Do wielkanocnego obiadu podam wiosenną surówkę. Przyjemnie chrupie i nie jest mdła
Świeża, lekka, przyjemnie chrupiąca i prosta w przygotowaniu. Surówka wiosenna z przepisu Macieja Kuronia dopełni wielkanocny obiad. Przypomina klasycznego colesława, jednak jest od niego znacznie lżejsza. Poznaj prosty przepis.
Nadeszła długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią, pierwsze nowalijki. Na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze sałaty, rzodkiewki i cebulki dymki. Już niedługo będziemy delektować się nimi na co dzień. Po długiej zimie warto odżywić swój organizm porcją świeżych warzyw, które w końcu zaczynają smakować tak, jak powinny.
Wielkanoc już tuż tuż. Jeśli nie masz pomysłu, co podać na świąteczny obiad, wypróbuj poniższy przepis. Surówka wiosenna z przepisu Jakuba Kuronia podbije serca domowników. Wszystkie składniki dostaniesz w pobliskim warzywniaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Co jeść wczesną wiosną?
Natura daje nam ogrom możliwości. Możemy z niej czerpać niezależnie od pory roku. Wiosna i lato obfitują w szereg pysznych warzyw i owoców. Co warto jeść wczesną wiosną? W kwietniu najlepiej smakuje sałata masłowa, natka pietruszki, roszponka, szparagi, rzodkiewka, cebula dymka, szczypiorek, ziemniaki i topinambur. Z owoców najzdrowsze są jabłka, gruszki i rabarbar. Na inne smakołyki przyjdzie nam jeszcze poczekać.
Dieta sezonowa jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale i tania. Można wyczarować dziesiątki smacznych i wartościowych potraw. Surówka wiosenna z przepisu Jakuba Kuronia to doskonały sposób na przemycenie sezonowych warzyw na świąteczny stół. Składa się wyłącznie z nich, a także lekkiego sosu bazującego na occie jabłkowym, który usprawnia przemianę materii i przyśpiesza proces spalania tłuszczu.
Surówka wiosenna — przepis
Składniki:
- 8 rzodkiewek,
- 2 duże marchewki,
- 6 ogórków gruntowych,
- nieduża cukinia, garść ulubionych ziół (np. natka pietruszki, kolendra, bazylia),
- 2 łyżki oleju zimnotłoczonego (np. rzepakowego, z pestek dyni),
- 4 łyżki octu jabłkowego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, osusz i obierz. Poszatkuj je za pomocą malaksera lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Zioła umyj, osusz i posiekaj. Połącz je z pokrojonymi wcześniej warzywami.
- Dodaj ocet, olej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Porady:
- Sałatkę możesz wzbogacić o podprażone orzechy (np. pini, włoskie, laskowe). Stanie się rozkosznie chrupiąca.