O niebo lepsze niż placki ziemniaczane. Zrobisz je ze składników za 10 złotych

Placki ziemniaczane to szybki przysmak, który wszyscy kochamy. Okazuje się jednak, że jest coś znacznie lepszego. To danie również przygotujemy za grosze, a będzie się nim zajadać cała rodzina. Czym są szandorki i skąd pochodzi ten przysmak? 

Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabaySzandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabay

Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych. Nie bez powodu, ponieważ są obłędnie pyszne. To owalne, pulchniutkie placuszki, które znacznie różnią się smakiem od placków ziemniaczanych. Charakteryzuje je lekko kwaśny, nieco pikantny smak, a wokół nich roznosi się delikatny zapach pieczonej kapusty. Jak przygotować szandorki w domu? Oto prosty i tani sposób.

Szandorki – placuszki o niebo lepsze niż placki ziemniaczane. Smak potrafi zaskoczyć

Szandorki to nic innego jak placki kapuściane. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a lista składników nie jest długa. Warto jednak zadbać o to, by składniki były świeże i jak najlepszej jakości. Wówczas nasze szandorki będą smakować wyjątkowo. Szczególnie docenione zostały szandorki z gminy Dębowiec, które uznano za potrawę tradycyjną i wpisano na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Składniki: 

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta kminku lub majeranku (opcjonalnie).
Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabay
Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabay

Szandorki – przepis tradycyjny. Receptura najlepsza z najlepszych

Przygotowanie tradycyjnych szandorków jest tanie i nie wymaga zbyt wiele czasu. Należy jednak uważnie stosować się do każdego kroku przygotowania, by móc cieszyć się pysznymi placuszkami z kapusty.

Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabay
Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabay

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę kiszoną płuczemy, jeśli nie chcemy, by była zbyt kwaśna, a następnie odcedzamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kapustę, dodając pieprz i sól oraz zioła (opcjonalnie). Dodajemy również dwa ząbki czosnku i czekamy, aż się zarumieni.
  3. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z mlekiem i jajkiem, a następnie dodajemy ostudzoną kapustę.
  4. Powstałe w wyniku połączenia składników ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  5. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie smażymy placki z kapusty z dwóch stron, aż osiągną złotą barwę. Gotowe szandorki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Smacznego!

Szandorki – z czym podawać?

Szandorki smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ketchupem, sosem tzatziki bądź sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się jednak również inne wariacje smakowe.

 Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Wypróbuj przepis na kotlety z ciecierzycy.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo