O niebo lepsze niż placki ziemniaczane. Zrobisz je ze składników za 10 złotych

Placki ziemniaczane to szybki przysmak, który wszyscy kochamy. Okazuje się jednak, że jest coś znacznie lepszego. To danie również przygotujemy za grosze, a będzie się nim zajadać cała rodzina. Czym są szandorki i skąd pochodzi ten przysmak? 

Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabaySzandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabay

Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych. Nie bez powodu, ponieważ są obłędnie pyszne. To owalne, pulchniutkie placuszki, które znacznie różnią się smakiem od placków ziemniaczanych. Charakteryzuje je lekko kwaśny, nieco pikantny smak, a wokół nich roznosi się delikatny zapach pieczonej kapusty. Jak przygotować szandorki w domu? Oto prosty i tani sposób.

Szandorki – placuszki o niebo lepsze niż placki ziemniaczane. Smak potrafi zaskoczyć

Szandorki to nic innego jak placki kapuściane. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a lista składników nie jest długa. Warto jednak zadbać o to, by składniki były świeże i jak najlepszej jakości. Wówczas nasze szandorki będą smakować wyjątkowo. Szczególnie docenione zostały szandorki z gminy Dębowiec, które uznano za potrawę tradycyjną i wpisano na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Składniki: 

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta kminku lub majeranku (opcjonalnie).
Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabay
Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabay

Szandorki – przepis tradycyjny. Receptura najlepsza z najlepszych

Przygotowanie tradycyjnych szandorków jest tanie i nie wymaga zbyt wiele czasu. Należy jednak uważnie stosować się do każdego kroku przygotowania, by móc cieszyć się pysznymi placuszkami z kapusty.

Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabay
Szandorki to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, fot. pixabay

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę kiszoną płuczemy, jeśli nie chcemy, by była zbyt kwaśna, a następnie odcedzamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kapustę, dodając pieprz i sól oraz zioła (opcjonalnie). Dodajemy również dwa ząbki czosnku i czekamy, aż się zarumieni.
  3. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z mlekiem i jajkiem, a następnie dodajemy ostudzoną kapustę.
  4. Powstałe w wyniku połączenia składników ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  5. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie smażymy placki z kapusty z dwóch stron, aż osiągną złotą barwę. Gotowe szandorki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Smacznego!

Szandorki – z czym podawać?

Szandorki smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponują się z ketchupem, sosem tzatziki bądź sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się jednak również inne wariacje smakowe.

 Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Wypróbuj przepis na kotlety z ciecierzycy.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku