Ostatnio krem do tortu zrobiłam z suchych bułek. Nie było osoby, która nie chciałaby przepisu
Wiele mogę postawić na to, że takiego kremu jeszcze nie jadłeś. I niech cię nie zwiedzie to, że powstaje na bazie czerstwego pieczywa. Obecność tego składnika ma same plusy. Pokochasz ten przepis.
27.02.2024 10:10
Z pewnością słyszałeś już o spodzie do ciasta z suchych bułek czy nawet całym deserze przygotowanym na bazie czerstwego pieczywa. W tym przypadku jednak chodzi nie tyle o "udawanie" ciasta, ile kremu. To niesamowite, że z suchych kajzerek można przygotować tak pyszną deserową masę. Koleżanki nie mogły się nachwalić. Teraz rozdaję ten przepis wszystkim.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czerstwe pieczywo - mnogość zastosowań w kuchni
Wykorzystywanie czerstwego pieczywa w kuchni do tworzenia rozmaitych dań nie jest domeną współczesnych czasów i ruchu zero waste, gdyż doskonałe przepisy z suchym chlebem w roli głównej znały już nasze babcie. Niemniej ruch zero waste z pewnością przyczynił się do częstszego szukania inspiracji i popularyzacji przepisów z wykorzystaniem czerstwego pieczywa.
Po części to nasze babcie wpadły na przyrządzenie kremowego deseru z suchych bułek czy chleba, mocząc pieczywo w ciepłym mleku i doprawiając cukrem, cynamonem czy dodając sezonowych owoców. Teraz, nieco ulepszając tę recepturę, stworzyć możemy pyszny krem, idealny do ciast, choćby nawet słynnego resztkowca. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku sprawdzą się najlepiej bułki pszenne.
Krem do ciasta z czerstwych bułek. Przepis
Składniki:
- 3 suche bułki najlepiej pszenne,
- 3 szklanki mleka,
- pół kostki masła,
- 80 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 100 g wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
- Czerstwe bułki zalej zimnym mlekiem i odczekaj chwilę, aż pieczywo wsiąknie płyn.
- Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe.
- Składniki wymieszaj blenderem lub mikserem, a później przełóż do garnka i gotuj przez ok. 5 minut. Powstałą masę odstaw do wystudzenia.
- Masło utrzyj na puch, a następnie powoli dodawaj do niego zimną masę kokosową, ciągle ucierając.
- Tak przygotowanym kremem możesz przełożyć biszkopt lub warstwy herbatników. Sprawdzi się również jako wypełnienie drożdżówek czy zwieńczenie pysznych babeczek.