Dodaj do wody kilka kropli i wymocz orzechy. Już nigdy nie zrobisz inaczej
Orzechy włoskie, laskowe, a także pistacjowe czy brazylijskie to zawsze dobry wybór na przekąskę. Mają wiele zalet. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i witaminy. Jednak można jeszcze wzmocnić ich walory odżywcze oraz smak. Jest na to prosty sposób.
02.04.2024 | aktual.: 02.04.2024 14:16
Orzechy są bardzo bogate w witaminy, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszają ryzyko wielu chorób i korzystnie wpływają na pracę mózgu. Do tego to jedna z najsmaczniejszych przekąsek. Chętnie chrupiemy je na przykład podczas oglądania seriali. I dobrze, bo systematyczne jedzenie orzechów wspomaga też produkcję "hormonu szczęścia", czyli serotoniny. Ma to wpływ na poprawę nastroju i lepsze radzenie sobie ze stresem. Czy orzechy nie mają żadnych wad?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tłuszcze, ale dobre
Orzechy słyną z dobrych tłuszczów. Są to tłuszcze nienasycone, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu. Orzechy mają też sporą dawkę błonnika. Ma to wpływ także na to, że orzechy są niezwykle sycące. Wystarczy zjeść ich garstkę, by zaspokoić głód. Najczęściej jednak na niej nie poprzestajemy i pozwalamy sobie na znacznie większą ilość orzechów. Po takiej większej porcji, żołądek i wątroba są obciążone. Pamiętajmy, że dobre, ale jednak tłuszcze. Idzie za nimi zawsze spora ilość kalorii.
Co z tym kwasem
Podjadanie orzechów w nadmiarze może wywołać uczucie ciężkości z jeszcze jednego powodu. Orzechy zawierają naturalne inhibitory enzymatyczne. Są to substancje, które zapobiegają kiełkowaniu rośliny, a w ich składzie jest m.in. kwas fitynowy. Budzi on sporo sprzecznych opinii, bo może przynieść sporo korzyści, ale też hamuje wchłanianie składników mineralnych z pożywienia, w którym występuje. Dlatego orzechy, podobnie jak rośliny strączkowe, warto moczyć przed spożyciem. Właśnie po to, by pozbyć się kwasu fitynowego.
Ważne moczenie
Moczenie orzechów może poprawić ich smak, ale przede wszystkim ma wpływ na walory odżywcze. Do wody można wkładać każdy ich rodzaj, a także mieszanki. To również dobry sposób na pozbycie się z nich soli. Po takiej obróbce orzechy znacznie mniej obciążają wątrobę i łatwiej je strawić. A przede wszystkim wchłaniamy z nich wszystkie składniki odżywcze.
Czas moczenia zależy od rodzaju orzechów. Najwięcej potrzebują go orzechy laskowe, bo ponad 10 godzin. Orzechy mocz w wodzie przegotowanej i przestudzonej. Można do niej dodać kilka kropel soku z cytryny czy octu jabłkowego. Innym polecanym dodatkiem jest sól. Po namoczeniu można je wykorzystać od razu. Jeśli przygotowujesz je na zapas, opłucz je i wysusz. Możesz to zrobić w piekarniku ustawionym na 40-50 st. C, przy uchylonych drzwiczkach lub w suszarce do żywności. Potrzebują w piecu kilka godzin, ale dzięki temu na pewno nie spleśnieją.
Jak długo moczyć orzechy?
- 1 godzina: orzechy brazylijskie, piniowe i makadamia
- 2-4 godziny: pistacje i nerkowce
- ponad 8 godzin: orzechy włoskie i migdały
- minimum 10 godzin: orzechy laskowe
Czy to konieczne
Martwisz się, że ulubione orzechy przestaną być szybką przekąską, bo wcześniej trzeba będzie je namoczyć? Moczenie jest tylko opcją. Gdy jesz orzechy sporadycznie, nie musisz tego robić. Dobrze je przygotować w ten sposób, gdy planujesz deser z dużą ilością orzechów, bo ich obróbka jest potem łatwiejsza. Dietetycy też polecają moczenie orzechów osobom, które mają problemy z trawieniem. I jeszcze jedno, czy orzechy po namoczeniu chrupią? Znacznie mniej, bo są bardziej miękkie.