Weź tylko kapustę i sól. Powstanie najzdrowsza surówka na zimę

Domowa kapusta kiszona smakuje najlepiej i jest o wiele zdrowsza niż ta, którą kupujemy sklepie. Dzięki temu przepisowi przygotujemy ją sami. Nie musimy mieć beczki, a ubijanie nie jest konieczne. Wystarczą tylko tanie składniki oraz kilka szklanych słoików.

Kapusta kiszona w słoikach na zimęKapusta kiszona w słoikach na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kapusta kiszona ma wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim wspiera układ pokarmowy oraz odporność (co jest bardzo ważne zwłaszcza teraz, podczas pory jesiennej, gdy najczęściej chorujemy i łapiemy najróżniejsze infekcje). Dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Pozytywnie wpływa na wzrok, a także wspiera pracę układu krążenia. Oprócz tego obniża poziom cukru we krwi. Regularne jedzenie kapusty kiszonej odżywia także skórę i poprawia jej stan.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Domowa kapusta kiszona - jak ją zrobić?

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że do przygotowania tej zdrowej przekąski nie potrzeba wielu składników. Na liście znalazły się tylko dwa: biała kapusta (4 kg) oraz sól (80 gramów). Ważne są tu proporcje 20 gramów soli na 1 kg kapusty. Warto wcześniej zważyć warzywo, by wiedzieć, ile przyprawy użyć. Dzięki temu kapusta kiszona będzie smakowała obłędnie i zyska swoje najlepsze właściwości. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż po przekąskę możemy sięgnąć dopiero po tygodniu.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona © Adobe Stock

Zanim przystąpimy do pracy, musimy pozbyć się wierzchnich liści z warzywa i oczyścić pozostałe części. W kolejnym kroku trzeba je drobno poszatkować i przełożyć do miski. Następnie zasypujemy wszystko solą i odstawiamy na pół doby. Najlepiej przygotowania te zacząć wieczorem, wtedy całą noc składniki będą się ze sobą łączyły.

Posoloną kapustę przekładamy do szklanych słoików. Musi pamiętać o tym, by weka były dokładnie umyte i osuszone. Podczas przekładania nie odciskamy kapusty z nadmiaru wody. Chodzi o to, by i ona znalazła się w słoiczku. Weka dokładnie zakręcamy i przechowujemy w ciepłym miejscu. Po tygodniu słoiki przenosimy do spiżarni, szafki kuchennej lub chłodni.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀