Nie pomijaj tej czynności przed smażeniem. Placki ziemniaczane przestaną pić tłuszcz jak gąbka

Placki ziemniaczane, szybkie i proste w przygotowaniu. Są uwielbiane przez wielu z nas. Jak je smażyć by nie ociekały tłuszczem. Jaki tłuszcz wybrać, by wyszły najlepsze? Oto nasze sprawdzone sposoby.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina

Zacznij od sprawdzenia, jak wygląda twoja masa na placki. Należy naprawdę solidnie odcisnąć ją z wody. Placki uformowane z nieodciśniętej masy będą chłonąć dużo więcej tłuszczu z patelni. Dodatkowo im bardziej mączyste placki, tym mniej tłuszczu pochłoną. Wiec ilość mąki i rodzaj ziemniaków też mają tu duże znaczenia. Smażenie placków wymaga czasu – smażymy je na średnim ogniu przez kilka minut, nadmierna szybkość jest tu niewskazana. Przygotuj również ręcznik papierowy. Usmażone placki umieszczaj na talerzu wyłożonym takim papierem.

Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva
Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva

Przed wlaniem ziemniaczanej masy na patelnię, upewnij się, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany. Jeśli chcesz mieć pewność, wystarczy, że wrzucisz kawałek ciasta na patelnie. Jeśli zacznie się gwałtownie smażyć i unosić ku górze, możesz włożyć resztę masy. Nakładaj porcje masy - 1 pełna łyżka na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Tak rozprowadzona masa sprawi, że placki wyjdą idealnej grubości. Placki smaż na złoty kolor ok. 2-3 minuty z każdej strony

Na jakim tłuszczu smażyć?

Idealne placki ziemniaczane, muszą być odpowiednio chrupiące. Dlatego kluczowe znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze danie. Tutaj najlepszym wyborem będzie olej. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku. Więc jeśli chcesz, by twoje placki wyszły idealne, to postaw na olej rzepakowy.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane występują w wielu wariantach. Najczęściej podaje się je z kwaśną śmietaną, którą bardzo lubimy. Jednak możemy podać je również z mięsnym gulaszem. Inni lubią je jeść z jogurtem, łososiem oraz koperkiem. Czasami najprostsze sposoby, czyli odrobina soli również zdają egzamin. Ile osób, tyle propozycji — najważniejsze, by nam smakowało.

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie