Weź ogórki, worek i tłuczek. W 5 minut powstanie pyszna surówka

Tłuczona surówka z ogórków to nietypowy, ale genialny sposób na przygotowanie tego popularnego warzywa. Dzięki niemu ogórki zyskują zupełnie nowy, wyrazisty smak i aromat.

Surówka z ogókaSurówka z ogóka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zapomnijcie o tradycyjnym krojeniu ogórków na plasterki do mizerii! Dziś pokażemy wam nietypowy sposób przygotowania surówki ogórkowej, który pozwoli wydobyć z tych warzyw niesamowity smak. Wystarczy worek i tłuczek, a w pięć minut stworzycie surówkę, która zaskoczy waszą podniebienie. To inspiracja chińską kuchnią, gdzie również tłuczenie warzyw ma swoje miejsce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wakacje żegnamy z przytupem. Mega kokosowe babeczki staną się hitem w każdym domu

Nietypowy przepis na tłuczoną surówkę z ogórków

Istnieje jednak nietypowy przepis na surówkę z ogórków, który pozwala wydobyć z nich jeszcze więcej smaku. W tym przepisie ogórki nie są krojone, ale miażdżone tłuczkiem do mięsa.

Jak zrobić tłuczoną surówkę z ogórków?

Składniki:

  • 2 duże ogórki,
  • pół ząbka czosnku,
  • 1-2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • sól i cukier do smaku,
  • kruszone papryczki chili.

Przygotowanie:

  1. Ogórki bardzo dokładnie myjemy (nie obieramy), kroimy na mniejsze kawałki i przesypujemy do worka. Teraz bierzemy tłuczek do mięsa i lekko miażdżymy ogórki w worku, a następnie rozwiązujemy reklamówkę i przesypujemy je do miski. Pokruszone ogórki solimy i odstawiamy na kilka minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając olej sezamowy, ocet ryżowy, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier i sól. Następnie odcedzamy zebraną wodę i mieszamy ogórki z sosem. Surówkę można jeść od razu, ale najlepiej smakuje po 1-2 godzinach w lodówce.

Dlaczego tłuczona surówka z ogórków jest taka pyszna?

Tłuczenie ogórków pozwala pozbyć się z nich nadmiaru wody. Dzięki temu ogórki stają się bardziej wyraziste w smaku i lepiej wchłaniają sos. Dodatkowo, tłuczenie ogórków sprawia, że zyskują one ciekawą, chrupiącą konsystencję.

Ten nietypowy przepis na surówkę ogórkową okaże się prawdziwą niespodzianką na waszym stole. Nietuzinkowa technika tłuczenia ogórków pozwala uzyskać wyjątkowy smak i kształt. Proste składniki sosu w połączeniu z chrupiącymi ogórkami tworzą kompozycję, która zaskoczy was pozytywnie. Teraz, zamiast klasycznej mizerii, możecie przygotować tę wyjątkową surówkę ogórkową. Gotowi na kulinarne odkrycie?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej