Tomasz Strzelczyk robi kremowe ciacho z trzech składników. Idealne dla niespodziewanych gości

Trzyskładnikowe ciasto według przepisu Tomasza Strzelczyka to idealna propozycja na "małe co nieco" do kawy. - Nie trzeba żadnych wielkich cukierniczych umiejętności, żeby coś takiego zrobić - przekonuje kucharz.

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotować ciasto z trzech składnikówTomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotować ciasto z trzech składników
Źródło zdjęć: © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Tomasz Strzelczyk po raz kolejny dał popis swoich umiejętności i pokazał, jak szybko i łatwo przygotować ciasto, które zadowoli każdego. Niezbyt słodkie, kremowe i z lekko chrupiącym akcentem - taki jest deser według przepisu znanego kucharza. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy tylko ich spróbowałam, natychmiast przepadłam. Teraz robię je bardzo często

Deser z trzech składników Tomasza Strzelczyka. Szybko i smacznie

Przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto ogranicza się do trzech składników - ciasta francuskiego, śmietanki kremówki i skondensowanego mleka. Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie, niemniej jest to na tyle czasochłonne, że w sytuacji kiedy potrzeba nagli przygotować coś szybkiego, lepiej skusić się na gotowca ze sklepu.

Trzyskładnikowe ciasto Strzelczyka wymaga spędzenia kilku chwil w lodówce - dzięki temu krem stanie się sztywniejszy. Istotne jest również wykończenie deseru. I tutaj nie ma żadnej filozofii. Kucharz radzi, by zachować część upieczonego ciasta francuskiego na później, by finalnie pokruszyć je i wylepić nim ciasto dookoła. Tyle. Genialne to mało powiedziane.

Ciasto według Tomasza Strzelczyka
Ciasto według Tomasza Strzelczyka © YouTuba: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Ciasto francuskie z kremem. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Płaty ciasta francuskiego potnij na paski o grubości ok. 2 cm, a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 15 minut.
  3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na półsztywną pianę.
  4. Do śmietany dodaj mleko skondensowane i wymieszaj całość delikatnie.
  5. Foremkę, np. keksówkę wyłóż folią spożywczą tak, by jej fragmenty wystawały poza blachę.
  6. W pierwszej kolejności wyłóż jedną warstwę kremu, następnie ułóż ciasno paluchy z ciasta francuskiego. Następnie znów wyłóż warstwę kremu i kolejną z paluchów z ciasta francuskiego (nie zużywaj wszystkich, zostaw 2-3). Na końcu wyłóż na paluchy ostatnią warstwę kremu.
  7. Górę ciasta przykryj folią i dociśnij delikatnie całość.
  8. Deser włóż do lodówki na całą noc.
  9. Po tym czasie wyjmij je delikatnie z formy.
  10. Pozostałe paluchy rozkrusz, tworząc posypkę. Wyklej nią ciasto z góry i po bokach.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości