Kultowe dania z PRL-u. Te smaki królowały kiedyś na naszych stołach

Nasi młodsi czytelnicy mogą potraktować ten artykuł jako lekcję kulinarnej historii, a starsi — jako nostalgiczną podróż do czasów dzieciństwa. Zobacz, jak wyglądały kultowe dania z PRL-u, którymi kiedyś wszyscy się zajadali. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Czasy słusznie minione mają to do siebie, że mimo wszystko lubimy czasem do nich wracać we wspomnieniach. Oczywiście tylko do niektórych aspektów tamtego życia: zabaw na podwórku, muzyki, czy przygotowywanych przez nasze babcie i mamy posiłków.

Ponieważ półki sklepowe nie były wtedy tak "bogate" w asortyment jak dzisiaj, również gotowanych na co dzień potraw było mniej. To z kolei niosło za sobą to, że te same dania jedliśmy właściwie na okrągło. Nic więc dziwnego, że utkwiły nam w pamięci, a dzisiaj lubimy je powspominać. Oto niektóre z nich.

Obrazek
Kultowe dania z PRL-u - Pyszności; foto: Canva

Kultowe dania z PRL-u

#1 Chleb z cukrem

Ciekawi jesteśmy miny dzisiejszych dzieci, kiedy na śniadanie podalibyśmy im chleb z cukrem. Spytałyby zapewne, czy to jakiś żart. Również dietetycy mogliby się złapać za serce, widząc suto posypaną cukrem pajdę chleba. Inna wersja zakładała użycie soli. Tak czy inaczej, reakcja na pewno byłaby taka sama.

#2 Panierowana mortadela

Przyznamy się bez bicia, że do tego dania lubimy wracać do dziś. Tucząca, niezdrowa, o nieznanym nikomu składzie. Owszem, była pyszna. Dziś używamy jej raczej do kanapek; wtedy kotlety z mortadeli był pełnoprawnym daniem.

#3 Nóżki w galarecie

Aż nam się przypomniał ulubiony przysmak Ireny Santor, czyli móżdżek wieprzowy. Zimne nóżki w galarecie również były przyrządzane z nieco zapomnianej już dzisiaj części świńskiego mięsa. Wtedy smakowały — jak by było dzisiaj?

#4 Kogel-mogel

Obrazek
Kultowe dania z PRL-u - Pyszności; foto: Canva

Zaserwowanie dzieciom kogla-mogla w dzisiejszych czasach mogłoby się skończyć wizytą sanepidu, policji, czy innych służb. To kolejne danie, po którym czekałby na nas niechybny widok dzieci pukających się w czoło. Jajko? Na surowo? Poważnie?

#5 Szyszki ryżowe

Ryż, krówki i trochę masła wystarczyły, by cała rodzina miała idealny smakołyk na niedzielne popołudnie. Szyszki ryżowe to już oldschool, ale ich popularność w PRL-u była niezwykła.

#6 Blok czekoladowy

To ciasto z mleka w proszku, kakao i kruszonych ciastek było prawdziwą ucztą zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Jest to jednocześnie przysmak, który przetrwał do dzisiaj. Bywa częstym "deserem" w barach mlecznych.

#7 Faszerowane jajka

Szynka, pieczarki, cebula i majonez stanowiły niegdyś wyjątkowy farsz do jajek. Dziś dalej się je przyrządza, ale z rzadka i raczej tylko na Wielkanoc. W PRL-u bez faszerowanych jajek nie mogła się odbyć żadna impreza.

Kultowe dania z PRL-u przeminęły z wiatrem, ale dziś również mamy wiele pysznych propozycji. Zobacz tę - prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟