Kultowe dania z PRL-u. Te smaki królowały kiedyś na naszych stołach

Nasi młodsi czytelnicy mogą potraktować ten artykuł jako lekcję kulinarnej historii, a starsi — jako nostalgiczną podróż do czasów dzieciństwa. Zobacz, jak wyglądały kultowe dania z PRL-u, którymi kiedyś wszyscy się zajadali. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Czasy słusznie minione mają to do siebie, że mimo wszystko lubimy czasem do nich wracać we wspomnieniach. Oczywiście tylko do niektórych aspektów tamtego życia: zabaw na podwórku, muzyki, czy przygotowywanych przez nasze babcie i mamy posiłków.

Ponieważ półki sklepowe nie były wtedy tak "bogate" w asortyment jak dzisiaj, również gotowanych na co dzień potraw było mniej. To z kolei niosło za sobą to, że te same dania jedliśmy właściwie na okrągło. Nic więc dziwnego, że utkwiły nam w pamięci, a dzisiaj lubimy je powspominać. Oto niektóre z nich.

Obrazek
Kultowe dania z PRL-u - Pyszności; foto: Canva

Kultowe dania z PRL-u

#1 Chleb z cukrem

Ciekawi jesteśmy miny dzisiejszych dzieci, kiedy na śniadanie podalibyśmy im chleb z cukrem. Spytałyby zapewne, czy to jakiś żart. Również dietetycy mogliby się złapać za serce, widząc suto posypaną cukrem pajdę chleba. Inna wersja zakładała użycie soli. Tak czy inaczej, reakcja na pewno byłaby taka sama.

#2 Panierowana mortadela

Przyznamy się bez bicia, że do tego dania lubimy wracać do dziś. Tucząca, niezdrowa, o nieznanym nikomu składzie. Owszem, była pyszna. Dziś używamy jej raczej do kanapek; wtedy kotlety z mortadeli był pełnoprawnym daniem.

#3 Nóżki w galarecie

Aż nam się przypomniał ulubiony przysmak Ireny Santor, czyli móżdżek wieprzowy. Zimne nóżki w galarecie również były przyrządzane z nieco zapomnianej już dzisiaj części świńskiego mięsa. Wtedy smakowały — jak by było dzisiaj?

#4 Kogel-mogel

Obrazek
Kultowe dania z PRL-u - Pyszności; foto: Canva

Zaserwowanie dzieciom kogla-mogla w dzisiejszych czasach mogłoby się skończyć wizytą sanepidu, policji, czy innych służb. To kolejne danie, po którym czekałby na nas niechybny widok dzieci pukających się w czoło. Jajko? Na surowo? Poważnie?

#5 Szyszki ryżowe

Ryż, krówki i trochę masła wystarczyły, by cała rodzina miała idealny smakołyk na niedzielne popołudnie. Szyszki ryżowe to już oldschool, ale ich popularność w PRL-u była niezwykła.

#6 Blok czekoladowy

To ciasto z mleka w proszku, kakao i kruszonych ciastek było prawdziwą ucztą zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Jest to jednocześnie przysmak, który przetrwał do dzisiaj. Bywa częstym "deserem" w barach mlecznych.

#7 Faszerowane jajka

Szynka, pieczarki, cebula i majonez stanowiły niegdyś wyjątkowy farsz do jajek. Dziś dalej się je przyrządza, ale z rzadka i raczej tylko na Wielkanoc. W PRL-u bez faszerowanych jajek nie mogła się odbyć żadna impreza.

Kultowe dania z PRL-u przeminęły z wiatrem, ale dziś również mamy wiele pysznych propozycji. Zobacz tę - prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯