Mama zamiast wyrzucać papierki po maśle, wkłada je do lodówki. Ma ważny powód

Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, jak gotować w duchu zero waste, zanim pojęcie to na dobre przylgnęło do nowoczesnych kulinarnych trendów. Jednym z takich patentów na niemarnowanie jedzenia jest trzymanie (na wszelki wypadek) papierków po maśle w lodówce.

Papierki po maślePapierki po maśle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Moja mama po powrocie z zakupów przekłada masło do maselniczki, a papierek po maśle składa tłustą stroną do wewnątrz i wkłada do lodówki. To bardzo użyteczny patent, zaczerpnięty jeszcze z kulinarnych nawyków babci. Wypróbuj, a przekonasz się, jak bardzo ułatwi ci to życie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Nie wyrzucaj papierków po maśle. Mogą ci się przydać

Niewyrzucanie papierków po maśle to nawyk, który wpisuje się w zasady kuchni zero waste. Doskonale wiemy, że na opakowaniu, po wyjęciu kostki, zostaje jeszcze trochę produktu. Wiele osób zapewne pamięta, jak babcie podczas pieczenia ciast margarynę odkładały do ucierania, a papierkiem po margarynie smarowały blachy przed pieczeniem.

Właśnie dlatego nie warto wyrzucać opakowań po maśle. Moja mama odkłada je do lodówki. Papierki zazwyczaj przydają się, kiedy trzeba natłuścić patelnię przed smażeniem czy blachę do pieczenia. Dodatkowo smarując powierzchnię tłustym papierkiem po maśle, łatwiej jest dotrzeć w trudne miejsca, np. w kąciki blachy.

Jeśli w najbliższym czasie nie masz w planach korzystania z blachy do pieczenia czy patelni, umieść papierek po maśle w zamrażarce i wyjmij, kiedy będzie potrzebny. Najpierw jednak złóż papierek na pół, tłustą stroną do wewnątrz.

Nie wyrzucaj opakowania po maśle
Nie wyrzucaj opakowania po maśle © Pixabay

Gdzie wyrzucić papierki po maśle?

A jeśli papierek po maśle spełnił swoją rolę i nadaje się do wyrzucenia, to do jakiego pojemnika powinien trafić? Niektóre kostki zawijane są w papier woskowany, inne w ten z alufolią. Tak czy siak, takie typy opakowań powinny trafić do pojemnika na odpady zmieszane (który zwykle jest w kolorze czarnym). Do segregacji nadaje się tylko czysty i suchy papier (papierek po maśle jest brudny lub tłusty, przez co nie nadaje się do recyklingu).

Natomiast plastikowe opakowanie po maśle lub margarynie należy wyrzucić do śmietnika lub worka na śmieci w kolorze żółtym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej