Ogórki pozostaną jędrne i chrupiące. Wystarczy zrobić im "śpiwór"
Wystarczą trzy dni nieodpowiedniego przechowywania ogórków, by warzywa stały się albo miękkie i pomarszczone, albo pokryte śluzem. A co, gdyby istniała metoda na przedłużenie ich świeżości nawet do dwóch tygodni? Koniecznie sprawdź trik znanej kucharki na jędrne i chrupiące ogórki.
Kathleen Ashmore, autorka książek kulinarnych, znana kucharka i producentka kulinarnych programów telewizyjnych, pokazała na Instagramie, jak prawidłowo przechowywać świeże ogórki, by nie straciły chrupkości i jędrności przez nawet dwa tygodnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć
Jak przechowywać świeże ogórki, by pozostały jędrne i chrupiące?
Specjalistka zaleciła na wstępie, by nie przechowywać ogórków w opakowaniach, w które warzywa zostały wtłoczone przez producentów. Pierwszą czynnością, jaką powinniśmy zrobić po kupnie ogórków, to "uwolnić je", jak określiła to Kathleen.
Następnie należy wymyć warzywa i dokładnie je osuszyć. Ashmore wyjaśniła w nagraniu, że ogórki mają dwóch wrogów - tlen oraz wodę, a problem stanowi zbyt mała lub zbyt duża ilość któregokolwiek z nich. Dodała przy tym, że ogórki są pełne wody (96-97 procent), a więc szybko mogą stać się miękkie i śluzowate, jeśli są źle przechowywane. Stąd też, chcąc przechować ogórki na dłużej niż dwa dni, należy zadbać o to, by tej wilgoci nie było za dużo.