Dawniej ustawiały się po niego kolejki w stołówkach. Prosty i tani obiad

Są takie potrawy, które przywodzą na myśl smaki i beztroskie lata dzieciństwa. Panierowana mortadela, kopytka z sosem to tylko część potraw retro. Dziś przypominamy kluski z serem — przebój szkolnych stołówek, kolonii i wakacji u babci. Przygotujcie je swoim dzieciom, na pewno im zasmakują.

Makaron z białym serem; źródło: Stock AdobeMakaron z białym serem; źródło: Stock Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Kluski, a dokładniej makaron z serem to było niegdyś bardzo popularne danie. Występowało w dwóch wersjach: na wytrawnie z dodatkiem smażonego boczku i na słodko z cukrem, śmietaną i cynamonem. Proste, pożywne i sycące odeszło, wzorem wielu innych potraw retro, do lamusa. Warto je przypomnieć. Jest idealną propozycją na  wiosenny obiad czy lekką kolację. Nie wymaga długiego stania przy kuchni. Zafundujcie sobie kulinarną podróż w przeszłość i przygotujcie kluski z serem. To zajmie kwadrans!

Makaron z białym serem; źródło: Stock Adobe
Makaron z białym serem; źródło: Stock Adobe

Kluski z serem na słodko - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu świderki,
  • 30 dag białego sera,
  • 6 łyżek śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • cynamon,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź go.
  2. W misce rozgnieć widelcem ser. Dodaj do niego śmietanę i cukier i ewentualnie cukier wanilinowy.
  3. Ser wymieszaj z makaronem. Danie przed podaniem oprósz cynamonem. Możesz je też urozmaicić, dodając świeże owoce, np. cząstki truskawek lub jabłek.

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie