Nigdy nie wyrzucaj suchych bułek! Pokażemy ci rewelacyjny przepis

Czerstwe pieczywo niepotrzebnie ląduje w śmietniku. Kilka prostych składników zamieni je w pyszny deser. To ciasto to hit.

Ciasto z czerstwego pieczywa- PysznościCiasto z czerstwego pieczywa- Pyszności
Ewa

Każdemu z nas zdarza się kupić za dużo pieczywa, które później czerstwieje zapomniane w chlebaku. W mojej kuchni dużą wagę przykładam do tego, aby nie marnować i nie wyrzucać jedzenia do śmieci. Oczywiście, pierwszym sposobem na wykorzystanie starych bułek jest zamienienie ich w bułkę tartą. Tym razem jednak rozwiązanie jest jeszcze lepsze. Dodając kilka prostych składników, wyczarowałam świetny deser. Moi bliscy nie mogli uwierzyć, że jego podstawą jest właśnie stare pieczywo. Co ważne, stare nie oznacza spleśniałe - jeśli na chlebie lub bułkach znajdziesz zalążki pleśni, od razu wyrzucić je do kosza.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Czerstwe pieczywo - przepis na ciasto

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 puszki mleka skondensowanego
  • 3 czerstwe bułki
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

1. Trzy suche bułki umieszczam w kielichu blendera. Dodaję do nich jajka, mleko oraz mleko skondensowane i blenduję.

Składniki na ciasto w blenderze kielichowym
Czerstwe pieczywo- Pyszności

2. W rondelku podgrzewam cukier wraz z odrobiną wody, aby powstał karmel. Robię to na wolnym ogniu, aby nie przypalić masy.

3. Karmel wlewam na dno foremki i czekam, aż zastygnie. Następnie dodaję przygotowaną masę z mleka i bułek.

wlewanie masy do foremki
Czerstwe pieczywo- Pyszności

4. Foremkę wkładam do patelni i wlewam wodę, tworząc kąpiel wodną. Gotuję pod przykryciem przez 30 minut. Możesz wybrać tutaj również foremkę do babki, jednak wtedy sięgnij po wysoką patelnię lub duży garnek, aby woda na zewnątrz dotykała powierzchni blaszki.

Gotowanie ciasta w kąpieli wodnej
Kąpiel wodna- Pyszności

5. Po tym czasie ostrożnie wyciągam blaszkę z patelni. Przykrywam ją na górze kawałkiem folii aluminiowej i wkładam do lodówki. Deser chłodzę przez dwie godziny.

6. Po tym czasie odwracam blaszkę do góry nogami, aby wyciągnąć ze środka deser.

7. Ciasto przekładam na duży talerz i podaję swoim bliskim. Opcjonalnie możesz dorzucić również świeże owoce, jak maliny, truskawki, borówki czy jagody.Smacznego!

Czerstwe pieczywo- Pyszności
Czerstwe pieczywo- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej