Tomasz Strzelczyk robi kremowe ciacho z trzech składników. Idealne dla niespodziewanych gości

Trzyskładnikowe ciasto według przepisu Tomasza Strzelczyka to idealna propozycja na "małe co nieco" do kawy. - Nie trzeba żadnych wielkich cukierniczych umiejętności, żeby coś takiego zrobić - przekonuje kucharz.

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotować ciasto z trzech składnikówTomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotować ciasto z trzech składników
Źródło zdjęć: © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Tomasz Strzelczyk po raz kolejny dał popis swoich umiejętności i pokazał, jak szybko i łatwo przygotować ciasto, które zadowoli każdego. Niezbyt słodkie, kremowe i z lekko chrupiącym akcentem - taki jest deser według przepisu znanego kucharza. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy tylko ich spróbowałam, natychmiast przepadłam. Teraz robię je bardzo często

Deser z trzech składników Tomasza Strzelczyka. Szybko i smacznie

Przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto ogranicza się do trzech składników - ciasta francuskiego, śmietanki kremówki i skondensowanego mleka. Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie, niemniej jest to na tyle czasochłonne, że w sytuacji kiedy potrzeba nagli przygotować coś szybkiego, lepiej skusić się na gotowca ze sklepu.

Trzyskładnikowe ciasto Strzelczyka wymaga spędzenia kilku chwil w lodówce - dzięki temu krem stanie się sztywniejszy. Istotne jest również wykończenie deseru. I tutaj nie ma żadnej filozofii. Kucharz radzi, by zachować część upieczonego ciasta francuskiego na później, by finalnie pokruszyć je i wylepić nim ciasto dookoła. Tyle. Genialne to mało powiedziane.

Ciasto według Tomasza Strzelczyka
Ciasto według Tomasza Strzelczyka © YouTuba: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Ciasto francuskie z kremem. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Płaty ciasta francuskiego potnij na paski o grubości ok. 2 cm, a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 15 minut.
  3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na półsztywną pianę.
  4. Do śmietany dodaj mleko skondensowane i wymieszaj całość delikatnie.
  5. Foremkę, np. keksówkę wyłóż folią spożywczą tak, by jej fragmenty wystawały poza blachę.
  6. W pierwszej kolejności wyłóż jedną warstwę kremu, następnie ułóż ciasno paluchy z ciasta francuskiego. Następnie znów wyłóż warstwę kremu i kolejną z paluchów z ciasta francuskiego (nie zużywaj wszystkich, zostaw 2-3). Na końcu wyłóż na paluchy ostatnią warstwę kremu.
  7. Górę ciasta przykryj folią i dociśnij delikatnie całość.
  8. Deser włóż do lodówki na całą noc.
  9. Po tym czasie wyjmij je delikatnie z formy.
  10. Pozostałe paluchy rozkrusz, tworząc posypkę. Wyklej nią ciasto z góry i po bokach.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯