Nie pomijaj tej czynności przed smażeniem. Placki ziemniaczane przestaną pić tłuszcz jak gąbka

Placki ziemniaczane, szybkie i proste w przygotowaniu. Są uwielbiane przez wielu z nas. Jak je smażyć by nie ociekały tłuszczem. Jaki tłuszcz wybrać, by wyszły najlepsze? Oto nasze sprawdzone sposoby.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina

Zacznij od sprawdzenia, jak wygląda twoja masa na placki. Należy naprawdę solidnie odcisnąć ją z wody. Placki uformowane z nieodciśniętej masy będą chłonąć dużo więcej tłuszczu z patelni. Dodatkowo im bardziej mączyste placki, tym mniej tłuszczu pochłoną. Wiec ilość mąki i rodzaj ziemniaków też mają tu duże znaczenia. Smażenie placków wymaga czasu – smażymy je na średnim ogniu przez kilka minut, nadmierna szybkość jest tu niewskazana. Przygotuj również ręcznik papierowy. Usmażone placki umieszczaj na talerzu wyłożonym takim papierem.

Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva
Placki ziemniaczane- Pyszności/ źródło: Canva

Przed wlaniem ziemniaczanej masy na patelnię, upewnij się, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany. Jeśli chcesz mieć pewność, wystarczy, że wrzucisz kawałek ciasta na patelnie. Jeśli zacznie się gwałtownie smażyć i unosić ku górze, możesz włożyć resztę masy. Nakładaj porcje masy - 1 pełna łyżka na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Tak rozprowadzona masa sprawi, że placki wyjdą idealnej grubości. Placki smaż na złoty kolor ok. 2-3 minuty z każdej strony

Na jakim tłuszczu smażyć?

Idealne placki ziemniaczane, muszą być odpowiednio chrupiące. Dlatego kluczowe znaczenie ma wybór tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze danie. Tutaj najlepszym wyborem będzie olej. Dobrze sprawdzi się przy wysokich temperaturach i będzie uniwersalny w smaku. Więc jeśli chcesz, by twoje placki wyszły idealne, to postaw na olej rzepakowy.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane występują w wielu wariantach. Najczęściej podaje się je z kwaśną śmietaną, którą bardzo lubimy. Jednak możemy podać je również z mięsnym gulaszem. Inni lubią je jeść z jogurtem, łososiem oraz koperkiem. Czasami najprostsze sposoby, czyli odrobina soli również zdają egzamin. Ile osób, tyle propozycji — najważniejsze, by nam smakowało.

Zobacz przepis na łososia grillowanego z cukinią:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska