Co jest zdrowsze, cukier czy syrop fruktozowo-glukozowy? Wiemy na co uważać

Cukier to składnik, który spożywamy praktycznie codziennie. Nawet gdy sami staramy się go ograniczać, to i tak stanowi określoną część składu niemal wszystkich produktów spożywczych. A, że większość z nas stara się odżywiać zdrowo, to często poszukujemy jego zamienników. Cukier a syrop fruktozowy - poznaj różnice i sprawdź, który z nich jest zdrowszy.

ObrazekCukier a syrop fruktozowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Cukier a syrop fruktozowy - co warto wybrać?

Odpowiedź wcale nie wydaje się taka prosta, jak nam się wydaje. Już jakiś czas temu robiliśmy analizę, odnośnie tego, że to erythrol jest tym najzdrowszym cukrem, który warto używać do codziennego spożycia. A jak wygląda sytuacja w przypadku syropu fruktozowego? Na samym wstępie warto wyjaśnić, że jest to ciecz, zawierająca wolną glukozę i wolną fruktozę w rozmaitych proporcjach. Otrzymuje się go z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą. Zarówno cukier, jak i syrop fruktozowy wykorzystuje się do produkcji popularnych produktów spożywczych.

Obrazek
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Gdy będziemy chcieli się zastanowić nad kwestią cukier a syrop fruktozowy, to warto pamiętać, że zdecydowanie tańszym produktem będzie tu syrop. Ale czy na pewno zdrowszym? Syropy są łatwiejsze w użyciu i bardziej wydajne. Co prawda, oddziaływanie syropu na organizm nie zostało do końca przebadane, ale z tego, co wiadomo, jego wpływ na nasz organizm nie jest do końca korzystny. Regularne spożywanie produktów z syropem, przyczynia się do powstania otyłości, problemów z ciśnieniem, chorób serca, czy rozwoju cukrzycy typu 2.

W których produktach można znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy?

Analiza cukier a syrop fruktozowy pokazała, że spożywanie tego drugiego produktu nie jest korzystne. Dlatego też dobrze jest ograniczać spożycie tych produktów, do których wykorzystuje się syrop fruktozowy. Czasami ciężko będzie uniknąć spożywania syropu, bo tak naprawdę nie jesteśmy świadomi tego, do czego mógł zostać użyty. Dlatego też dobrze jest czytać etykiety ze składem. Pamiętaj również, że syrop wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji napojów i słodyczy, a także do mlecznych napojów fermentowanych.

Obrazek
Syrop fruktozowy - Pyszności; Foto Canva.com

Szczególnie niepokojąca może być ta ostatnia kategoria produktu, bo napoje mleczne są utożsamiane z prawidłowym sposobem żywienia. Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się również w niektórych wędlinach, daniach typu fast-food, czy też wszystkich produktach, które kojarzone są ze słodkim smakiem.

Lubisz słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na jabłka w szlafroczkach z drożdżowego ciasta:

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟