PrzepisFitCo roku na wiosnę zajadamy się surówką z botwiny. Mało kto taką robi, a jest naprawdę pyszna

Co roku na wiosnę zajadamy się surówką z botwiny. Mało kto taką robi, a jest naprawdę pyszna

Sezon na botwinę zaczyna się w drugiej połowie kwietnia. Na straganach pojawiły się już pierwsze pęczki tego niezwykłego warzywa. Możesz wykorzystać do zupy lub chrupiącej surówki, w sam raz na przednówek.

Wiosenna sałatka z botwiny.
Wiosenna sałatka z botwiny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

08.04.2024 08:48

W końcu nadeszła wiosna. Drzewa zaczynają się zielenić, a w warzywniakach pojawiają się pierwsze nowalijki, a wśród nich botwina. To jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można wyczarować z niej pyszną zupę, chłodnik, tartę czy surówkę.

Surówka z botwiny to doskonała propozycja dla każdego miłośnika buraków. Przygotujesz ją w kilka chwil, a efekt zaskoczy domowników. Pasuje zarówno do klasycznego, niedzielnego obiadu jak i potraw z kuchni azjatyckiej. Wyjaśniamy, jak ją zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwina — źródło cennych witamin

Botwina to nie to samo co botwinka. Botwina to bulwy, łodygi i liście młodego buraka, zaś botwinka to zupa z botwiny. Nazewnictwo jest skomplikowane, jednak przygotowanie tego warzywa jest banalnie proste. Surowa botwina to źródło wielu cennych witamin i pierwiastków.

W niewielkiej bulwie znajduje się dużo łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego też powinna znaleźć się na talerzu osób z niedokrwistością. W młodych liściach skrywa się mnóstwo antyoksydantów, witamin z grupy B oraz witaminy C. W 100 g warzywa znajduje się zaledwie 19 kcal, jednak ich ilość zwiększa się po ugotowaniu.

To jedno z tych warzyw, które warto włączyć do swojej diety, zwłaszcza w sezonie. Możesz przygotować z niej zupę bądź wykorzystać ją do zrobienia wytrawnej tarty. Wiedz jednak, że najzdrowsza jest ta surowa. Poznaj przepis na prostą, wiosenną surówkę z botwiny.

Surówka z botwiny — przepis

Składniki:

  • niewielki pęczek botwiny,
  • pęczek rzodkiewki,
  • niewielka marchewka,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka musztardy dijon lub francuskiej,
  • łyżka miodu,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pokruszona feta,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Botwinę, rzodkiewkę, marchewkę i koperek umyj w zimnej wodzie, a następnie je osusz.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Rzodkiewkę i botwinę posiekaj w drobną kostkę. To samo zrób z koperkiem.
  4. Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj je ze sobą i zabierz się za sos.
  5. W niewielkiej misce umieść oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Połącz ze sobą wszystkie składniki i polej nimi warzywa. Całość dosól i dopieprz do smaku. Na końcu dodaj pokruszonej fety. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie