Co jest zdrowsze, cukier czy syrop fruktozowo-glukozowy? Wiemy na co uważać

Cukier to składnik, który spożywamy praktycznie codziennie. Nawet gdy sami staramy się go ograniczać, to i tak stanowi określoną część składu niemal wszystkich produktów spożywczych. A, że większość z nas stara się odżywiać zdrowo, to często poszukujemy jego zamienników. Cukier a syrop fruktozowy - poznaj różnice i sprawdź, który z nich jest zdrowszy.

ObrazekCukier a syrop fruktozowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Cukier a syrop fruktozowy - co warto wybrać?

Odpowiedź wcale nie wydaje się taka prosta, jak nam się wydaje. Już jakiś czas temu robiliśmy analizę, odnośnie tego, że to erythrol jest tym najzdrowszym cukrem, który warto używać do codziennego spożycia. A jak wygląda sytuacja w przypadku syropu fruktozowego? Na samym wstępie warto wyjaśnić, że jest to ciecz, zawierająca wolną glukozę i wolną fruktozę w rozmaitych proporcjach. Otrzymuje się go z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą. Zarówno cukier, jak i syrop fruktozowy wykorzystuje się do produkcji popularnych produktów spożywczych.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Gdy będziemy chcieli się zastanowić nad kwestią cukier a syrop fruktozowy, to warto pamiętać, że zdecydowanie tańszym produktem będzie tu syrop. Ale czy na pewno zdrowszym? Syropy są łatwiejsze w użyciu i bardziej wydajne. Co prawda, oddziaływanie syropu na organizm nie zostało do końca przebadane, ale z tego, co wiadomo, jego wpływ na nasz organizm nie jest do końca korzystny. Regularne spożywanie produktów z syropem, przyczynia się do powstania otyłości, problemów z ciśnieniem, chorób serca, czy rozwoju cukrzycy typu 2.

W których produktach można znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy?

Analiza cukier a syrop fruktozowy pokazała, że spożywanie tego drugiego produktu nie jest korzystne. Dlatego też dobrze jest ograniczać spożycie tych produktów, do których wykorzystuje się syrop fruktozowy. Czasami ciężko będzie uniknąć spożywania syropu, bo tak naprawdę nie jesteśmy świadomi tego, do czego mógł zostać użyty. Dlatego też dobrze jest czytać etykiety ze składem. Pamiętaj również, że syrop wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji napojów i słodyczy, a także do mlecznych napojów fermentowanych.

Obrazek
Syrop fruktozowy - Pyszności; Foto Canva.com

Szczególnie niepokojąca może być ta ostatnia kategoria produktu, bo napoje mleczne są utożsamiane z prawidłowym sposobem żywienia. Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się również w niektórych wędlinach, daniach typu fast-food, czy też wszystkich produktach, które kojarzone są ze słodkim smakiem.

Lubisz słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na jabłka w szlafroczkach z drożdżowego ciasta:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo