Dawniej ustawiały się po niego kolejki w stołówkach. Prosty i tani obiad

Są takie potrawy, które przywodzą na myśl smaki i beztroskie lata dzieciństwa. Panierowana mortadela, kopytka z sosem to tylko część potraw retro. Dziś przypominamy kluski z serem — przebój szkolnych stołówek, kolonii i wakacji u babci. Przygotujcie je swoim dzieciom, na pewno im zasmakują.

Makaron z białym serem; źródło: Stock AdobeMakaron z białym serem; źródło: Stock Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Kluski, a dokładniej makaron z serem to było niegdyś bardzo popularne danie. Występowało w dwóch wersjach: na wytrawnie z dodatkiem smażonego boczku i na słodko z cukrem, śmietaną i cynamonem. Proste, pożywne i sycące odeszło, wzorem wielu innych potraw retro, do lamusa. Warto je przypomnieć. Jest idealną propozycją na  wiosenny obiad czy lekką kolację. Nie wymaga długiego stania przy kuchni. Zafundujcie sobie kulinarną podróż w przeszłość i przygotujcie kluski z serem. To zajmie kwadrans!

Makaron z białym serem; źródło: Stock Adobe
Makaron z białym serem; źródło: Stock Adobe

Kluski z serem na słodko - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu świderki,
  • 30 dag białego sera,
  • 6 łyżek śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • cynamon,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź go.
  2. W misce rozgnieć widelcem ser. Dodaj do niego śmietanę i cukier i ewentualnie cukier wanilinowy.
  3. Ser wymieszaj z makaronem. Danie przed podaniem oprósz cynamonem. Możesz je też urozmaicić, dodając świeże owoce, np. cząstki truskawek lub jabłek.

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska