PoradyWystarczy łyżeczka do kawy. Będziesz mieć serce jak dzwon, a boczki znikną raz-dwa

Wystarczy łyżeczka do kawy. Będziesz mieć serce jak dzwon, a boczki znikną raz‑dwa

Kawa z tahini - warto na nią postawić!
Kawa z tahini - warto na nią postawić!
Źródło zdjęć: © Canva | Dmitrii Maslov
12.04.2024 10:24, aktualizacja: 12.04.2024 13:08

Dzisiaj chcemy ci zaproponować dodatek do kawy, o jakim prawdopodobnie jeszcze nie słyszałeś. Do tej pory produkt ten kojarzył się głównie z hummusem, chałwą lub niektórymi ciastami. Od dzisiaj do tego zacnego grona dołączy również poranna kawa.

Jesteśmy wielkimi fanami kawy z różnymi dodatkami. Rzecz jasna nie mamy tu na myśli syropów smakowych, sproszkowanej śmietanki (a właściwie jej imitacji) i innych niezdrowych składników, które przy okazji maskowania goryczy czarnego napoju dodają mu szkodliwych właściwości. Po co mielibyśmy z nich korzystać, skoro kawa tak doskonale łączy się z dodatkami, które nie szkodzą, a wręcz dodają jej następnych prozdrowotnych cech?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Popularnym motywem (przynajmniej w ostatnim czasie) jest doprawianie kawy cynamonem, imbirem lub kakao. To wszystko dobre rozwiązania, ale dzisiaj chcemy ci przedstawić nowe, być może jeszcze ci nieznane. Chodzi o... tahini. Ten niezwykły składnik hummusu i chałwy okazuje się rewelacyjnym uzupełnieniem kawy. I tak, wiemy, że jest kaloryczny. A mimo to uparcie twierdzimy, że wspiera odchudzanie. Dlaczego? Już wszystko wyjaśniamy.

Tahini — dlaczego warto je spożywać?

Tahini to pasta z sezamu. Uprażone i zmielone ziarna owoców sezamu to wszystko, czego nam potrzeba, do uzyskania tego smacznego produktu. Wszelkie inne dodatki są tu zbędne. I chociaż jedna łyżeczka tahini zawiera aż 42 kcal, jej dodatek do kawy może się okazać wsparciem w odchudzaniu. To zasługa prostego mechanizmu: oddziaływania błonnika (którego w tahini jest dużo) na prace układu pokarmowego i perystaltykę jelit. Rezultat musi być oczywisty: długo utrzymujące się uczucie sytości i przyspieszenie spalania kalorii.

Kawa z tahini to potężne źródło białka i błonnika
Kawa z tahini to potężne źródło białka i błonnika© Canva | redstallion

Inne zalety kawy z tahini

Przygotowana z łyżeczką tahini kawa okazuje się nie tylko wsparciem w odchudzaniu, ale również wzmocnieniem pracy serca. Pasta sezamowa jest potężnym źródłem witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, cynku i kwasów tłuszczowych. Na szczególną uwagę zasługują tu zawarte w ziarnach sezamu antyoksydanty: flawonoidy i fenole. Tahini to także solidna ilość białka roślinnego, tak bardzo potrzebnego w diecie wegańskiej oraz sezamolu — związku organicznego, który charakteryzuje się działaniem przeciwdepresyjnym i przeciwzapalnym.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także