Tomasz Strzelczyk robi kremowe ciacho z trzech składników. Idealne dla niespodziewanych gości
Trzyskładnikowe ciasto według przepisu Tomasza Strzelczyka to idealna propozycja na "małe co nieco" do kawy. - Nie trzeba żadnych wielkich cukierniczych umiejętności, żeby coś takiego zrobić - przekonuje kucharz.
10.03.2024 18:14
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny dał popis swoich umiejętności i pokazał, jak szybko i łatwo przygotować ciasto, które zadowoli każdego. Niezbyt słodkie, kremowe i z lekko chrupiącym akcentem - taki jest deser według przepisu znanego kucharza. Koniecznie wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser z trzech składników Tomasza Strzelczyka. Szybko i smacznie
Przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto ogranicza się do trzech składników - ciasta francuskiego, śmietanki kremówki i skondensowanego mleka. Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie, niemniej jest to na tyle czasochłonne, że w sytuacji kiedy potrzeba nagli przygotować coś szybkiego, lepiej skusić się na gotowca ze sklepu.
Trzyskładnikowe ciasto Strzelczyka wymaga spędzenia kilku chwil w lodówce - dzięki temu krem stanie się sztywniejszy. Istotne jest również wykończenie deseru. I tutaj nie ma żadnej filozofii. Kucharz radzi, by zachować część upieczonego ciasta francuskiego na później, by finalnie pokruszyć je i wylepić nim ciasto dookoła. Tyle. Genialne to mało powiedziane.
Zobacz także
Ciasto francuskie z kremem. Przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 450 g gotowego ciasta francuskiego,
- 400 ml śmietanki 36 proc.,
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego.
Przygotowanie:
- Płaty ciasta francuskiego potnij na paski o grubości ok. 2 cm, a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 15 minut.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na półsztywną pianę.
- Do śmietany dodaj mleko skondensowane i wymieszaj całość delikatnie.
- Foremkę, np. keksówkę wyłóż folią spożywczą tak, by jej fragmenty wystawały poza blachę.
- W pierwszej kolejności wyłóż jedną warstwę kremu, następnie ułóż ciasno paluchy z ciasta francuskiego. Następnie znów wyłóż warstwę kremu i kolejną z paluchów z ciasta francuskiego (nie zużywaj wszystkich, zostaw 2-3). Na końcu wyłóż na paluchy ostatnią warstwę kremu.
- Górę ciasta przykryj folią i dociśnij delikatnie całość.
- Deser włóż do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie wyjmij je delikatnie z formy.
- Pozostałe paluchy rozkrusz, tworząc posypkę. Wyklej nią ciasto z góry i po bokach.
Zobacz także