Powraca kultowy baton z lat 80. Ludzie na pewno będą wykupywać go jak szaleni

Królował w Pewexach i Baltonie. Był prawdziwym hitem lat 70. i 80. Kultowy baton wraca na sklepowe półki. Co prawda na krótko, ale w opakowaniu takim, jak sprzed lat. Dla wielu osób będzie to podróż do smaków dzieciństwa. 

Obrazek

Mowa o starszym bracie znanego na całym świecie czekoladowo-karmelowego batona Twix, dystrybuowanego przez koncern Mars Wrigley. Z informacji prasowej amerykańskiej producenta wynika, że ​​kultowa marka Raider powraca teraz na krótki czas do sklepów w Niemczech. Batony Raider sprzedawano również w Austrii, Francji, Włoszech, Szwecji, Portugalii, Finlandii, Holandii, na Węgrzech oraz w Polsce - początkowo w Pewexach i Baltonie oraz na bazarach.

Raider wraca na sklepowe półki. I to w wielkim stylu

Jak przekazuje producent, limitowana seria batonów Raider będzie dostępna w sprzedaży od 20 czerwca. Na jak długo słodkości retro pozostaną na sklepowych półkach, jeszcze nie wiadomo. Wiadomo jednak, że baton powróci w wielkim stylu - projekt opakowania jest w całości oparty na oryginalnym z lat 80. Przypomnijmy, że kultowa marka świętowała swój pierwszy powrót w 2009 roku z okazji jubileuszu obecności koncernu Mars Wrigley w Niemczech. Cztery lata później zaś sieć dyskontów Penny sprzedawała limitowaną edycję batonów z okazji 40-lecia istnienia.

Jak Raider stał się Twixem?

Batoniki Twix powstały w 1967 roku w Wielkiej Brytanii. Początkowo, gdy sprzedawane były przede wszystkim na rynku europejskim, nosiły nazwę Raider i tak funkcjonowały przez kilka dekad. Koncern zdecydował się na zmianę nazwy, ponieważ dążył do ujednolicenia swojej strategii marketingowej w skali globalnej. Od lat 80. próbowano bowiem wprowadzić produkt na rynek amerykański. W momencie, w którym rosła jego popularność, marka zdecydowała się na nową kreację i rozciągnięcie jej na wszystkie dotychczasowe rynki.

O ile w USA wprowadzenie batonika o nazwie Twix przebiegło dość naturalnie, o tyle w Europie nie wszyscy konsumenci byli z tego zadowoleni. I nie pomogło hasło promocyjne: „Raider nazywa się teraz Twix. Poza tym nie zmieniło się nic”, które w Niemczech stało się wręcz symbolem fałszywie rozumianego ulepszania rzeczy przez nadawanie im nowych i bardziej modnych nazw.

Zobacz także przepis na tosty z piekarnika:

Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze