Większość dodaje do twarożku. Kuzynka dusi na maśle i zalewa bulionem
Jesteś zwolennikiem ruchu "zero waste", a w twojej kuchni nic się nie marnuje? Poznaj przepis na prostą zupę z rzodkiewek, która zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa.
13.04.2024 19:25
Kwiecień to miesiąc, w którym pojawiają się już pierwsze warzywa sezonowe. Stragany zaczynają uginać się pod sałatą, kalarepą, szparagami i chrupiącymi rzodkiewkami, które tak chętnie dodajemy do twarożku. Czy wiesz, że rzodkiewkę można wykorzystać do przygotowania pysznej, wiosennej zupy w duchu zero waste?
Wegetariańska zupa z rzodkiewki przekona do siebie nawet największego mięsożercę. Przygotujesz ją w kilka chwil z kilku tanich, sezonowych składników. To idealna propozycja na lekki obiad. Poznaj przepis na zupę z rzodkiewek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wykwintna zupa z nieoczywistym składnikiem. Idealna na ciepłe dni
Kiedy dni stają się coraz cieplejsze, chętniej sięgamy po lekkie, warzywne potrawy. Przygotowujemy sałatki i lekkie zupy, które sycą na długie godziny. Wykorzystujemy sezonowe składniki, takie jak botwina, kalafior, młoda kapusta czy młoda marchewka. Można przygotować z nich pyszną, wiosenną zupę, która dostarczy błonnika i wielu cennych witamin.
Rzodkiewka to jedno z warzyw, które zwykle dodaje się do kanapek, sałatek czy wiosennego twarożku. W zależności od odmiany może być słodka, soczysta, a nawet pikantna. To jedno z niewielu warzyw, które nadają się do kiszenia. Kiszone rzodkiewki to jeden z hitów kulinarnych ostatnich lat.
Z niewiadomych powodów rzadko poddajemy ją obróbce termicznej, a szkoda, bowiem pieczone czy smażone rzodkiewki to smaczna i zdrowa przekąska, która zastąpi surówkę czy sałatkę. Czy wiesz, że z rzodkiewki można przygotować też pyszną zupę? W wywarze znajdują się zarówno sama rzodkiewka, jak i nać. Nic nie może się zmarnować.
Zupa z rzodkiewki — przepis
Składniki:
- 2 pęczki dojrzałej rzodkiewki,
- 4 ziemniaki,
- 1 l bulionu warzywnego,
- łyżka masła,
- łyżka śmietany,
- łyżka mąki,
- pęczek świeżego koperku,
- gorgonzola lub feta,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj je do miękkości w bulionie.
- Rzodkiewkę umyj i pokrój ją w plasterki. Natkę posiekaj najdrobniej, jak potrafisz.
- Wyciągnij patelnię i włącz gaz. Rozpuść na niej masło i wrzuć na nią rzodkiewkę wraz z natką.
- Smaż całość przez 5 minut. Podsmażoną rzodkiewkę dodaj do gotującego się bulionu.
- Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodaj do niej odrobinę gorącej zupy. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do gotującego się bulionu.
- Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem i pokruszoną gorgonzolą lub fetą.