PrzepisSałatkiWeź tylko kapustę i sól. Powstanie najzdrowsza surówka na zimę

Weź tylko kapustę i sól. Powstanie najzdrowsza surówka na zimę

Kapusta kiszona w słoikach na zimę
Kapusta kiszona w słoikach na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.10.2023 10:13, aktualizacja: 01.10.2023 11:41

Domowa kapusta kiszona smakuje najlepiej i jest o wiele zdrowsza niż ta, którą kupujemy sklepie. Dzięki temu przepisowi przygotujemy ją sami. Nie musimy mieć beczki, a ubijanie nie jest konieczne. Wystarczą tylko tanie składniki oraz kilka szklanych słoików.

Kapusta kiszona ma wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim wspiera układ pokarmowy oraz odporność (co jest bardzo ważne zwłaszcza teraz, podczas pory jesiennej, gdy najczęściej chorujemy i łapiemy najróżniejsze infekcje). Dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Pozytywnie wpływa na wzrok, a także wspiera pracę układu krążenia. Oprócz tego obniża poziom cukru we krwi. Regularne jedzenie kapusty kiszonej odżywia także skórę i poprawia jej stan.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa kapusta kiszona - jak ją zrobić?

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że do przygotowania tej zdrowej przekąski nie potrzeba wielu składników. Na liście znalazły się tylko dwa: biała kapusta (4 kg) oraz sól (80 gramów). Ważne są tu proporcje 20 gramów soli na 1 kg kapusty. Warto wcześniej zważyć warzywo, by wiedzieć, ile przyprawy użyć. Dzięki temu kapusta kiszona będzie smakowała obłędnie i zyska swoje najlepsze właściwości. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż po przekąskę możemy sięgnąć dopiero po tygodniu.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona© Adobe Stock

Zanim przystąpimy do pracy, musimy pozbyć się wierzchnich liści z warzywa i oczyścić pozostałe części. W kolejnym kroku trzeba je drobno poszatkować i przełożyć do miski. Następnie zasypujemy wszystko solą i odstawiamy na pół doby. Najlepiej przygotowania te zacząć wieczorem, wtedy całą noc składniki będą się ze sobą łączyły.

Posoloną kapustę przekładamy do szklanych słoików. Musi pamiętać o tym, by weka były dokładnie umyte i osuszone. Podczas przekładania nie odciskamy kapusty z nadmiaru wody. Chodzi o to, by i ona znalazła się w słoiczku. Weka dokładnie zakręcamy i przechowujemy w ciepłym miejscu. Po tygodniu słoiki przenosimy do spiżarni, szafki kuchennej lub chłodni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także