Odkryj karkówkę na nowo. Cała rodzina będzie zachwycona takim obiadem
Soczysta karkówka pieczona z dodatkiem pieczarek oraz papryki to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a z piekarnika wyjmiesz już po 25 minutach.
01.10.2023 | aktual.: 01.10.2023 13:34
Pieczona karkówka w pysznej marynacie z przypraw i ketchupu to mój sprawdzony patent na obiad, po którym zawsze zostają tylko puste talerze. Przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki temu, że mięso pokrojone jest w plastry, to i pieczenie nie zajmuje dużo czasu. W połączeniu z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką otrzymujemy pyszny posiłek dla całej rodziny. Ilość składników możesz oczywiście dowolnie modyfikować pod to, ile osób zasiądzie do stołu. Polecam koniecznie wypróbować ten przepis, bo karkówka w takim wydaniu jest po prostu przepyszna.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Karkówka z piekarnika
Składniki:
- cebula,
- czerwona papryka,
- 200 g pieczarek,
- łyżka suszonego majeranku,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ szklanki ketchupu,
- łyżka przyprawy do mięs,
- 4 plastry karkówki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cebulę kroję w pióra i wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem. Gdy się zeszkli, dorzucam pokrojone pieczarki i paski czerwonej papryki. Doprawiam całość suszonym majerankiem, czosnkiem oraz słodką papryką, pieprzem i solą. Całość mieszam.
Krok 2. Ketchup mieszam z przyprawą do mięsa. Karkówkę nacinam w kratkę i układam w naczyniu żaroodpornym. Smaruję przygotowanym ketchupem i nakładam na wierzch podsmażone warzywa.
Krok 3. Tak przygotowaną blaszkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekam przez około 25 minut.
Krok 4. Gotowe mięso przekładam wraz z warzywami na talerz. Serwuję najczęściej w towarzystwie gotowanych ziemniaków. Sprawdzą się również purée, pieczone kartofelki czy kasza i ryż. Dekoruję posiekaną natką pietruszki i serwuję na ciepło. Smacznego!