Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Poznaj prosty patent

Przepis na gołąbki nie należy do najprostszych i najszybszych, jednak smak tego dania rekompensuje każdą minutę spędzoną na przygotowaniu. Największy problem dotyczy zmiękczenia kapusty do gołąbków. Okazuje się jednak, że jeden prosty patent może rozwiązać go raz na zawsze. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Gołąbki są wyśmienitym daniem. Zajada się nimi wielu z nas, a na ich temat powstało już wiele różnorodnych wariacji. I choć kuszą nas gołąbki bez zawijania czy z szatkowaną kapustą, to tradycyjny przepis i tak jest najlepszy. Często jednak rezygnujemy z niego, gdyż widmo sparzania kapusty skutecznie nas odrzuca. Niepotrzebnie.

Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Zrobisz to w 10 minut

Zmiękczanie kapusty do gołąbków jeszcze nigdy nie było tak proste. Niewiele osób zna ten kuchenny trik, który potrafi odmienić przygotowywanie tego pysznego dania. A on naprawdę potrafi ułatwić życie. Zamiast sparzać kapustę w garnku, zwiększając tym samym ryzyko poparzenia się, warto zastosować inny patent.

Wystarczy włożyć liście kapusty z usuniętym głąbem do kuchenki mikrofalowej na około 10 minut i nastawić najwyższą moc. Po tym czasie wystarczy wyjąć je z urządzenia, pozostawić do wystygnięcia i oddzielić liście od siebie. Tyle wystarczy, by móc przejść do kolejnego etapu – zawijania.

Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Poznaj prosty patent. Fot. pixabay
Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Poznaj prosty patent. Fot. pixabay

Gołąbki - jak zmiękczyć kapustę? Te sposoby są równie skuteczne

Ci, którzy korzystają z metody z użyciem mikrofalówki, podczas sparzania decydują się również na dodanie jednego składnika. Okazuje się, że mleko potrafi zdziałać cuda. Wystarczy wlać je do wgłębienia, które powstało po wycięciu głąba z główki kapusty, a następnie owinąć warzywo folią spożywczą. Po kwadransie liście kapusty będą nie tylko miękkie, ale i sprężyste, co ułatwi zawijanie.

Kolejnym sposobem na zmiękczanie kapusty do gołąbków jest upieczenie warzywa w piekarniku. Wystarczy nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie włożyć do niego kapustę na pół godziny. Jeśli nie chcemy przypalić kapusty, powinniśmy najpierw włożyć ją do rękawa do pieczenia.

Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Poznaj prosty patent. fot. pixabay
Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Poznaj prosty patent. fot. pixabay
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟