Co roku na wiosnę zajadamy się surówką z botwiny. Mało kto taką robi, a jest naprawdę pyszna

Sezon na botwinę zaczyna się w drugiej połowie kwietnia. Na straganach pojawiły się już pierwsze pęczki tego niezwykłego warzywa. Możesz wykorzystać do zupy lub chrupiącej surówki, w sam raz na przednówek.

Wiosenna sałatka z botwiny.Wiosenna sałatka z botwiny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

W końcu nadeszła wiosna. Drzewa zaczynają się zielenić, a w warzywniakach pojawiają się pierwsze nowalijki, a wśród nich botwina. To jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można wyczarować z niej pyszną zupę, chłodnik, tartę czy surówkę.

Surówka z botwiny to doskonała propozycja dla każdego miłośnika buraków. Przygotujesz ją w kilka chwil, a efekt zaskoczy domowników. Pasuje zarówno do klasycznego, niedzielnego obiadu jak i potraw z kuchni azjatyckiej. Wyjaśniamy, jak ją zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Botwina — źródło cennych witamin

Botwina to nie to samo co botwinka. Botwina to bulwy, łodygi i liście młodego buraka, zaś botwinka to zupa z botwiny. Nazewnictwo jest skomplikowane, jednak przygotowanie tego warzywa jest banalnie proste. Surowa botwina to źródło wielu cennych witamin i pierwiastków.

W niewielkiej bulwie znajduje się dużo łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego też powinna znaleźć się na talerzu osób z niedokrwistością. W młodych liściach skrywa się mnóstwo antyoksydantów, witamin z grupy B oraz witaminy C. W 100 g warzywa znajduje się zaledwie 19 kcal, jednak ich ilość zwiększa się po ugotowaniu.

To jedno z tych warzyw, które warto włączyć do swojej diety, zwłaszcza w sezonie. Możesz przygotować z niej zupę bądź wykorzystać ją do zrobienia wytrawnej tarty. Wiedz jednak, że najzdrowsza jest ta surowa. Poznaj przepis na prostą, wiosenną surówkę z botwiny.

Surówka z botwiny — przepis

Składniki:

  • niewielki pęczek botwiny,
  • pęczek rzodkiewki,
  • niewielka marchewka,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka musztardy dijon lub francuskiej,
  • łyżka miodu,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pokruszona feta,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Botwinę, rzodkiewkę, marchewkę i koperek umyj w zimnej wodzie, a następnie je osusz.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Rzodkiewkę i botwinę posiekaj w drobną kostkę. To samo zrób z koperkiem.
  4. Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj je ze sobą i zabierz się za sos.
  5. W niewielkiej misce umieść oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Połącz ze sobą wszystkie składniki i polej nimi warzywa. Całość dosól i dopieprz do smaku. Na końcu dodaj pokruszonej fety. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu