Kultowe dania z PRL-u. Te smaki królowały kiedyś na naszych stołach

Nasi młodsi czytelnicy mogą potraktować ten artykuł jako lekcję kulinarnej historii, a starsi — jako nostalgiczną podróż do czasów dzieciństwa. Zobacz, jak wyglądały kultowe dania z PRL-u, którymi kiedyś wszyscy się zajadali. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Czasy słusznie minione mają to do siebie, że mimo wszystko lubimy czasem do nich wracać we wspomnieniach. Oczywiście tylko do niektórych aspektów tamtego życia: zabaw na podwórku, muzyki, czy przygotowywanych przez nasze babcie i mamy posiłków.

Ponieważ półki sklepowe nie były wtedy tak "bogate" w asortyment jak dzisiaj, również gotowanych na co dzień potraw było mniej. To z kolei niosło za sobą to, że te same dania jedliśmy właściwie na okrągło. Nic więc dziwnego, że utkwiły nam w pamięci, a dzisiaj lubimy je powspominać. Oto niektóre z nich.

Obrazek
Kultowe dania z PRL-u - Pyszności; foto: Canva

Kultowe dania z PRL-u

#1 Chleb z cukrem

Ciekawi jesteśmy miny dzisiejszych dzieci, kiedy na śniadanie podalibyśmy im chleb z cukrem. Spytałyby zapewne, czy to jakiś żart. Również dietetycy mogliby się złapać za serce, widząc suto posypaną cukrem pajdę chleba. Inna wersja zakładała użycie soli. Tak czy inaczej, reakcja na pewno byłaby taka sama.

#2 Panierowana mortadela

Przyznamy się bez bicia, że do tego dania lubimy wracać do dziś. Tucząca, niezdrowa, o nieznanym nikomu składzie. Owszem, była pyszna. Dziś używamy jej raczej do kanapek; wtedy kotlety z mortadeli był pełnoprawnym daniem.

#3 Nóżki w galarecie

Aż nam się przypomniał ulubiony przysmak Ireny Santor, czyli móżdżek wieprzowy. Zimne nóżki w galarecie również były przyrządzane z nieco zapomnianej już dzisiaj części świńskiego mięsa. Wtedy smakowały — jak by było dzisiaj?

#4 Kogel-mogel

Obrazek
Kultowe dania z PRL-u - Pyszności; foto: Canva

Zaserwowanie dzieciom kogla-mogla w dzisiejszych czasach mogłoby się skończyć wizytą sanepidu, policji, czy innych służb. To kolejne danie, po którym czekałby na nas niechybny widok dzieci pukających się w czoło. Jajko? Na surowo? Poważnie?

#5 Szyszki ryżowe

Ryż, krówki i trochę masła wystarczyły, by cała rodzina miała idealny smakołyk na niedzielne popołudnie. Szyszki ryżowe to już oldschool, ale ich popularność w PRL-u była niezwykła.

#6 Blok czekoladowy

To ciasto z mleka w proszku, kakao i kruszonych ciastek było prawdziwą ucztą zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Jest to jednocześnie przysmak, który przetrwał do dzisiaj. Bywa częstym "deserem" w barach mlecznych.

#7 Faszerowane jajka

Szynka, pieczarki, cebula i majonez stanowiły niegdyś wyjątkowy farsz do jajek. Dziś dalej się je przyrządza, ale z rzadka i raczej tylko na Wielkanoc. W PRL-u bez faszerowanych jajek nie mogła się odbyć żadna impreza.

Kultowe dania z PRL-u przeminęły z wiatrem, ale dziś również mamy wiele pysznych propozycji. Zobacz tę - prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler