Panie w PRL‑u piły do śniadania zamiast kawy. Dziś niedoceniana, a obniża cholesterol i likwiduje boczki
Kilkadziesiąt lat temu kawa i herbata były prawdziwym luksusem. W PRL-u raczono się kawą zbożową, którą wypijano do śniadania czy deseru. Ten zapomniany napój dziś znów wraca do łask.
20.04.2024 | aktual.: 20.04.2024 07:34
Bieda, kartki, brak podstawowych produktów spożywczych — czasy PRL-u nie były łatwe. Papier toaletowy był towarem za wagę złota, podobnie jak kawa czy herbata. Nikt nie znał smaku sojowego latte czy słynnej pumpkin spice. Nie oznacza to, że nikt nie pił kawy.c
W tamtych czasach pijano kawę zbożową. Pili ją zarówno dorośli, jak i dzieci, które dodawały do niej mleka i mnóstwo cukru. Ten PRL-owski napój dziś znowu wraca do łask. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, bowiem zbija cholesterol i... przyśpiesza przemianę materii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy kawa zbożowa jest zdrowa?
Kawa zbożowa to mieszanka zbóż takich jak żyto, jęczmień i orkisz. Napój wzbogacany jest o cykorię czy cukier, który nadaje słodkiego posmaku. W kawie zbożowej nie ma ani grama kofeiny, jednak napój delikatnie pobudza ze względu na wysoką zawartość cukru. W PRL-u pijano ją do śniadania, deseru i kolacji.
Choć czasy świetności zbożówki już dawno minęły, napój powoli wraca do łask. Kawa zbożowa to doskonały zamiennik kawy. Można popijać ją przez cały dzień, nie obawiając się przekofeinowania. To jeden z niewielu napojów, który dostarcza organizmowi błonnika, a także witamin z grupy B, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego.
Regularne spożywanie kawy zbożowej niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Udowodniono, że napój obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Wysoka zawartość błonnika usprawnia pracę jelit i przyśpiesza metabolizm. Można pić ją bez ograniczeń.
Jaka kawa zbożowa jest najzdrowsza?
Na rynku znajduje się wiele kaw zbożowych. Większość z nich to mieszanki żyta, cykorii i jęczmienia. W sklepach znajdziesz także jednoskładnikowe kawy zbożowe, które są delikatniejsze w smaku. Napój kosztuje od 5 do 10 złotych, a z jednej torebki możesz zrobić aż trzy kawy tak jak za PRL-u.
Jaka kawa zbożowa jest najzdrowsza? Każda kawa jest wartościowa, jednak najlepszym wyborem będzie mieszanka kilku zbóż bez dodatku cukru. Taką kawę można podać nawet trzylatkowi. Z czym podawać kawę zbożową? Z mlekiem lub bez. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej i nie wyobrażasz sobie kawy bez mleka, wybierz napój rośliny bądź mleko krowie o niskiej zawartości tłuszczu.