Ogórki pozostaną jędrne i chrupiące. Wystarczy zrobić im "śpiwór"

Wystarczą trzy dni nieodpowiedniego przechowywania ogórków, by warzywa stały się albo miękkie i pomarszczone, albo pokryte śluzem. A co, gdyby istniała metoda na przedłużenie ich świeżości nawet do dwóch tygodni? Koniecznie sprawdź trik znanej kucharki na jędrne i chrupiące ogórki.

Jak przechowywać ogórki? Jak przechowywać ogórki?
Źródło zdjęć: © Instagram: Kathleen Ashmore, Pixabay

Kathleen Ashmore, autorka książek kulinarnych, znana kucharka i producentka kulinarnych programów telewizyjnych, pokazała na Instagramie, jak prawidłowo przechowywać świeże ogórki, by nie straciły chrupkości i jędrności przez nawet dwa tygodnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Jak przechowywać świeże ogórki, by pozostały jędrne i chrupiące?

Specjalistka zaleciła na wstępie, by nie przechowywać ogórków w opakowaniach, w które warzywa zostały wtłoczone przez producentów. Pierwszą czynnością, jaką powinniśmy zrobić po kupnie ogórków, to "uwolnić je", jak określiła to Kathleen.

Następnie należy wymyć warzywa i dokładnie je osuszyć. Ashmore wyjaśniła w nagraniu, że ogórki mają dwóch wrogów - tlen oraz wodę, a problem stanowi zbyt mała lub zbyt duża ilość któregokolwiek z nich. Dodała przy tym, że ogórki są pełne wody (96-97 procent), a więc szybko mogą stać się miękkie i śluzowate, jeśli są źle przechowywane. Stąd też, chcąc przechować ogórki na dłużej niż dwa dni, należy zadbać o to, by tej wilgoci nie było za dużo.

Znana kucharka pokazuje, jak przechowywać ogórki
Znana kucharka pokazuje, jak przechowywać ogórki © Instagram: Kathleen Ashmore (screenshot)

"Śpiwór" dla ogórków. Dzięki temu trikowi pozostaną świeże nawet przez dwa tygodnie

W tym celu Kathleen Ashmore poleca przygotowanie "śpiworków" dla ogórków. To bardzo proste. Jak instruuje kobieta na Instagramie, potrzebne są tylko silikonowa torebka lub inną torebkę do przechowywania żywności ze strunowym zamknięciem oraz kilka listków ręcznika kuchennego. Przed włożeniem ogórków do worka, należy wyściełać go kuchennym ręcznikiem, i we wnętrzu tak przygotowanego "śpiworka" mogą wylądować umyte i osuszone ogórki.

"Ręcznik papierowy wchłonie wilgoć, dzięki czemu wasze ogórki dłużej zachowają świeżość" - zapewnia Kathleen.

Ogórki otulone "śpiworkiem" należy zamknąć szczelnie w torebce i tak zabezpieczone schować do lodówki. Warzywa powinny zachować świeżość, chrupkość i jędrność nawet do dwóch tygodni.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej