Sałatka ogórkowa Tomasza Strzelczyka. Jego sekretem jest obłędny dressing
07.07.2023 10:04, aktual.: 20.03.2024 15:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubisz letnie przekąski wypełnione sezonowymi owocami i warzywami? Jeśli tak, to sałatka ogórkowa według receptury Tomasza Strzelczyka jest dla ciebie stworzona. Jej przygotowanie zajmuje 3 minuty i jest to prawdziwy hit na sezon na ogórki. Mizeria może pójść w odstawkę. Poznaj najlepszy przepis.
Nie od dziś wiadomo, że Tomasz Strzelczyk słynie z przygotowania wyjątkowo smacznych dań. Po jego przepisy sięga mnóstwo osób, a on sam pokazuje, że z najprostszych składników można wyczarować kulinarne dzieło sztuki. I tak też jest w tym przypadku. Jak widać, sezon na ogórki można wykorzystać nie tylko do przygotowania przetworów i mizerii, ale równie smaczne sałatki. Sałatka ogórkowa to przepis na danie, które łączy ogórki, awokado i kilka innych składników.
Letnia sałatka ogórkowa
Ta sałatka zachwyca swoją prostotą i jest w stanie oczarować każdego. Połączenie wielu składników tworzy wyśmienity i harmonijny smak. Jeśli ją przygotujesz, zapomnisz o innych propozycjach, a dodatkowo zrobisz to w ekspresowym tempie. Nie ma w niej nic skomplikowanego. Podstawą są oczywiście świeże ogórki, najlepsze awokado oraz dodatki w postaci pomidora, cieciorki, sera feta. Prawdziwą wisienką na torcie będzie sos, który przygotujesz na bazie składników, które z pewnością masz pod ręką.
Przepis na sałatkę ogórkową
Przygotuj ją wtedy, gdy masz na nią ochotę. Jest to banalnie prosta propozycja, która zachwyca smakiem i sposobem przygotowania. Będzie świeża, smaczna i idealna jako przekąska lub jako dodatek do innych dań obiadowych, które chętnie przygotowujesz letnią porą.
Składniki na sałatkę:
- 350 g ogórków gruntowych,
- czerwona cebula,
- 2 dojrzałe awokado,
- pomidor,
- 200 g ugotowanej cieciorki,
- pęczek natki pietruszki,
- 200 g sera feta.
Składniki na sos:
- ząbek czosnku,
- 100 ml oliwy,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- 25 ml octu jabłkowego,
- łyżeczka płynnego miodu,
- sól i pieprz,
- łyżeczka ostrej musztardy.
Sałatka ogórkowa - przygotowanie krok po kroku
Najprościej mówiąc, musisz połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Jeśli jednak zależy ci na niepowtarzalnym smaku, to należy o odpowiedniej kolejności, przyprawach i pewnych dodatkach. Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj sezonową sałatkę. Ten przepis, na pewno stanie się twoim ulubionym.
- Dokładnie umyj ogórki i odetnij ich końcówki. Następnie umieść je w foliowym worku i starannie zgnieć za pomocą tłuczka, aby uzyskać nieregularny kształt warzyw. Gdy ogórki będą gotowe, przenieś je do większej miski.
- Wyjmij awokado ze skórki i pokrój je na większą kostkę, dodając je do ogórków. Umyj pomidora i również pokrój go na kawałki.
- Obierz cebulę i posiekaj na drobne piórka i posyp nią powierzchnię warzyw w misce. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną ciecierzycę.
- Teraz przejdź do przygotowania sosu. W małej miseczce wymieszaj oliwę z octem jabłkowym. Dodaj musztardę i miód. Wyciśnięty przez praskę czosnek również dodaj do płynnych składników. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Całą sałatkę polej przygotowanym sosem. Na koniec pokrój ser feta i energicznie wymieszaj. Smacznego!