Do wielkanocnego obiadu podam wiosenną surówkę. Przyjemnie chrupie i nie jest mdła

Świeża, lekka, przyjemnie chrupiąca i prosta w przygotowaniu. Surówka wiosenna z przepisu Macieja Kuronia dopełni wielkanocny obiad. Przypomina klasycznego colesława, jednak jest od niego znacznie lżejsza. Poznaj prosty przepis.

Surówka wiosenna. Surówka wiosenna.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm
SKOMENTUJ

Nadeszła długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią, pierwsze nowalijki. Na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze sałaty, rzodkiewki i cebulki dymki. Już niedługo będziemy delektować się nimi na co dzień. Po długiej zimie warto odżywić swój organizm porcją świeżych warzyw, które w końcu zaczynają smakować tak, jak powinny.

Wielkanoc już tuż tuż. Jeśli nie masz pomysłu, co podać na świąteczny obiad, wypróbuj poniższy przepis. Surówka wiosenna z przepisu Jakuba Kuronia podbije serca domowników. Wszystkie składniki dostaniesz w pobliskim warzywniaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Co jeść wczesną wiosną?

Natura daje nam ogrom możliwości. Możemy z niej czerpać niezależnie od pory roku. Wiosna i lato obfitują w szereg pysznych warzyw i owoców. Co warto jeść wczesną wiosną? W kwietniu najlepiej smakuje sałata masłowa, natka pietruszki, roszponka, szparagi, rzodkiewka, cebula dymka, szczypiorek, ziemniaki i topinambur. Z owoców najzdrowsze są jabłka, gruszki i rabarbar. Na inne smakołyki przyjdzie nam jeszcze poczekać.

Dieta sezonowa jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale i tania. Można wyczarować dziesiątki smacznych i wartościowych potraw. Surówka wiosenna z przepisu Jakuba Kuronia to doskonały sposób na przemycenie sezonowych warzyw na świąteczny stół. Składa się wyłącznie z nich, a także lekkiego sosu bazującego na occie jabłkowym, który usprawnia przemianę materii i przyśpiesza proces spalania tłuszczu.

Surówka wiosenna — przepis

Składniki:

  • 8 rzodkiewek,
  • 2 duże marchewki,
  • 6 ogórków gruntowych,
  • nieduża cukinia, garść ulubionych ziół (np. natka pietruszki, kolendra, bazylia),
  • 2 łyżki oleju zimnotłoczonego (np. rzepakowego, z pestek dyni),
  • 4 łyżki octu jabłkowego,
  • sól,
  • pieprz.


Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, osusz i obierz. Poszatkuj je za pomocą malaksera lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Zioła umyj, osusz i posiekaj. Połącz je z pokrojonymi wcześniej warzywami.
  3. Dodaj ocet, olej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Porady:

  1. Sałatkę możesz wzbogacić o podprażone orzechy (np. pini, włoskie, laskowe). Stanie się rozkosznie chrupiąca.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza