Większość dodaje do twarożku. Kuzynka dusi na maśle i zalewa bulionem

Jesteś zwolennikiem ruchu "zero waste", a w twojej kuchni nic się nie marnuje? Poznaj przepis na prostą zupę z rzodkiewek, która zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa.

Zupa z rzodkiewek.Zupa z rzodkiewek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | cristanna

Kwiecień to miesiąc, w którym pojawiają się już pierwsze warzywa sezonowe. Stragany zaczynają uginać się pod sałatą, kalarepą, szparagami i chrupiącymi rzodkiewkami, które tak chętnie dodajemy do twarożku. Czy wiesz, że rzodkiewkę można wykorzystać do przygotowania pysznej, wiosennej zupy w duchu zero waste?

Wegetariańska zupa z rzodkiewki przekona do siebie nawet największego mięsożercę. Przygotujesz ją w kilka chwil z kilku tanich, sezonowych składników. To idealna propozycja na lekki obiad. Poznaj przepis na zupę z rzodkiewek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Wykwintna zupa z nieoczywistym składnikiem. Idealna na ciepłe dni

Kiedy dni stają się coraz cieplejsze, chętniej sięgamy po lekkie, warzywne potrawy. Przygotowujemy sałatki i lekkie zupy, które sycą na długie godziny. Wykorzystujemy sezonowe składniki, takie jak botwina, kalafior, młoda kapusta czy młoda marchewka. Można przygotować z nich pyszną, wiosenną zupę, która dostarczy błonnika i wielu cennych witamin.

Rzodkiewka to jedno z warzyw, które zwykle dodaje się do kanapek, sałatek czy wiosennego twarożku. W zależności od odmiany może być słodka, soczysta, a nawet pikantna. To jedno z niewielu warzyw, które nadają się do kiszenia. Kiszone rzodkiewki to jeden z hitów kulinarnych ostatnich lat.

Z niewiadomych powodów rzadko poddajemy ją obróbce termicznej, a szkoda, bowiem pieczone czy smażone rzodkiewki to smaczna i zdrowa przekąska, która zastąpi surówkę czy sałatkę. Czy wiesz, że z rzodkiewki można przygotować też pyszną zupę? W wywarze znajdują się zarówno sama rzodkiewka, jak i nać. Nic nie może się zmarnować.

Zupa z rzodkiewki — przepis

Składniki:

  • 2 pęczki dojrzałej rzodkiewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • łyżka masła,
  • łyżka śmietany,
  • łyżka mąki,
  • pęczek świeżego koperku,
  • gorgonzola lub feta,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj je do miękkości w bulionie.
  2. Rzodkiewkę umyj i pokrój ją w plasterki. Natkę posiekaj najdrobniej, jak potrafisz.
  3. Wyciągnij patelnię i włącz gaz. Rozpuść na niej masło i wrzuć na nią rzodkiewkę wraz z natką.
  4. Smaż całość przez 5 minut. Podsmażoną rzodkiewkę dodaj do gotującego się bulionu.
  5. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodaj do niej odrobinę gorącej zupy. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do gotującego się bulionu.
  6. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem i pokruszoną gorgonzolą lub fetą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥