Tomasz Strzelczyk robi kremowe ciacho z trzech składników. Idealne dla niespodziewanych gości
10.03.2024 18:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Trzyskładnikowe ciasto według przepisu Tomasza Strzelczyka to idealna propozycja na "małe co nieco" do kawy. - Nie trzeba żadnych wielkich cukierniczych umiejętności, żeby coś takiego zrobić - przekonuje kucharz.
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny dał popis swoich umiejętności i pokazał, jak szybko i łatwo przygotować ciasto, które zadowoli każdego. Niezbyt słodkie, kremowe i z lekko chrupiącym akcentem - taki jest deser według przepisu znanego kucharza. Koniecznie wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser z trzech składników Tomasza Strzelczyka. Szybko i smacznie
Przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto ogranicza się do trzech składników - ciasta francuskiego, śmietanki kremówki i skondensowanego mleka. Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie, niemniej jest to na tyle czasochłonne, że w sytuacji kiedy potrzeba nagli przygotować coś szybkiego, lepiej skusić się na gotowca ze sklepu.
Trzyskładnikowe ciasto Strzelczyka wymaga spędzenia kilku chwil w lodówce - dzięki temu krem stanie się sztywniejszy. Istotne jest również wykończenie deseru. I tutaj nie ma żadnej filozofii. Kucharz radzi, by zachować część upieczonego ciasta francuskiego na później, by finalnie pokruszyć je i wylepić nim ciasto dookoła. Tyle. Genialne to mało powiedziane.
Zobacz także
Ciasto francuskie z kremem. Przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 450 g gotowego ciasta francuskiego,
- 400 ml śmietanki 36 proc.,
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego.
Przygotowanie:
- Płaty ciasta francuskiego potnij na paski o grubości ok. 2 cm, a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 15 minut.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na półsztywną pianę.
- Do śmietany dodaj mleko skondensowane i wymieszaj całość delikatnie.
- Foremkę, np. keksówkę wyłóż folią spożywczą tak, by jej fragmenty wystawały poza blachę.
- W pierwszej kolejności wyłóż jedną warstwę kremu, następnie ułóż ciasno paluchy z ciasta francuskiego. Następnie znów wyłóż warstwę kremu i kolejną z paluchów z ciasta francuskiego (nie zużywaj wszystkich, zostaw 2-3). Na końcu wyłóż na paluchy ostatnią warstwę kremu.
- Górę ciasta przykryj folią i dociśnij delikatnie całość.
- Deser włóż do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie wyjmij je delikatnie z formy.
- Pozostałe paluchy rozkrusz, tworząc posypkę. Wyklej nią ciasto z góry i po bokach.
Zobacz także