Sałatka ogórkowa Tomasza Strzelczyka. Jego sekretem jest obłędny dressing

Lubisz letnie przekąski wypełnione sezonowymi owocami i warzywami? Jeśli tak, to sałatka ogórkowa według receptury Tomasza Strzelczyka jest dla ciebie stworzona. Jej przygotowanie zajmuje 3 minuty i jest to prawdziwy hit na sezon na ogórki. Mizeria może pójść w odstawkę. Poznaj najlepszy przepis.

ObrazekSałatka ogórkowa Tomasza Strzelczyka, fot. YouTube
Karol Wiak

Nie od dziś wiadomo, że Tomasz Strzelczyk słynie z przygotowania wyjątkowo smacznych dań. Po jego przepisy sięga mnóstwo osób, a on sam pokazuje, że z najprostszych składników można wyczarować kulinarne dzieło sztuki. I tak też jest w tym przypadku. Jak widać, sezon na ogórki można wykorzystać nie tylko do przygotowania przetworów i mizerii, ale równie smaczne sałatki. Sałatka ogórkowa to przepis na danie, które łączy ogórki, awokado i kilka innych składników.

Letnia sałatka ogórkowa

Ta sałatka zachwyca swoją prostotą i jest w stanie oczarować każdego. Połączenie wielu składników tworzy wyśmienity i harmonijny smak. Jeśli ją przygotujesz, zapomnisz o innych propozycjach, a dodatkowo zrobisz to w ekspresowym tempie. Nie ma w niej nic skomplikowanego. Podstawą są oczywiście świeże ogórki, najlepsze awokado oraz dodatki w postaci pomidora, cieciorki, sera feta. Prawdziwą wisienką na torcie będzie sos, który przygotujesz na bazie składników, które z pewnością masz pod ręką.

Obrazek
Dzięki świeżym ogórkom, sałatka zyska najlepszy smak - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na sałatkę ogórkową

Przygotuj ją wtedy, gdy masz na nią ochotę. Jest to banalnie prosta propozycja, która zachwyca smakiem i sposobem przygotowania. Będzie świeża, smaczna i idealna jako przekąska lub jako dodatek do innych dań obiadowych, które chętnie przygotowujesz letnią porą.

Składniki na sałatkę:

         
  • 350 g ogórków gruntowych,
  • czerwona cebula,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • pomidor,
  • 200 g ugotowanej cieciorki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 200 g sera feta.

Składniki na sos:

         
  • ząbek czosnku,
  • 100 ml oliwy,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • 25 ml octu jabłkowego,
  • łyżeczka płynnego miodu,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka ostrej musztardy.
Obrazek
Istotną rolę w sałatce odgrywa również ciecierzyca - Pyszności; Foto Canva.com

Sałatka ogórkowa - przygotowanie krok po kroku

Najprościej mówiąc, musisz połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Jeśli jednak zależy ci na niepowtarzalnym smaku, to należy o odpowiedniej kolejności, przyprawach i pewnych dodatkach. Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj sezonową sałatkę. Ten przepis, na pewno stanie się twoim ulubionym.

       
  1. Dokładnie umyj ogórki i odetnij ich końcówki. Następnie umieść je w foliowym worku i starannie zgnieć za pomocą tłuczka, aby uzyskać nieregularny kształt warzyw. Gdy ogórki będą gotowe, przenieś je do większej miski.
  2. Wyjmij awokado ze skórki i pokrój je na większą kostkę, dodając je do ogórków. Umyj pomidora i również pokrój go na kawałki.
  3. Obierz cebulę i posiekaj na drobne piórka i posyp nią powierzchnię warzyw w misce. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną ciecierzycę.
  4. Teraz przejdź do przygotowania sosu. W małej miseczce wymieszaj oliwę z octem jabłkowym. Dodaj musztardę i miód. Wyciśnięty przez praskę czosnek również dodaj do płynnych składników. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Całą sałatkę polej przygotowanym sosem. Na koniec pokrój ser feta i energicznie wymieszaj. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę