Ostatnio krem do tortu zrobiłam z suchych bułek. Nie było osoby, która nie chciałaby przepisu

Wiele mogę postawić na to, że takiego kremu jeszcze nie jadłeś. I niech cię nie zwiedzie to, że powstaje na bazie czerstwego pieczywa. Obecność tego składnika ma same plusy. Pokochasz ten przepis.

Krem z czertwego pieczywaKrem z czertwego pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Z pewnością słyszałeś już o spodzie do ciasta z suchych bułek czy nawet całym deserze przygotowanym na bazie czerstwego pieczywa. W tym przypadku jednak chodzi nie tyle o "udawanie" ciasta, ile kremu. To niesamowite, że z suchych kajzerek można przygotować tak pyszną deserową masę. Koleżanki nie mogły się nachwalić. Teraz rozdaję ten przepis wszystkim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Czerstwe pieczywo - mnogość zastosowań w kuchni

Wykorzystywanie czerstwego pieczywa w kuchni do tworzenia rozmaitych dań nie jest domeną współczesnych czasów i ruchu zero waste, gdyż doskonałe przepisy z suchym chlebem w roli głównej znały już nasze babcie. Niemniej ruch zero waste z pewnością przyczynił się do częstszego szukania inspiracji i popularyzacji przepisów z wykorzystaniem czerstwego pieczywa.

Po części to nasze babcie wpadły na przyrządzenie kremowego deseru z suchych bułek czy chleba, mocząc pieczywo w ciepłym mleku i doprawiając cukrem, cynamonem czy dodając sezonowych owoców. Teraz, nieco ulepszając tę recepturę, stworzyć możemy pyszny krem, idealny do ciast, choćby nawet słynnego resztkowca. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku sprawdzą się najlepiej bułki pszenne.

Z czerstwego pieczywa przygotujesz pyszny krem
Z czerstwego pieczywa przygotujesz pyszny krem © Pixabay

Krem do ciasta z czerstwych bułek. Przepis

Składniki:

  • 3 suche bułki najlepiej pszenne,
  • 3 szklanki mleka,
  • pół kostki masła,
  • 80 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Czerstwe bułki zalej zimnym mlekiem i odczekaj chwilę, aż pieczywo wsiąknie płyn.
  2. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe.
  3. Składniki wymieszaj blenderem lub mikserem, a później przełóż do garnka i gotuj przez ok. 5 minut. Powstałą masę odstaw do wystudzenia.
  4. Masło utrzyj na puch, a następnie powoli dodawaj do niego zimną masę kokosową, ciągle ucierając.
  5. Tak przygotowanym kremem możesz przełożyć biszkopt lub warstwy herbatników. Sprawdzi się również jako wypełnienie drożdżówek czy zwieńczenie pysznych babeczek.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej