Weź tylko kapustę i sól. Powstanie najzdrowsza surówka na zimę
Domowa kapusta kiszona smakuje najlepiej i jest o wiele zdrowsza niż ta, którą kupujemy sklepie. Dzięki temu przepisowi przygotujemy ją sami. Nie musimy mieć beczki, a ubijanie nie jest konieczne. Wystarczą tylko tanie składniki oraz kilka szklanych słoików.
01.10.2023 | aktual.: 01.10.2023 11:41
Kapusta kiszona ma wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim wspiera układ pokarmowy oraz odporność (co jest bardzo ważne zwłaszcza teraz, podczas pory jesiennej, gdy najczęściej chorujemy i łapiemy najróżniejsze infekcje). Dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Pozytywnie wpływa na wzrok, a także wspiera pracę układu krążenia. Oprócz tego obniża poziom cukru we krwi. Regularne jedzenie kapusty kiszonej odżywia także skórę i poprawia jej stan.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa kapusta kiszona - jak ją zrobić?
Przede wszystkim musisz wiedzieć, że do przygotowania tej zdrowej przekąski nie potrzeba wielu składników. Na liście znalazły się tylko dwa: biała kapusta (4 kg) oraz sól (80 gramów). Ważne są tu proporcje 20 gramów soli na 1 kg kapusty. Warto wcześniej zważyć warzywo, by wiedzieć, ile przyprawy użyć. Dzięki temu kapusta kiszona będzie smakowała obłędnie i zyska swoje najlepsze właściwości. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż po przekąskę możemy sięgnąć dopiero po tygodniu.
Zanim przystąpimy do pracy, musimy pozbyć się wierzchnich liści z warzywa i oczyścić pozostałe części. W kolejnym kroku trzeba je drobno poszatkować i przełożyć do miski. Następnie zasypujemy wszystko solą i odstawiamy na pół doby. Najlepiej przygotowania te zacząć wieczorem, wtedy całą noc składniki będą się ze sobą łączyły.
Posoloną kapustę przekładamy do szklanych słoików. Musi pamiętać o tym, by weka były dokładnie umyte i osuszone. Podczas przekładania nie odciskamy kapusty z nadmiaru wody. Chodzi o to, by i ona znalazła się w słoiczku. Weka dokładnie zakręcamy i przechowujemy w ciepłym miejscu. Po tygodniu słoiki przenosimy do spiżarni, szafki kuchennej lub chłodni.