Co roku na wiosnę zajadamy się surówką z botwiny. Mało kto taką robi, a jest naprawdę pyszna
Sezon na botwinę zaczyna się w drugiej połowie kwietnia. Na straganach pojawiły się już pierwsze pęczki tego niezwykłego warzywa. Możesz wykorzystać do zupy lub chrupiącej surówki, w sam raz na przednówek.
08.04.2024 08:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W końcu nadeszła wiosna. Drzewa zaczynają się zielenić, a w warzywniakach pojawiają się pierwsze nowalijki, a wśród nich botwina. To jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można wyczarować z niej pyszną zupę, chłodnik, tartę czy surówkę.
Surówka z botwiny to doskonała propozycja dla każdego miłośnika buraków. Przygotujesz ją w kilka chwil, a efekt zaskoczy domowników. Pasuje zarówno do klasycznego, niedzielnego obiadu jak i potraw z kuchni azjatyckiej. Wyjaśniamy, jak ją zrobić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwina — źródło cennych witamin
Botwina to nie to samo co botwinka. Botwina to bulwy, łodygi i liście młodego buraka, zaś botwinka to zupa z botwiny. Nazewnictwo jest skomplikowane, jednak przygotowanie tego warzywa jest banalnie proste. Surowa botwina to źródło wielu cennych witamin i pierwiastków.
W niewielkiej bulwie znajduje się dużo łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego też powinna znaleźć się na talerzu osób z niedokrwistością. W młodych liściach skrywa się mnóstwo antyoksydantów, witamin z grupy B oraz witaminy C. W 100 g warzywa znajduje się zaledwie 19 kcal, jednak ich ilość zwiększa się po ugotowaniu.
To jedno z tych warzyw, które warto włączyć do swojej diety, zwłaszcza w sezonie. Możesz przygotować z niej zupę bądź wykorzystać ją do zrobienia wytrawnej tarty. Wiedz jednak, że najzdrowsza jest ta surowa. Poznaj przepis na prostą, wiosenną surówkę z botwiny.
Surówka z botwiny — przepis
Składniki:
- niewielki pęczek botwiny,
- pęczek rzodkiewki,
- niewielka marchewka,
- pęczek koperku,
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- łyżka musztardy dijon lub francuskiej,
- łyżka miodu,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pokruszona feta,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Botwinę, rzodkiewkę, marchewkę i koperek umyj w zimnej wodzie, a następnie je osusz.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Rzodkiewkę i botwinę posiekaj w drobną kostkę. To samo zrób z koperkiem.
- Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj je ze sobą i zabierz się za sos.
- W niewielkiej misce umieść oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Połącz ze sobą wszystkie składniki i polej nimi warzywa. Całość dosól i dopieprz do smaku. Na końcu dodaj pokruszonej fety. Smacznego!