Wystarczy kilka kropli tego płynu. Makaron już nigdy nie wykipi
Gotowanie makaronu może wydawać się jedną z najprostszych czynności na świecie. Niestety, aby dobrze zrobić makaron, trzeba się trochę natrudzić. Okazuje się, że wystarczy dodać do wody jeden produkt, a zapobiegniemy wykipieniu i prawdziwej katastrofie.
09.05.2023 13:15
Makaron to jeden z najbardziej lubianych przez Polaków dodatków. Jest idealny do mięs, sosów, warzyw oraz zup. Nic dziwnego, ponieważ jest niezwykle prosty w przygotowaniu i obłędnie komponuje się z innymi składnikami. Problematyczny jest jednak fakt, że zdarza mu się wykipieć. Wystarczy jednak dodać jeden składnik, by temu zapobiec.
Makaron wciąż kipi? Już nie będzie
Nierzadko zdarza się tak, że gdy spuścimy gotujący się makaron z oczu choćby na moment, ten kipi, uciekając z garnka. Przygotowywanie obiadu wiąże się jednak z wykonywaniem wielu czynności jednocześnie, więc przypilnowanie makaronu okazuje się sporym wyzwaniem.
Marta Zaleska, która na TikToku publikuje treści jako @panitechnolog, podzieliła się sprytnym patentem na to, by makaron już nigdy więcej nie wykipiał. Zdradziła, że wystarczy dodać kilka kropel oleju.
- pisze na swoim profilu na Instagramie Marta Zaleska.
Gotowanie makaronu. Popełniasz duży błąd
Większość z nas odcedza makaron, a następnie płucze go pod bieżącą zimną wodą. Okazuje się, że nie zawsze jest to dobry pomysł. Jeśli przygotowujemy makaron z sosem, powinniśmy powstrzymać się od tej czynności. Jeśli nie wypłuczemy makaronu, sos łatwiej go oblepi i unikniemy jego spłynięcia na dno talerza. Dzięki temu nasza potrawa zyska nie tylko na wyglądzie, ale i na smaku.
Jeśli jednak mamy zamiar użyć makaronu do sałatki bądź zupy, to jego wypłukanie pod zimną wodą jest wręcz obowiązkowe. W ten sposób zapobiegniemy jego sklejaniu się. Podane przez nas dania będą o wiele bardziej estetyczne.
Szukasz pomysłu na sałatkę z makaronem? Wypróbuj ten przepis.