Weź tylko kapustę i sól. Powstanie najzdrowsza surówka na zimę

Domowa kapusta kiszona smakuje najlepiej i jest o wiele zdrowsza niż ta, którą kupujemy sklepie. Dzięki temu przepisowi przygotujemy ją sami. Nie musimy mieć beczki, a ubijanie nie jest konieczne. Wystarczą tylko tanie składniki oraz kilka szklanych słoików.

Kapusta kiszona w słoikach na zimęKapusta kiszona w słoikach na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kapusta kiszona ma wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim wspiera układ pokarmowy oraz odporność (co jest bardzo ważne zwłaszcza teraz, podczas pory jesiennej, gdy najczęściej chorujemy i łapiemy najróżniejsze infekcje). Dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Pozytywnie wpływa na wzrok, a także wspiera pracę układu krążenia. Oprócz tego obniża poziom cukru we krwi. Regularne jedzenie kapusty kiszonej odżywia także skórę i poprawia jej stan.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Domowa kapusta kiszona - jak ją zrobić?

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że do przygotowania tej zdrowej przekąski nie potrzeba wielu składników. Na liście znalazły się tylko dwa: biała kapusta (4 kg) oraz sól (80 gramów). Ważne są tu proporcje 20 gramów soli na 1 kg kapusty. Warto wcześniej zważyć warzywo, by wiedzieć, ile przyprawy użyć. Dzięki temu kapusta kiszona będzie smakowała obłędnie i zyska swoje najlepsze właściwości. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż po przekąskę możemy sięgnąć dopiero po tygodniu.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona © Adobe Stock

Zanim przystąpimy do pracy, musimy pozbyć się wierzchnich liści z warzywa i oczyścić pozostałe części. W kolejnym kroku trzeba je drobno poszatkować i przełożyć do miski. Następnie zasypujemy wszystko solą i odstawiamy na pół doby. Najlepiej przygotowania te zacząć wieczorem, wtedy całą noc składniki będą się ze sobą łączyły.

Posoloną kapustę przekładamy do szklanych słoików. Musi pamiętać o tym, by weka były dokładnie umyte i osuszone. Podczas przekładania nie odciskamy kapusty z nadmiaru wody. Chodzi o to, by i ona znalazła się w słoiczku. Weka dokładnie zakręcamy i przechowujemy w ciepłym miejscu. Po tygodniu słoiki przenosimy do spiżarni, szafki kuchennej lub chłodni.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy