Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Poznaj prosty patent
Przepis na gołąbki nie należy do najprostszych i najszybszych, jednak smak tego dania rekompensuje każdą minutę spędzoną na przygotowaniu. Największy problem dotyczy zmiękczenia kapusty do gołąbków. Okazuje się jednak, że jeden prosty patent może rozwiązać go raz na zawsze.
24.05.2023 | aktual.: 26.09.2023 13:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gołąbki są wyśmienitym daniem. Zajada się nimi wielu z nas, a na ich temat powstało już wiele różnorodnych wariacji. I choć kuszą nas gołąbki bez zawijania czy z szatkowaną kapustą, to tradycyjny przepis i tak jest najlepszy. Często jednak rezygnujemy z niego, gdyż widmo sparzania kapusty skutecznie nas odrzuca. Niepotrzebnie.
Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Zrobisz to w 10 minut
Zmiękczanie kapusty do gołąbków jeszcze nigdy nie było tak proste. Niewiele osób zna ten kuchenny trik, który potrafi odmienić przygotowywanie tego pysznego dania. A on naprawdę potrafi ułatwić życie. Zamiast sparzać kapustę w garnku, zwiększając tym samym ryzyko poparzenia się, warto zastosować inny patent.
Wystarczy włożyć liście kapusty z usuniętym głąbem do kuchenki mikrofalowej na około 10 minut i nastawić najwyższą moc. Po tym czasie wystarczy wyjąć je z urządzenia, pozostawić do wystygnięcia i oddzielić liście od siebie. Tyle wystarczy, by móc przejść do kolejnego etapu – zawijania.
Gołąbki - jak zmiękczyć kapustę? Te sposoby są równie skuteczne
Ci, którzy korzystają z metody z użyciem mikrofalówki, podczas sparzania decydują się również na dodanie jednego składnika. Okazuje się, że mleko potrafi zdziałać cuda. Wystarczy wlać je do wgłębienia, które powstało po wycięciu głąba z główki kapusty, a następnie owinąć warzywo folią spożywczą. Po kwadransie liście kapusty będą nie tylko miękkie, ale i sprężyste, co ułatwi zawijanie.
Kolejnym sposobem na zmiękczanie kapusty do gołąbków jest upieczenie warzywa w piekarniku. Wystarczy nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie włożyć do niego kapustę na pół godziny. Jeśli nie chcemy przypalić kapusty, powinniśmy najpierw włożyć ją do rękawa do pieczenia.