Co jest zdrowsze, cukier czy syrop fruktozowo-glukozowy? Wiemy na co uważać

Cukier to składnik, który spożywamy praktycznie codziennie. Nawet gdy sami staramy się go ograniczać, to i tak stanowi określoną część składu niemal wszystkich produktów spożywczych. A, że większość z nas stara się odżywiać zdrowo, to często poszukujemy jego zamienników. Cukier a syrop fruktozowy - poznaj różnice i sprawdź, który z nich jest zdrowszy.

ObrazekCukier a syrop fruktozowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Cukier a syrop fruktozowy - co warto wybrać?

Odpowiedź wcale nie wydaje się taka prosta, jak nam się wydaje. Już jakiś czas temu robiliśmy analizę, odnośnie tego, że to erythrol jest tym najzdrowszym cukrem, który warto używać do codziennego spożycia. A jak wygląda sytuacja w przypadku syropu fruktozowego? Na samym wstępie warto wyjaśnić, że jest to ciecz, zawierająca wolną glukozę i wolną fruktozę w rozmaitych proporcjach. Otrzymuje się go z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą. Zarówno cukier, jak i syrop fruktozowy wykorzystuje się do produkcji popularnych produktów spożywczych.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Gdy będziemy chcieli się zastanowić nad kwestią cukier a syrop fruktozowy, to warto pamiętać, że zdecydowanie tańszym produktem będzie tu syrop. Ale czy na pewno zdrowszym? Syropy są łatwiejsze w użyciu i bardziej wydajne. Co prawda, oddziaływanie syropu na organizm nie zostało do końca przebadane, ale z tego, co wiadomo, jego wpływ na nasz organizm nie jest do końca korzystny. Regularne spożywanie produktów z syropem, przyczynia się do powstania otyłości, problemów z ciśnieniem, chorób serca, czy rozwoju cukrzycy typu 2.

W których produktach można znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy?

Analiza cukier a syrop fruktozowy pokazała, że spożywanie tego drugiego produktu nie jest korzystne. Dlatego też dobrze jest ograniczać spożycie tych produktów, do których wykorzystuje się syrop fruktozowy. Czasami ciężko będzie uniknąć spożywania syropu, bo tak naprawdę nie jesteśmy świadomi tego, do czego mógł zostać użyty. Dlatego też dobrze jest czytać etykiety ze składem. Pamiętaj również, że syrop wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji napojów i słodyczy, a także do mlecznych napojów fermentowanych.

Obrazek
Syrop fruktozowy - Pyszności; Foto Canva.com

Szczególnie niepokojąca może być ta ostatnia kategoria produktu, bo napoje mleczne są utożsamiane z prawidłowym sposobem żywienia. Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się również w niektórych wędlinach, daniach typu fast-food, czy też wszystkich produktach, które kojarzone są ze słodkim smakiem.

Lubisz słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na jabłka w szlafroczkach z drożdżowego ciasta:

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach