Odkryj karkówkę na nowo. Cała rodzina będzie zachwycona takim obiadem

Soczysta karkówka pieczona z dodatkiem pieczarek oraz papryki to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a z piekarnika wyjmiesz już po 25 minutach.

Karkówka z piekarnika- PysznościKarkówka z piekarnika- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Pieczona karkówka w pysznej marynacie z przypraw i ketchupu to mój sprawdzony patent na obiad, po którym zawsze zostają tylko puste talerze. Przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki temu, że mięso pokrojone jest w plastry, to i pieczenie nie zajmuje dużo czasu. W połączeniu z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką otrzymujemy pyszny posiłek dla całej rodziny. Ilość składników możesz oczywiście dowolnie modyfikować pod to, ile osób zasiądzie do stołu. Polecam koniecznie wypróbować ten przepis, bo karkówka w takim wydaniu jest po prostu przepyszna.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka z piekarnika. Genialny przepis, który zachwyci całą rodzinę

Karkówka z piekarnika

Składniki:

  • cebula,
  • czerwona papryka,
  • 200 g pieczarek,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ szklanki ketchupu,
  • łyżka przyprawy do mięs,
  • 4 plastry karkówki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę kroję w pióra i wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem. Gdy się zeszkli, dorzucam pokrojone pieczarki i paski czerwonej papryki. Doprawiam całość suszonym majerankiem, czosnkiem oraz słodką papryką, pieprzem i solą. Całość mieszam.

Warzywa z przyprawami- Pyszności
Karkówka z piekarnika - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Ketchup mieszam z przyprawą do mięsa. Karkówkę nacinam w kratkę i układam w naczyniu żaroodpornym. Smaruję przygotowanym ketchupem i nakładam na wierzch podsmażone warzywa.

Warzywa z przyprawami- Pyszności
Warzywa z przyprawami - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Tak przygotowaną blaszkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekam przez około 25 minut.

Krok 4. Gotowe mięso przekładam wraz z warzywami na talerz. Serwuję najczęściej w towarzystwie gotowanych ziemniaków. Sprawdzą się również purée, pieczone kartofelki czy kasza i ryż. Dekoruję posiekaną natką pietruszki i serwuję na ciepło. Smacznego!

Karkówka z piekarnika
Karkówka z piekarnika © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej