Ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga trawienie. Polacy za rzadko po nią sięgają

Wygląda niepozornie, a na półce z przyprawami zajmuje raczej ostatnie rzędy. Kozieradka, bo o niej mowa, to jednak prawdziwy skarb wśród przypraw. Powinna znacznie częściej gościć w naszych kuchniach.

Kozieradka - PysznościKozieradka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | SGAPhoto
Ewa Malinowska

Kozieradka pospolita, bo tak brzmi pełna nazwa, to roślina strączkowa, znana od wieków ze swoich właściwości leczniczych i kulinarnych. Choć nie jest ona zbyt popularna w polskiej kuchni, warto poznać jej liczne zalety dla zdrowia i sposoby wykorzystania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd piekę białą kiełbasę w ten sposób, moi bliscy nie chcą jeść jej w inny sposób

Kozieradka to samo zdrowie

Nasiona kozieradki są bogate w białko, błonnik, witaminy (z grupy B, C, E i K) oraz minerały (żelazo, magnez, potas, wapń, cynk). Zawierają również alkaloidy, saponiny i śluzy, które odpowiadają za ich właściwości lecznicze.

Kozieradka
Kozieradka © Adobe Stock | LLEU

Związki śluzowe łagodzą podrażnienia i stany zapalne, osłaniają błonę śluzową przewodu pokarmowego, wspomagając tym trawienie. To szczególnie ważne dla osób, które borykają się z problemami trawiennymi, takimi jak wzdęcia czy też zaparcia. Zawarte w tej przyprawie flawonoidy działają przeciwutleniająco, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Łagodzi też objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca, nocne poty, wahania nastroju.

KOZIERADKA
KOZIERADKA © Licencjodawca | ERWIN

Kozieradka może również spowalniać rozwój choroby Alzheimera. Jak podaje portal abc Zdrowie, kozieradka w medycynie naturalnej stosowana jest też jako środek obniżający poziom glukozy we krwi. Nasiona rośliny dodawane są często do żywności pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2.

Jak wykorzystać kozieradkę w kuchni?

Mało znana w kuchni polskiej kozieradka jest często spotykana w kuchni arabskiej oraz indyjskiej. Jej nasiona mają charakterystyczny, gorzkawy smak i lekko orzechowy aromat. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie uzupełnią smak potraw z warzyw, sosów i zup.

Zupa curry z kurczakiem
Zupa curry z kurczakiem © Adobe Stock | Bart

Nasiona kozieradki doskonale komponują się z mięsem wołowym, wieprzowym i drobiowym. Można je dodawać do marynat, sosów, gulaszów i potraw duszonych. Uzupełnią również smak zup czy sałatek. Podprażenie ich na suchej patelni pozwoli wydobyć więcej smaku i aromatu, dzięki czemu zyskają dodatkową głębię smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków