To będzie hit lata. Ekspresowa lekka sałatka, która smakuje dużo lepiej niż mizeria
Rozpoczynający się sezon na cukinie to dobra okazja, by poznać kilka ciekawych inspiracji na przygotowanie potraw z tego popularnego warzywa. Możliwości jest całkiem sporo, co pozwala na dopasowanie ich do każdej diety. Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do obiadu czy grilla, to sałatka z surowej cukinii będzie idealna.
25.06.2023 | aktual.: 25.06.2023 15:29
Chyba każdy, podczas trwającego lata, stara się sięgać po sezonowe warzywa i owoce możliwie jak najczęściej. Wybiera się to, co zdrowe, smaczne i z czego można przygotować rozmaite potrawy. Prawdziwą królową sezonu letniego jest niewątpliwie cukinia. Ma wielu zwolenników, przede wszystkim dzięki temu, że można z niej wyczarować wiele ciekawych potraw. Nadaje się też do spożycia na surowo. Poznaj więc przepis na sałatkę z surowej cukinii. Jest niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu.
Dlaczego sałatka z surowej cukinii to dobre rozwiązanie na letnią przekąskę?
Młoda cukinia charakteryzuje się delikatnym, soczystym i lekko słodkim smakiem. Dzięki tym cechom jest doskonałą opcją do spożycia na surowo i świetnie sprawdza się jako składnik prostych, a zarazem smacznych surówek.
Sałatka z surowej cukinii stanowi idealne uzupełnienie dań z grilla, pieczonych lub smażonych. Doda świeżości i chrupkości potrawom, tworząc zbalansowaną kompozycję smaków. Ponadto, surowa cukinia jest bogata w składniki odżywcze i stanowi zdrowy dodatek do posiłków. Dlatego sałatka z surowej cukinii jest dobrą opcją, która pozwala cieszyć się smakiem i korzyściami zdrowotnymi tego uniwersalnego warzywa.
Sałatka z surowej cukinii: przepis - jak ją zrobić?
Ta sałatka z cukinii to niezwykła i prosta w przygotowaniu propozycja, która zachwyca swoim smakiem. Danie z wykorzystaniem cukinii nie wymaga bowiem wielu skomplikowanych kroków.
Składniki:
- 2 duże cukinie,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka płynnego miodu,
- mały ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyj młode cukinie i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w słupki.
- Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miodem, przypraw solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Cukinie polej sosem i podaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!