To będzie hit lata. Ekspresowa lekka sałatka, która smakuje dużo lepiej niż mizeria
25.06.2023 14:45, aktual.: 25.06.2023 15:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rozpoczynający się sezon na cukinie to dobra okazja, by poznać kilka ciekawych inspiracji na przygotowanie potraw z tego popularnego warzywa. Możliwości jest całkiem sporo, co pozwala na dopasowanie ich do każdej diety. Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do obiadu czy grilla, to sałatka z surowej cukinii będzie idealna.
Chyba każdy, podczas trwającego lata, stara się sięgać po sezonowe warzywa i owoce możliwie jak najczęściej. Wybiera się to, co zdrowe, smaczne i z czego można przygotować rozmaite potrawy. Prawdziwą królową sezonu letniego jest niewątpliwie cukinia. Ma wielu zwolenników, przede wszystkim dzięki temu, że można z niej wyczarować wiele ciekawych potraw. Nadaje się też do spożycia na surowo. Poznaj więc przepis na sałatkę z surowej cukinii. Jest niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu.
Dlaczego sałatka z surowej cukinii to dobre rozwiązanie na letnią przekąskę?
Młoda cukinia charakteryzuje się delikatnym, soczystym i lekko słodkim smakiem. Dzięki tym cechom jest doskonałą opcją do spożycia na surowo i świetnie sprawdza się jako składnik prostych, a zarazem smacznych surówek.
Sałatka z surowej cukinii stanowi idealne uzupełnienie dań z grilla, pieczonych lub smażonych. Doda świeżości i chrupkości potrawom, tworząc zbalansowaną kompozycję smaków. Ponadto, surowa cukinia jest bogata w składniki odżywcze i stanowi zdrowy dodatek do posiłków. Dlatego sałatka z surowej cukinii jest dobrą opcją, która pozwala cieszyć się smakiem i korzyściami zdrowotnymi tego uniwersalnego warzywa.
Sałatka z surowej cukinii: przepis - jak ją zrobić?
Ta sałatka z cukinii to niezwykła i prosta w przygotowaniu propozycja, która zachwyca swoim smakiem. Danie z wykorzystaniem cukinii nie wymaga bowiem wielu skomplikowanych kroków.
Składniki:
- 2 duże cukinie,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka płynnego miodu,
- mały ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyj młode cukinie i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w słupki.
- Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miodem, przypraw solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Cukinie polej sosem i podaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!