To będzie hit lata. Ekspresowa lekka sałatka, która smakuje dużo lepiej niż mizeria

Rozpoczynający się sezon na cukinie to dobra okazja, by poznać kilka ciekawych inspiracji na przygotowanie potraw z tego popularnego warzywa. Możliwości jest całkiem sporo, co pozwala na dopasowanie ich do każdej diety. Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do obiadu czy grilla, to sałatka z surowej cukinii będzie idealna.

ObrazekSałatka z surowej cukinii - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Chyba każdy, podczas trwającego lata, stara się sięgać po sezonowe warzywa i owoce możliwie jak najczęściej. Wybiera się to, co zdrowe, smaczne i z czego można przygotować rozmaite potrawy. Prawdziwą królową sezonu letniego jest niewątpliwie cukinia. Ma wielu zwolenników, przede wszystkim dzięki temu, że można z niej wyczarować wiele ciekawych potraw. Nadaje się też do spożycia na surowo. Poznaj więc przepis na sałatkę z surowej cukinii. Jest niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu.

Dlaczego sałatka z surowej cukinii to dobre rozwiązanie na letnią przekąskę?

Młoda cukinia charakteryzuje się delikatnym, soczystym i lekko słodkim smakiem. Dzięki tym cechom jest doskonałą opcją do spożycia na surowo i świetnie sprawdza się jako składnik prostych, a zarazem smacznych surówek.

Sałatka z surowej cukinii stanowi idealne uzupełnienie dań z grilla, pieczonych lub smażonych. Doda świeżości i chrupkości potrawom, tworząc zbalansowaną kompozycję smaków. Ponadto, surowa cukinia jest bogata w składniki odżywcze i stanowi zdrowy dodatek do posiłków. Dlatego sałatka z surowej cukinii jest dobrą opcją, która pozwala cieszyć się smakiem i korzyściami zdrowotnymi tego uniwersalnego warzywa.

Obrazek
Przygotowanie cukinii do surówki - Pyszności; Foto unsplash.com

Sałatka z surowej cukinii: przepis - jak ją zrobić?

Ta sałatka z cukinii to niezwykła i prosta w przygotowaniu propozycja, która zachwyca swoim smakiem. Danie z wykorzystaniem cukinii nie wymaga bowiem wielu skomplikowanych kroków.

Składniki:

  • 2 duże cukinie,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka płynnego miodu,
  • mały ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.
Obrazek
Sałatka z cukinii będzie idealna na każdą okazję - Pyszności; Foto unsplash.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj młode cukinie i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w słupki.
  2. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miodem, przypraw solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Cukinie polej sosem i podaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę