku,
  • 1 słoiczek marynowanych grzybów, można też użyć suszonych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj kalafiora na tarce o dużych oczkach. Grzyby pokrój na mniejsze części. Cebulę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i podsmażcie cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz grzyby. Gdy będą zarumienione, dodaj kalafiora. Podsmażaj całość na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Potem dolej wino i odparuj je.
  3. Gdy warzywa już wchłoną wino, dolej bulion. Całość gotuj na średnim ogniu, a gdy bulion wchłonie się, zdejmij patelnię z kuchni. Na koniec dodaj łyżkę masła, ser oraz drobno pokrojony koperek i natkę. Całość dokładnie wymieszaj. Na talerzu możesz doprawić risotto świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także