InspiracjeOstatnio krem do tortu zrobiłam z suchych bułek. Nie było osoby, która nie chciałaby przepisu

Ostatnio krem do tortu zrobiłam z suchych bułek. Nie było osoby, która nie chciałaby przepisu

Krem z czertwego pieczywa
Krem z czertwego pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
27.02.2024 10:10

Wiele mogę postawić na to, że takiego kremu jeszcze nie jadłeś. I niech cię nie zwiedzie to, że powstaje na bazie czerstwego pieczywa. Obecność tego składnika ma same plusy. Pokochasz ten przepis.

Z pewnością słyszałeś już o spodzie do ciasta z suchych bułek czy nawet całym deserze przygotowanym na bazie czerstwego pieczywa. W tym przypadku jednak chodzi nie tyle o "udawanie" ciasta, ile kremu. To niesamowite, że z suchych kajzerek można przygotować tak pyszną deserową masę. Koleżanki nie mogły się nachwalić. Teraz rozdaję ten przepis wszystkim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czerstwe pieczywo - mnogość zastosowań w kuchni

Wykorzystywanie czerstwego pieczywa w kuchni do tworzenia rozmaitych dań nie jest domeną współczesnych czasów i ruchu zero waste, gdyż doskonałe przepisy z suchym chlebem w roli głównej znały już nasze babcie. Niemniej ruch zero waste z pewnością przyczynił się do częstszego szukania inspiracji i popularyzacji przepisów z wykorzystaniem czerstwego pieczywa.

Po części to nasze babcie wpadły na przyrządzenie kremowego deseru z suchych bułek czy chleba, mocząc pieczywo w ciepłym mleku i doprawiając cukrem, cynamonem czy dodając sezonowych owoców. Teraz, nieco ulepszając tę recepturę, stworzyć możemy pyszny krem, idealny do ciast, choćby nawet słynnego resztkowca. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku sprawdzą się najlepiej bułki pszenne.

Z czerstwego pieczywa przygotujesz pyszny krem
Z czerstwego pieczywa przygotujesz pyszny krem© Pixabay

Krem do ciasta z czerstwych bułek. Przepis

Składniki:

  • 3 suche bułki najlepiej pszenne,
  • 3 szklanki mleka,
  • pół kostki masła,
  • 80 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Czerstwe bułki zalej zimnym mlekiem i odczekaj chwilę, aż pieczywo wsiąknie płyn.
  2. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe.
  3. Składniki wymieszaj blenderem lub mikserem, a później przełóż do garnka i gotuj przez ok. 5 minut. Powstałą masę odstaw do wystudzenia.
  4. Masło utrzyj na puch, a następnie powoli dodawaj do niego zimną masę kokosową, ciągle ucierając.
  5. Tak przygotowanym kremem możesz przełożyć biszkopt lub warstwy herbatników. Sprawdzi się również jako wypełnienie drożdżówek czy zwieńczenie pysznych babeczek.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także