WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga trawienie. Polacy za rzadko po nią sięgają

Wygląda niepozornie, a na półce z przyprawami zajmuje raczej ostatnie rzędy. Kozieradka, bo o niej mowa, to jednak prawdziwy skarb wśród przypraw. Powinna znacznie częściej gościć w naszych kuchniach.

Kozieradka - PysznościKozieradka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | SGAPhoto
Ewa Malinowska

Kozieradka pospolita, bo tak brzmi pełna nazwa, to roślina strączkowa, znana od wieków ze swoich właściwości leczniczych i kulinarnych. Choć nie jest ona zbyt popularna w polskiej kuchni, warto poznać jej liczne zalety dla zdrowia i sposoby wykorzystania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd piekę białą kiełbasę w ten sposób, moi bliscy nie chcą jeść jej w inny sposób

Kozieradka to samo zdrowie

Nasiona kozieradki są bogate w białko, błonnik, witaminy (z grupy B, C, E i K) oraz minerały (żelazo, magnez, potas, wapń, cynk). Zawierają również alkaloidy, saponiny i śluzy, które odpowiadają za ich właściwości lecznicze.

Kozieradka
Kozieradka © Adobe Stock | LLEU

Związki śluzowe łagodzą podrażnienia i stany zapalne, osłaniają błonę śluzową przewodu pokarmowego, wspomagając tym trawienie. To szczególnie ważne dla osób, które borykają się z problemami trawiennymi, takimi jak wzdęcia czy też zaparcia. Zawarte w tej przyprawie flawonoidy działają przeciwutleniająco, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Łagodzi też objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca, nocne poty, wahania nastroju.

KOZIERADKA
KOZIERADKA © Licencjodawca | ERWIN

Kozieradka może również spowalniać rozwój choroby Alzheimera. Jak podaje portal abc Zdrowie, kozieradka w medycynie naturalnej stosowana jest też jako środek obniżający poziom glukozy we krwi. Nasiona rośliny dodawane są często do żywności pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2.

Jak wykorzystać kozieradkę w kuchni?

Mało znana w kuchni polskiej kozieradka jest często spotykana w kuchni arabskiej oraz indyjskiej. Jej nasiona mają charakterystyczny, gorzkawy smak i lekko orzechowy aromat. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie uzupełnią smak potraw z warzyw, sosów i zup.

Zupa curry z kurczakiem
Zupa curry z kurczakiem © Adobe Stock | Bart

Nasiona kozieradki doskonale komponują się z mięsem wołowym, wieprzowym i drobiowym. Można je dodawać do marynat, sosów, gulaszów i potraw duszonych. Uzupełnią również smak zup czy sałatek. Podprażenie ich na suchej patelni pozwoli wydobyć więcej smaku i aromatu, dzięki czemu zyskają dodatkową głębię smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo