PrzepisZupyWiększość uważa, że to odpad. Prababcia dodawała do naleśników i zup

Większość uważa, że to odpad. Prababcia dodawała do naleśników i zup

Zupa szczawiowa na serwatce to idealne danie na wiosenny obiad
Zupa szczawiowa na serwatce to idealne danie na wiosenny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11.04.2024 14:09

Serwatka była niegdyś częstym składnikiem dań, dzisiaj docenia ją jedynie branża kulturystyczna. To unikalny produkt o wielu właściwościach zdrowotnych i szerokim zastosowaniu w kuchni. Na serwatce bowiem moja prababcia szykowała ciasto naleśnikowe, a serwatkowa zupa szczawiowa była moim ulubionym wiosennym daniem.

Serwatka jest produktem ubocznym procesu krzepnięcia mleka. Proces krzepnięcia mleka może zachodzić w różnych warunkach technologicznych, w zależności od tego, co ma z niego powstać. W związku z tym mamy do czynienia z trzema głównymi typami serwatek: słodką, kwaśną i mieszaną. Każda z nich charakteryzuje się inną kwasowością oraz zawartością białek, ale wszystkie są na swój sposób unikalne. Unikalne są również potrawy przygotowane na bazie serwatki, np. wiosenna zupa szczawiowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy serwatka jest zdrowa?

Mimo że jest produktem ubocznym procesu produkcji sera, serwatka to zdrowie w czystej postaci. Głównym składnikiem serwatki jest woda, ale zawiera ona również witaminy, aminokwasy i białko. Ze względu na swój skład serwatka jest doskonałym suplementem diety, co zauważyła i wykorzystała branża kulturystyczna.

Serwatka ma jednak wiele innych zalet, nie tylko związanych z budowaniem masy mięśniowej. Regularne spożywanie serwatki może poprawić trawienie, wzmacniać kości, obniżać poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałać zapaleniom skóry i doskonale nawadniać organizm. Dlatego zalecana jest jako środek wspomagający po odwodnieniu, a także podczas rekonwalescencji po kontuzjach. Dzisiaj rzadko korzysta się z dobroci serwatki, dawniej jednak była częstym składnikiem zup i zakwasów, ciasta naleśnikowego, a nawet marynat do mięs.

Serwatka może być bazą zup
Serwatka może być bazą zup© Adobe Stock

Zupa na serwatce. Przepis na wiosenną szczawiankę

Składniki:

  • 2 l serwatki,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 100 g młodych liści szczawiu,
  • 100 g śmietany kwaśnej,
  • sól i pieprz,
  • ziemniaki,
  • jajko.

Przygotowanie:

  1. Serwatkę wlej do garnka i zagotuj. Podczas gotowania serwatka może się zważyć, możesz więc przecedzić ją przez drobne sito (lub zostawić z grudkami).
  2. Do gotującej się serwatki dodaj oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę i gotuj całość na wolnym ogniu ok. 40 minut.
  3. Warzywa wyjmij z zupy, a dodaj drobno posiekany i wymyty szczaw. Gotuj całość kilka minut.
  4. Do zupy dodaj śmietanę, dopraw ją sola i pieprzem. Nie gotuj.
  5. Zupę szczawiową na serwatce podawaj z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. Całość oprósz posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także