Przepis przywiozłam z urlopu w Turcji. Ten słodki dodatek do kawy robię bez przerwy
Aromatyczna mała czarna kawa i do tego obłędnie orzechowa baklawa zjedzona w ogródku małej kawiarni z daleka od tłumów... to był najlepszy deser wakacji w Istambule. Tęskniłam za nim i postanowiłam przygotować w domu. To wcale nie takie trudne i można wykorzystać zapasy włoskich orzechów.
18.04.2024 | aktual.: 18.04.2024 11:43
Trudno być w Turcji i nie spróbować baklawy. W Istambule na lokale, które serwują ten deser, natkniesz się co krok. Wiele z nich szczyci się długą tradycją, na przykład od 1820 roku rodzina Gulluoglu przygotowuje i sprzedaje baklawę. Do takich miejsc ustawiają się często kolejki. Sama w takiej stałam, a potem przekonałam się, że dobrą baklawę w Turcji serwują praktycznie wszędzie, a zwłaszcza w lokalach, w których się ją wypieka na miejscu. Turcy są mistrzami baklawy i są niezmiernie dumni z tego deseru. Jego słodki i orzechowy smak wyjątkowo dobrze komponuje się ze słonecznym klimatem. Do tego nie wysusza się, nie wymaga chłodu. Spełnia wszystkie wymogi dania lokalnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co to za deser
Gdy baklawę rozłożysz na czynniki, okaże się, że to wcale nie jest skomplikowany wypiek. Przygotowuje się ją z cienkich listków ciasta filo, które przekłada się orzechowym nadzieniem. Po upieczeniu polewa się baklawę słodkim syropem z miodu lub cukru i wody oraz soku z cytryny. To sprawia, że ciasto filo jest jeszcze bardziej chrupiące. Do dekoracji tradycyjnie używa się.... siekanych orzechów, często pistacji. Bardziej słodko i orzechowo już być nie może? Oj tak, to intensywny deser. Mały kawałek do czarnej kawy wystarczy.
Ciasto jest gotowe
Przygotowanie baklawy w domu ułatwia gotowe ciasto filo. Znajdziesz je na półkach sklepowych obok ciasta francuskiego. I jedno, i drugie trudno zrobić samodzielnie, lepiej je kupić. Oba te rodzaje ciasta wymagają dużo cierpliwości i wprawy w przygotowaniu. W przypadku filo najtrudniejsze jest rozwałkowywanie, ciasto powinno przypominać kartkę papieru. Dlatego popularne jest filo gotowe. Co jest w jego składzie? To przede wszystkim mąka, woda, olej i ocet. Czasami są także żółtka. Gdy kupisz filo i masz w domu orzechy i miód, możesz przygotować domową baklawę. Potrzebny też jest dobry blender lub malakser.
Przepis na domową baklawę
Składniki:
- 400 g ciasta filo.
Na nadzienie:
- 450 g łuskanych orzechów włoskich,
- 300 g roztopionego klarowanego masła,
- 3/4 szklanki miodu,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta kardamonu,
- szczypta soli.
Na syrop:
- 1 szklanka miodu,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Dekoracja:
- siekane pistacje niesolone lub orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
- Ciasto filo wyjmij wcześniej z lodówki.
- 300 g orzechów włoskich zmiel w malakserze lub blenderze kielichowym. Pozostałe orzechy drobno posiekaj. Połącz oba rodzaje orzechów, dodaj miód oraz przyprawy korzenne i szczyptę soli. Wymieszaj nadzienie i podziel na trzy części.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia. Przytnij ciasto filo do jej rozmiaru blaszki do pieczenia. Posmaruj spód formy cienką warstwą klarowanego masła. Ułóż sześć płatów ciasta filo jeden na drugim, każdy płat smaruj cienką warstwą klarowanego masła. Potem rozprowadź jedną część nadzienia. Przykryj ją kolejnymi sześcioma płatami ciasta filo, które posmaruj klarowanym masłem.
- Rozłóż drugą część nadzienia i powtórz te wszystkie czynności jeszcze raz. Wierzch baklawy również posmaruj masłem.
- Gotową do pieczenia baklawę pokrój ostrym nożem na mniejsze części, kwadraty, czy trójkąty.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw baklawę i piecz około 35 minut, aż się zarumieni.
- Na końcu przygotuj syrop. Zagotuj wodę i dodaj miód. Gotuj na małym ogniu aż powstanie gęsty syrop. Dodaj 2 łyżeczki soku z cytryny, wymieszaj i przestudź. Syropem polej wyjętą z piekarnika baklawę. Udekoruj ją drobno pokrojonymi pistacjami lub orzechami włoskimi.