Wystarczy kilka kropli tego płynu. Makaron już nigdy nie wykipi

Gotowanie makaronu może wydawać się jedną z najprostszych czynności na świecie. Niestety, aby dobrze zrobić makaron, trzeba się trochę natrudzić. Okazuje się, że wystarczy dodać do wody jeden produkt, a zapobiegniemy wykipieniu i prawdziwej katastrofie. 

ObrazekPysznosci - Fot. Adobe Stock

Makaron to jeden z najbardziej lubianych przez Polaków dodatków. Jest idealny do mięs, sosów, warzyw oraz zup. Nic dziwnego, ponieważ jest niezwykle prosty w przygotowaniu i obłędnie komponuje się z innymi składnikami. Problematyczny jest jednak fakt, że zdarza mu się wykipieć. Wystarczy jednak dodać jeden składnik, by temu zapobiec.

Makaron wciąż kipi? Już nie będzie

Nierzadko zdarza się tak, że gdy spuścimy gotujący się makaron z oczu choćby na moment, ten kipi, uciekając z garnka. Przygotowywanie obiadu wiąże się jednak z wykonywaniem wielu czynności jednocześnie, więc przypilnowanie makaronu okazuje się sporym wyzwaniem.

Makaron już nie wykipi. Dodaj ten produkt. Fot. unsplash
Makaron już nie wykipi. Dodaj ten produkt. Fot. unsplash

Marta Zaleska, która na TikToku publikuje treści jako @panitechnolog, podzieliła się sprytnym patentem na to, by makaron już nigdy więcej nie wykipiał. Zdradziła, że wystarczy dodać kilka kropel oleju.

Niektórzy powiedzą, że tak nie wolno, bo sos nie będzie przyklejał się do makaronu.... Ale wiecie co?  Nie zauważyłam tego problemu. I wolę jednak żeby nie wykipiał  

- pisze na swoim profilu na Instagramie Marta Zaleska.

Gotowanie makaronu. Popełniasz duży błąd

Większość z nas odcedza makaron, a następnie płucze go pod bieżącą zimną wodą. Okazuje się, że nie zawsze jest to dobry pomysł. Jeśli przygotowujemy makaron z sosem, powinniśmy powstrzymać się od tej czynności. Jeśli nie wypłuczemy makaronu, sos łatwiej go oblepi i unikniemy jego spłynięcia na dno talerza. Dzięki temu nasza potrawa zyska nie tylko na wyglądzie, ale i na smaku.

Makaron już nie wykipi. Dodaj ten produkt. Fot. unsplash
Makaron już nie wykipi. Dodaj ten produkt. Fot. unsplash

Jeśli jednak mamy zamiar użyć makaronu do sałatki bądź zupy, to jego wypłukanie pod zimną wodą jest wręcz obowiązkowe. W ten sposób zapobiegniemy jego sklejaniu się. Podane przez nas dania będą o wiele bardziej estetyczne.

Szukasz pomysłu na sałatkę z makaronem? Wypróbuj ten przepis.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość