Polacy dosypują na potęgę. Nie wiedzą, że to jeden z najgorszych dodatków do kawy

Kawa z tym dodatkiem powinna być zakazana — twierdzą ci, którzy nie wyobrażają sobie doprawiać tego zdrowego napoju żadnym pełnym chemii składnikiem. Pytanie brzmi: dlaczego właśnie śmietanka w proszku charakteryzuje się aż tak wątpliwą reputacją? Wyjaśniamy.

Kawa i śmietanka w proszku? Niezbyt dobre połączenieKawa i śmietanka w proszku? Niezbyt dobre połączenie
Źródło zdjęć: © Canva | LeoPatrizi

Rzeczywistość potrafi zaskakiwać. Okazuje się, że niektóre z naszych codziennych nawyków, nieodzownych przyjemności, bez których nie wyobrażamy sobie żadnego dnia, nie muszą być dla nas szkodliwe! Picie kawy jest więc nadrzędnym przykładem tego, że czasami przyjemne i pożyteczne idą w parze. Oczywiście tak się dzieje tylko do momentu, w którym nie decydujemy się zabielać naszej kawy śmietanką w proszku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone podudzia w aromatycznej marynacie. Palce lizać!

Tylko nie śmietanka w proszku!

Wiele osób zainteresowanych tematem świadomości konsumenckiej wie już, że syrop glukozowo-fruktozowy raczej nie powinien być stałym bywalcem w naszych jadłospisach. Z tego powodu rezygnujemy z takich dodatków do kawy, jak syropy smakowe. I słusznie! Warto jednak zdać sobie sprawę z tego, że to nie jedyny szkodliwy produkt, który dodajemy do czarnego napoju.

Powiedzmy to wprost. Śmietanka w proszku, tak często używana przez nas jako zabielacz do kawy podczas podróży, na stacjach benzynowych czy w motelach, nie ma nic wspólnego z prawdziwą śmietanką. Skład tego produktu to w praktyce sama chemia: emulgatory, fosforany, substancje zapobiegające zbrylaniu, barwniki, tłuszcz kokosowy i w końcu również on we własnej osobie: syrop glukozowy.

Śmietanka w proszku to sama chemia. Kawa z nią przestaje być zdrowa
Śmietanka w proszku to sama chemia. Kawa z nią przestaje być zdrowa © Licencjodawca | Ausra Barysiene

Kawa bez goryczy

Większość z nas używa zabielaczy do kawy w jednym tylko celu: ograniczeniu typowej da czarnego napoju goryczy. To dlatego chcemy ci dzisiaj polecić kilka sposobów na to, by ten zabieg nie wiązał się z ograniczaniem również prozdrowotnego wymiaru kawy. Można to osiągnąć na wiele różnych sposobów, a niektóre z nich sprawią, że kawa stanie się jeszcze zdrowsza, niż dotychczas. Oto nasze ulubione dodatki do kawy, które możemy ci polecić z czystym sumieniem:

  • Cynamon — taka kawa przyspieszy przemianę materii i wyreguluje pracę nerek
  • Masło orzechowe — sporo kalorii, za to również porządne złoże nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Kardamon — niweluje wzdęcia i działa antynowotworowo
  • Chilli — spala tłuszcz i rozgrzewa jak mało co!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"